Jef Elbers.
Volledig scherm
PREMIUM
Jef Elbers. © RV

PORTRET. Jef Elbers, de man die de Lidl van Knokke op stelten zette: hij wil geen tamme hond zijn, maar trop is te veel, ook voor Vlaams Belang

“Ne Vloeming is een tammen ond”, zong Jef Elbers - toen nog een volkszanger - in een ver verleden. Zelf is de Vlaamse activist alles behalve tam. In de Lidl van Knokke verdedigde hij afgelopen vrijdag het Vlaams karakter van de gemeente. De 74-jarige Elbers zal zich niet laten temmen, zolang hij kan klauwen. Maar toen hij ook nog eens homofobe uitspraken deed, distantieerde Vlaams Belang zich van hem. Een portret van de man uit het filmpje dat honderdduizenden Vlamingen gezien hebben.

66 reacties

  • René De Rocker

    2 jaar geleden
    Jef heeft gelijk. Zo zouden er meer moeten zijn. Wie hier komt wonen of verblijven moet zich aanpassen. De overheid zou hier moeten optreden. We hebben tenslotte toch taalwetten. Een beetje oostelijker in Nederland zal je geen Franstalige reclame bemerken, maar dat is een echte natie met één taal waar vreemdelingen zich dienen aan te passen. In Frankrijk zijn er ook kusten. Francofonen voelen zich daar zeker thuis.
  • Gerry Cle

    2 jaar geleden
    Zijn wij Vlamingen nu zo onverdraagzaam geworden dat we iedere anderstalige tekst of reclame gaan verbieden? Veel wereldvreemder kunnen we niet worden. Zolang de officiele instanties in het Nederlands communiceren is er toch geen probleem. De zo geroemde 'vrije meningsuiting' geeft mensen ook het recht om de taal te spreken die ze willen. Behalve in hun communicatie met de overheid natuurlijk.
  • Gilbert De Meyer

    2 jaar geleden
    Het lijkt mij best maar niet iedereen schijnt de taalwetgeving te kennen, Vlaanderen is Vlaams, Brussel is niet Vlaams maar Tweetalig Vlaams en Frans, Wallonie is Frans en Oostkanton is Frans en Duits, want het is eigenlijk gelegen in Wallonie. persoonlijk spreek ik vijf talen, en heb de gewoonte te antwoorden in de taal met welke men mij aanspreekt, is gewoon mens zijn.
  • Luc Ver Eecke

    2 jaar geleden
    En of hij gelijk heeft !
  • Klaas Paridaens

    2 jaar geleden
    Ondanks een numerieke meerderheid langs Vlaamse zijde, heeft het bijna 70jaar geduurd na de onafhankelijkheid van België voor het Nederlands als officiële taal erkend werd dat op zich heel veel.