Hongaars premier Viktor Orbán
AFP or licensors

Europese Commissie wil ongeveer 7,5 miljard euro subsidies voor Hongarije opschorten

De Europese Commissie wil ongeveer 7,5 miljard euro aan EU-fondsen voor Hongarije opschorten. Op die manier wil de Commissie premier Viktor Orbán dwingen maatregelen te treffen tegen de corruptie en fraude in zijn land. De sanctie komt er enkel wanneer minstens 15 van de 27 EU-lidstaten, die ook nog eens goed zijn voor 65 procent van de bevolking van de EU, instemmen met het voorstel.

Viktor Orbán is al sinds 2010 premier van Hongarije en tijdens die periode heeft hij volgens de Europese Commissie democratische instellingen in zijn land ontmanteld, de media naar zijn hand gezet en meermaals de rechten van minderheden geschonden. 

EU-commissaris voor Begroting Johannes Hahn erkent dat Hongarije de afgelopen tijd "initiatief heeft genomen om verandering teweeg te brengen", maar dat is duidelijk niet voldoende. "Om de EU-begroting en de financiële belangen van de EU te beschermen", heeft de Commissie nu een voorstel ingediend om een deel van de EU-fondsen voor Hongarije op te schorten.

Het geld zou komen uit drie programma's van de zogenaamde "cohesiefondsen", die EU-lidstaten ontvangen om hun economie en infrastructuur aan te passen aan de EU-normen. De voorgestelde sanctie zou volgens Hahn neerkomen op zo'n 7,5 miljard euro. 

Nieuw rechtsstaatmechanisme

Sinds 1 januari 2021 is een Europese verordening in voege die het mogelijk maakt om lidstaten Europese subsidies te ontnemen, wanneer de rechtsstaat er bedreigd wordt. Een tweede voorwaarde is dat de financiële belangen van de Europese Unie daardoor gevaar lopen. 

In het geval van Hongarije is volgens de Commissie aan beide voorwaarden voldaan en daarom grijpt het nu voor de eerste keer naar dit nieuwe rechtsstaatmechanisme. Zowel Polen als Hongarije - beide "geviseerd" door het mechanisme - hadden het systeem nog voor het Europees Hof van Justitie gedaagd, maar het Hof verwierp de klachten. 

Wat nu?

De EU-lidstaten moeten zich nu uitspreken over het voorstel van de Commissie. Elke maatregel om de middelen van een lidstaat op te schorten vereist een "gekwalificeerde meerderheid" om goedgekeurd te worden. Dat wil zeggen dat 55 procent van de 27 leden (minstens 15 landen dus) die tenminste 65 procent van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen, het voorstel moeten goedkeuren.

Normaal gezien krijgen de lidstaten een maand de tijd om te beslissen, maar in uitzonderlijke omstandigheden kan dat met twee maanden verlengd worden. De Commissie zelf beveelt de lidstaten aan om een beslissing te nemen tegen 19 november. Ze wil op die manier ook Hongarije zelf meer tijd geven om de bezwaren en bezorgdheden weg te nemen.

Meest gelezen