©  AP

Biden waarschuwt Poetin voor gebruik van kernwapens: “Doe het niet”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Rusland gewaarschuwd om geen chemische of tactische wapens te gebruiken tijdens de oorlog in Oekraïne. Tijdens een interview met het Amerikaanse CBS News zei Biden dat een dergelijke actie “het gezicht van oorlog zou veranderen zoals de Tweede Wereldoorlog dat gedaan heeft.”

lto

De Russische president Vladimir Poetin heeft na de invasie van Oekraïne in februari zijn nucleaire strijdkrachten op “speciaal” alert gezet. Volgens Poetin was dat nodig na de “agressieve reacties van het westen”.

Kernwapens bestaan al 80 jaar en voor veel landen zijn ze een afschrikmiddel om hun nationale veiligheid te garanderen. Rusland heeft naar schatting 5.977 kernkoppen volgens de Amerikaanse wetenschappelijke denktank, Federation of American Scientists. Maar of ze gebruikt zullen worden, blijft echter onwaarschijnlijk.

LEES OOK. Oekraïne wil specifiek wapen om oorlog te beslissen, maar krijgt het niet: “Gevolgen zijn niet te overzien als ze de afspraken niet nakomen”

Maar in een interview met CBS werd Biden gevraagd wat hij tegen Poetin zou zeggen als die de inzet van massavernietigingswapens toch zou overwegen. “Doe het niet, doe het niet, doe het niet”, was het antwoord van de president. Op de vraag wat de gevolgen zouden zijn voor Poetin als hij het toch zou doen, wilde Biden niet antwoorden.

“Denk je echt dat ik dat zou vertellen als ik zou weten wat dat zou zijn? Natuurlijk ga ik dat niet doen. Want dan volgen er consequenties”, klonk het. “Afhankelijk van de omvang van wat ze doen, zal er een reactie zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER