Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Verwarming nog niet opgezet? Houd moed, deze week flirten we weer met 20 graden

Na een warme en zonnige zomer is het eerste koele en druilerige weekend van het najaar extra hard opgevallen. "Zetten we de verwarming al op of niet?": die vraag zal in menig huiskamer gesteld zijn met maximumtemperaturen rond 13 graden. Maar vanaf vandaag stijgt het kwik weer boven de 15 graden. "Momenteel is het te koel voor de tijd van het jaar, maar we mogen niet vergeten dat we deze zomer enorm verwend zijn geweest", zegt weervrouw Sabine Hagedoren.

Met temperaturen in het binnenland van om en bij de 13 graden en op veel plaatsen aanhoudende regen of op tijd en stond buien was het eerste herfstige weekend na de zomer officieel een feit. "Weer met karakter", noemde weerman Frank Deboosere het. 

"Het is momenteel te fris voor de tijd van het jaar", bevestigt Sabine Hagedoren. "De normale maximumtemperatuur nu is een graad of 19. Daar zaten we dit weekend behoorlijk ver vanaf. En met die noordwestenwind voelde het allemaal nog koeler aan natuurlijk." 

In september is het schipperen tussen nazomerdagen en dagen waarop we de herfst duidelijk voelen

Weervrouw Sabine Hagedoren

"Al moet ik er ook bij zeggen: in een tussenseizoen als de herfst is weer zoals dit weekend ook niet abnormaal. In september is het schipperen tussen nazomerdagen en dagen waarop de herfst duidelijk voelbaar en zichtbaar is. Je mag niet vergeten dat we een warme en droge zomer achter de rug hebben en de afgelopen maanden eigenlijk verwend zijn geweest", aldus de weervrouw.

Maar: er is beterschap op komst, dankzij een hogedrukgebied dat dichterbij schuift. Vandaag klaart het stilaan op en op enkele buien na zou het grotendeels droog moeten blijven. De temperaturen klimmen in het binnenland richting 17 graden. "Heel komende week wordt het opnieuw warmer dan 15 graden", zegt Hagedoren. "Woensdag wordt het 19 graden, en donderdag zelfs 20 of 21 graden. Normalere temperaturen voor deze tijd van het jaar zijn dus op komst."

BEKIJK - Het weerbericht van zondagavond:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen