Model Chrissy Teigen naast haar man John Legend

Na getuigenis over miskraam noemt Chrissy Teigen dood ongeboren zoontje nu abortus: "Ik heb dat pas recent beseft"

Het Amerikaanse model Chrissy Teigen heeft naar eigen zeggen nu pas beseft dat de miskraam van haar zoontje Jack twee jaar geleden eigenlijk een abortus was. Dat meldt The Hollywood Reporter na een getuigenis hierover van Teigen op een bijeenkomst van mediafiguren onder de noemer "We made that choice". Teigen en haar echtgenoot John Legend waren twee jaar geleden bijzonder open over dat pijnlijke verlies na 20 weken zwangerschap en kregen daarvoor veel lof.

Ongeveer twee jaar geleden lieten Chrissy Teigen en John Legend met een reeks zwart-witfoto's uit het ziekenhuis weten dat ze hun ongeboren zoontje Jack na 20 weken zwangerschap waren kwijtgeraakt. "Complicaties", klonk het toen in hun post op sociale media. Teigen was opgenomen in het ziekenhuis, nadat ze al enkele dagen worstelde met bloedingen, die dokters niet onder controle kregen. 

Teigen heeft naar eigen zeggen pas recent beseft dat die miskraam eigenlijk een abortus is geweest. Dat heeft het model verteld in een emotionele getuigenis afgelopen donderdag op “A Day of Unreasonable Conversation”. Dat is een bijeenkomst van Propper Daley, een zogenoemde "social impact agency" met allerlei figuren uit de mediawereld, die praten over een breed gamma aan maatschappelijke onderwerpen. 

Laat ons benoemen wat het eigenlijk was: een abortus

"Twee jaar geleden, toen ik zwanger was van Jack, ons derde kind, heb ik veel moeilijke en hartverscheurende beslissingen moeten nemen. Ongeveer halfweg de zwangerschap werd me duidelijk dat onze zoon het niet zou overleven, en ik zonder medische interventie ook niet", vertelde Teigen, die haar betoog op een bepaald moment onderbreekt en zegt: "Laat ons benoemen wat het was: een abortus. Een abortus om mijn leven te redden, terwijl onze baby zelf absoluut geen kans had om te overleven. En om heel eerlijk te zijn: ik heb dat nooit beseft, tot enkele maanden geleden."

Volgens Teigen heeft de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om de uitspraak "Roe vs. Wade" te schorsen iets in gang gezet. Die beslissing had tot gevolg dat er in de VS op federaal niveau geen grondwettelijk recht op abortus bestaat. 

Teigen vertelt hoe die beslissing thuis ter sprake kwam, en ze tegen haar echtgenoot John Legend  zei hoe ze meeleefde met mensen die een abortus willen ondergaan en voor die moeilijke keuze staan. Naar eigen zeggen heeft Legend haar tijdens dat gesprek doen inzien dat Teigen zelf evengoed één van die mensen is geweest.

Ik voelde me vreemd dat ik dit nooit eerder op die manier heb bekeken

"Ik werd daar helemaal stil van. En ik voelde me heel vreemd, over het feit dat ik dat nooit op die manier heb bekeken", aldus Teigen. "Ik heb de wereld laten weten dat we een miskraam hebben gehad, de wereld vond ook dat we een miskraam hebben gehad, en ook de pers vertelde dat we een miskraam hebben gehad. En ik ben zelf enorm gefrustreerd geweest dat ik niet van in het begin heb verteld wat het precies was. Ik voelde me dom dat ik meer dan een jaar de tijd heb nodig gehad om helemaal te beseffen dat wij ook een abortus hebben gehad."

Ook dat nieuwe inzicht deelt Teigen nu openhartig via Twitter, waar ze zowel lof als kritiek oogst. Ze heeft intussen twee kinderen met John Legend, Luna en Miles, en is opnieuw zwanger. "Ik heb jullie allemaal verteld dat we een miskraam hebben gehad, omdat ik geloofde dat dat het geval was. Maar het was een abortus: iets waar we tegelijk dankbaar voor waren, al was het ook hartverscheurend. En ik heb meer dan een jaar de tijd nodig gehad om dit te beseffen", klinkt het daar. Verdere reacties geeft het model naar eigen zeggen voorlopig niet.

Meest gelezen