1 weekmenu, 5 gerechten, 23 euro: met deze recepten van Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari en Jelle Beeckman wordt volgende week een smakelijk succes
Elke dag een maaltijd op tafel toveren: het is niet altijd even evident. Gelukkig voorzien onze 3 HLN-chefs Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari en Jelle Beeckman elke week voldoende inspiratie om niet voor de zoveelste keer met de handen in het haar te zitten. Voor amper 23 euro tover je deze smakelijke gerechten op tafel. Snel klaar, betaalbaar én lekker? Dat klinkt als een succesrecept.
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van één van onze drie chefs: Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari of Jelle Beeckman. Op zaterdag bundelen we deze online in een weekmenu zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Deel gerust je klaargemaakte recept met HLN, zodat we samen van al dat lekkers kunnen genieten.
Maandag: havermoutrozijnenbrood met walnoten van Sandra Bekkari
“Met dit zelfgebakken brood scoor ik steevast bij het ganse gezin. Perfect bij de zondagse brunch of om het weekendgevoel nog even vast te houden tijdens de week. Het is bovendien ook heel erg lekker met wat zelfgemaakte confituur op basis van seizoensfruit.”
Bereidingstijd: 5 minuten
Oventijd: 35 minuten
Prijs: € 2,70 p.p.
Ingrediënten voor 1 brood
• 1 el kokosvet
• 200 g + 100 g (glutenvrije) havervlokken
• 160 ml lauwe rijstmelk
• 4 eieren
• 2 tl glutenvrij bakpoeder
• snufje zeezout
• 1 el acaciahoning
• 2 el chiazaadjes
• 5 el mix van rozijnen en cranberry’s
• 1 handvol walnoten
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Smelt het kokosvet op een laag vuur.
Mix 200 g havervlokken in de blender met de rijstmelk, de kokosolie, de eieren, het bakpoeder, het zout en de honing.
Hak de walnoten grof.
Giet het mengsel in een mengkom en voeg er de overige havervlokken aan toe, de chiazaadjes, de rozijnenmix en de walnoten.
Meng goed en giet in een bakvorm (10 x 20 cm). Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat afkoelen en snijd aan met een broodmes.
Tip: Dit is ook geschikt als tussendoortje. Je kan het broodje afgesloten zo’n 4 dagen lang bewaren. Of snijd het in schijfjes en stop het in de vriezer, zo kan je telkens de gewenste portie ontdooien.
Dinsdag: kipfilet met pikant sausje van Piet Huysentruyt
“Kip is altijd lekker! Of je het nu bakt, grilt, of pocheert. Zelf heb ik graag het velletje van de kip, zodat dit krokant gebakken kan worden. Dat is iéts minder gezond, maar af en toe een beetje vet moet kunnen in de keuken. Welke versie kies jij?”
Bereidingstijd: 45 minuten
Prijs: € 6,68
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 kipfilets 2,09
• 4 el spaghettimix
• 12 ontvelde en ontpitte tomaten 1,19
• 1 rode paprika = 0,41
• 1 peperoni 2,99
• 1 kl tabasco
• 1 ajuin
• 2 teentjes look
• 4 el gehakte bieslook
• 1 bosje bieslook
• 1 scheutje olijfolie
• 4 lente-uitjes
• 4 el witte wijnazijn
• boter
Zo maak je het
Kruid de kipfilets met peper en zout. Vul een kommetje met spaghettikruiden en wentel ze daardoor. Bak de kipfilet vervolgens krokant aan in een pan met wat boter.
Snijd daarna de tomaten en de paprika in blokjes van ongeveer 5 mm. Pel en snijd de ajuin. Stoof die vervolgens in olijfolie aan, samen met de fijngehakte look. Wanneer de ui glazig is, voeg je de tomaten- en de paprikablokjes toe met de gehakte pepperoni. Doe er nog wat extra spaghettikruiden, 1 kl tabasco en de witte wijnazijn bij.
Laat alles doorkoken en verder pruttelen op een zacht vuurtje tot er een gebonden, pikante saus ontstaat.
Versnijd de lente-uitjes en doe deze door de saus.
Hak wat bieslook fijn en frituur een ander bosje in een friteuse op 180 °C tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de kip met de saus, de gefrituurde bieslook. Pasta past er ook goed bij.
Tip: Als je een goede basissaus hebt, kan je hier alles mee doen wat je wil. Voeg er specerijen aan toe zoals komijn, venkelzaadjes of gember. Ook gele en groene paprika past er lekker in. Verse kruiden zoals munt, basilicum en koriander kunnen de saus ook nog opsmukken.
Woensdag: kabeljauwfilet met kruidenkorst, tomatensaus en prinsessenboontjes van Sandra Bekkari
“Een heerlijk licht en smakelijk comfortfood-gerechtje. Het is supersnel klaar en de kruidenkorst zorgt voor dat tikkeltje meer. Met wat geluk haal je je boontjes en tomaatjes zo uit eigen tuin.”
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 35 minuten
Prijs: € 6,60 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
• 1 el bladpeterselie
• 1 el dragonblaadjes
• 1 el sterke mosterd
• 30 g amandelmeel
• 300 g kabeljauwfilet
• zwarte pepersnufje
• zeezout
• 1 sjalotje
• 1 teentje knoflook
• scheutje olijfolie
• 500 ml passata
• 1 takje tijm
• 1 blaadje laurier
• 12-tal kerstomaatjes
• 400 g prinsessenboontjes
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Hak de bladpeterselie en de dragonblaadjes fijn. Meng de kruiden met de mosterd en het amandelmeel.
Kruid de kabeljauwfilet met zwarte peper en zeezout. Strijk er de kruidenmengeling over.
Hak de sjalot fijn en pers de knoflook. Stoof ze in olijfolie. Voeg de passata toe. Kruid met zwarte peper, zeezout, tijm en laurier. Laat de saus ongeveer 20 minuten op een zacht vuur pruttelen.
Halveer de kerstomaatjes en top de prinsessenboontjes.
Giet de saus in een ovenschotel. Leg er de kerstomaatjes in. Schik hierop de kabeljauw. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Kook ondertussen de boontjes in gezouten water beetgaar (± 8 minuten). Spoel ze meteen onder koud water en stoof kort in wat olijfolie met fijngesnipperde sjalot.
Tip: Wil je eens wat anders proberen dan kabeljauw? Kies dan eens voor heekfilet of een koolvishaasje.
Donderdag: croque op z'n Italiaans van Piet Huysentruyt
“Croque-monsieur is een typisch Belgisch gerecht dat door iedereen gesmaakt wordt. In Frankrijk maken ze die zelfs met een bechamelsaus én extra kaas erbovenop. Zelf verkies ik eentje van hier met lekker krokant brood en veel kaas en hesp zoals mijn mama het altijd maakte. De Italiaanse versie brengt me dan weer naar vakantiesferen. Klaar voor een croque met een zuiderse twist?”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 5,80
Ingrediënten voor 4 personen
• 8 sneden brood
• boter
• 4 schijfjes gedroogde ham
• 2 bolletjes mozzarella
• 1 tomaat
• 1el Italiaanse kruidenmix
• olijfolie
• grof zout
Zo maak je het
Besmeer de sneden brood met wat boter en beleg ze met de ham, wat plakjes mozzarella en schijfjes tomaat. Bestrooi met wat Italiaanse kruiden op basis van eigen voorkeur.
Gril de croque-monsieurs op de barbecue, in een croque-machine of in een pan, tot het brood mooi goudbruin én krokant is.
Besprenkel met olijfolie en wat grof zout. Serveer met een frisse salade.
Tip: Je kan een croque-monsieur maken in de versie van elk land door de typisch lokale ingrediënten van daar eraan toe te voegen. In Spanje ga je voor manchego kaas, in Denemarken voor gerookte zalm met Deense kaas of zure room, in Frankrijk kies je gedroogde ham, en ga zo maar door, ...
Vrijdag: pasta met aubergine en ricotta van Jelle Beeckman
“Je hebt vermoedelijk ook wel zo een paar vrienden: zet jullie allemaal samen in één kamer en de avond krijgt alle punten voor sfeer en gezelligheid. Dat is exact wat er gebeurt als je alle onderstaande ingrediënten samen in één pot dropt.”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 1,20 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• olijfolie
• 1 ui
• 1 aubergine
• 2 tenen look
• snufje chilipoeder of cayennepeper
• snufje kaneel
• 1 el paprikapoeder
• 250 g macaroni
• snufje suiker
• 75 ml witte wijn
• 1 blik tomatenblokjes
• 100 ml groentebouillon
• 400 g spinazie
• 200 g ricotta
• paar blaadjes basilicum
• 1 snufje oregano
• peper en zout
Zo maak je het
Doe een scheutje olijfolie in een grote pot.
Snijd de ui in ringen en de aubergine in kleine blokjes. Kruid met peper en zout. Kleur ze aan in de pan op een middelmatig vuur. Voeg fijngesneden look en de kruiden toe.
Voeg de macaroni toe en bak even mee. Doe er een lepeltje suiker bij.
Blus met een glas witte wijn en laat die tot de helft inkoken. Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe. Laat koken op een zacht vuur en voeg net voor de pasta gaar is (je zal voortdurend moeten proeven) de spinazie toe.
Werk af met ricotta, basilicum en een snufje gedroogde oregano.
Tip: Je kan de pasta ook afwerken met een bol smeuige burrata. Voeg eventueel wat spekjes toe als je dat wil.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Deze 3 chefs serveren vanaf nu elke weekdag verse inspiratie op je bord: “Koken moet plezant zijn, ook na een drukke werkdag”
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?