Tanguy Ottomer in café Quinten Matsijs.  © Jan Van der Perre

Stadsgids Tanguy Ottomer wil interieurs van bruine kroegen laten erkennen als beschermd erfgoed: “Complexe opdracht, maar niets houdt me tegen”

Antwerpen -

Tanguy Ottomer is een man met een missie. De stadsgids wil het interieur van Antwerpse bruine kroegen laten erkennen als beschermd erfgoed. Als dat niet gebeurt, vreest de Antwerpenaar dat de authentieke zaken op termijn zullen verdwijnen. Om de erfgoedkwestie onder de aandacht te brengen en de politiek te bespelen, startte hij een verkiezing voor het bruinste café van de Koekenstad.

“In iedere stad word je om de oren geslagen met een komen en gaan van hippe zaken die om de haverklap van interieur veranderen. In Antwerpen is dat niet anders. Dat is fijn, maar daardoor vergeten mensen al eens hoe charmant een typische bruine kroeg kan zijn. Het komt zelfs zo ver dat opkopers een kroeg aanschaffen, het interieur eruit kieperen en er iets volledig nieuws van maken. Dat wil ik vermijden”, vertelt een gemotiveerde Ottomer. 

De stadsgids dokterde daarom een plan uit om ervoor te zorgen dat de bruine kroegen niet volledig in de vergeetput belanden. “Het interieur van de kroegen zou erkend moeten worden als beschermd erfgoed. Wettelijk gezien is dat een zware opdracht, maar moeilijk gaat ook. Ik heb er met verschillende politici over gesproken, en het wordt sowieso een werk van lange adem. Maar ik wil niet langs de zijlijn toekijken hoe de kroegen stilaan verdwijnen.”

Tanguy Ottomer. © Jan Van der Perre

Om de strijd voor het potentiële erfgoedlabel kracht bij te zetten, zette Ottomer een online poll op poten via dewelke Antwerpenaren kunnen aangeven welk café in hun ogen bescherming verdient. “Er is keuze uit zeventien verschillende kroegen die al decennialang naam en faam hebben binnen postcode 2000. In 24 uur stemden er al meer dan vierhonderd mensen. Toch wel indrukwekkend.”

Complexe opdracht

Stemmen kan nog tot eind oktober. “De deadline ligt bewust wat later. Op die manier krijgen mensen de kans om de cafés grondig te bezoeken. Hopelijk letten ze daarbij ook op de vele unieke en grappige elementen van de zaken: oude foto’s, klakskes aan de haak: die maken de bruine kroeg zo interessant.”

“Wie op het einde van de rit de meeste stemmen haalt, zet ik in de bloemetjes. Op die manier hoop ik de politiek op een leuke manier een duidelijke boodschap te bezorgen en laat het de geesten rijpen. Het wordt een complexe opdracht, maar niets of niemand houdt me tegen.”

Stemmen kan via deze link(lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER