Akkoord over eindtermen tweede en derde graad secundair onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft met de onderwijspartners een akkoord bereikt over de eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Dat meldt de minister vandaag zelf. Weyts zal morgen samen met de onderwijsverstrekkers de details van het akkoord toelichten.

In juni heeft het Grondwettelijk Hof de eindtermen voor de tweede en de derde graad vernietigd omdat die het grondrecht op vrijheid van onderwijs schenden. Het Hof volgde met die uitspraak de redenering van Katholiek Onderwijs Vlaanderen die een procedure had aangespannen tegen de eindtermen. 

Door de uitspraak moesten de onderwijspartners opnieuw aan tafel gaan zitten, maar omdat scholen hun leerplannen al op de vernietigde eindtermen hadden gebaseerd en omdat er voldoende voorbereidingstijd nodig is om de eindtermen aan te passen, gaf het Grondwettelijk Hof het onderwijsveld tot 2025 de tijd om tot nieuwe eindtermen te komen. 

De onderwijspartners gaven wel aan dat ze niet tot 2025 wilden wachten met een nieuw akkoord omdat dat tot problemen zou leiden voor de leerlingen die al met de modernisering gestart zijn.

Vandaag laat Vlaams minister van Onderwijs weten dat er een akkoord is bereikt. Morgen zal Weyts dat voorstellen samen met de onderwijspartners van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, het gemeenschapsonderwijs GO!, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG), Provinciaal Onderwijs Vlaanderen en Overleg Kleine Onderwijsverstrekker.

Meest gelezen