Vicepremier De Sutter over collega Annelies Verlinden: "Ze heeft misschien wat te snel gecommuniceerd over Doel 3 en is teruggefloten"

"Op een paar dagen van het stilzetten van de activiteiten vragen aan het FANC of een verlenging van Doel 3 toch nog mogelijk zou zijn, wij zijn daar van geschrokken." Dat zei Groen-vicepremier Petra De Sutter in "De zevende dag". In een reactie zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi dat Groen de werkelijkheid verdraait.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vroeg afgelopen week aan het FANC of de ontmanteling van kernreactor Doel 3 op een veilige manier uitgesteld kan worden. Dat zou het eventueel mogelijk maken om de centrale op een latere datum weer op te starten. De minister zei in "Terzake" dat de nucleaire waakhond daar positief op had gereageerd. Dat werd later ontkend door het FANC.

"In de regering was deze zomer de vraag al gesteld of Doel 3 deze winter nog zou kunnen doorwerken", zei De Sutter. "Toen al kwam het antwoord dat dat niet zou kunnen."

Het optreden van minister Verlinden in "Terzake" op Canvas was "niet namens de regering", aldus De Sutter over haar collega. "We waren daar allemaal wat door verwonderd. Ze heeft misschien een beetje te snel gecommuniceerd en is daarna teruggefloten. Ik hoop dat de les duidelijk is dat zoiets beter niet gebeurt."

De Sutter zei in "De zevende dag" voorts dat ze nog steeds gelooft in een Europees prijsplafond op de invoer van alle gas. "De Europese Commissie heeft nu tijd nodig om dat uit te werken. Onze mensen zullen de Commissie daar ook bij bijstaan. Tegen het einde van de maand moet dat dan opnieuw door de lidstaten bevestigd worden. Dus we gaan ervan uit dat dat gaat lukken, dat de prijzen naar beneden gaan."

BEKIJK - "Jammer dat dit gebeurd is", aldus vicepremier De Sutter in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

"De werkelijkheid wordt verdraaid"

"De Groenen laten het uitschijnen alsof we nu een week voor de afschakeling van Doel 3 nog snel-snel een verlenging willen, maar dat is de werkelijkheid gewoon verdraaien", zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in een reactie. 

"Minister Verlinden heeft enkel de opdracht gegeven om te onderzoeken of de voorbereidende werken tot ontmanteling van de kernreactor op een veilige manier zouden kunnen uitgesteld worden om geen onherroepelijke schade aan te brengen. Dit naar voorbeeld van buurland Duitsland, waar de Duitse regering besloten heeft om twee grote kerncentrales tot in de lente van volgend jaar stand-by te houden. Deze piste niet onderzoeken, en zowat en stoemelings overgaan tot de ontmanteling van Doel 3 zou volstrekt onverantwoord zijn in deze tijden. CD&V wil dat het licht blijft branden in ons land: vandaag, morgen, overmorgen en in 2040", aldus Mahdi.

Meest gelezen