Belgische zonnewagen strandt op plaats zes op Europees kampioenschap

 ©  BELGA

Het Agoria Solar Team is op de zesde plaats geëindigd op het Europees kampioenschap voor zonnewagens in Heusden-Zolder. Dat meldt teammanager Cedric Verlinden zondag. De overwinning ging naar een van de twee deelnemende wagens van Aken.

Laurence Torck
Bron: BELGA

Het Europees kampioenschap, of iLumen European Solar Challenge (iESC), is een wedstrijd om de technologie achter zonnewagens in de kijker te zetten. In 24 uur tijd moeten de zonnewagens, die enkel en alleen zonne-energie gebruiken om te rijden, proberen zo veel mogelijk rondjes te rijden op het racecircuit van Zolder. 

Normaal gezien vindt de iESC elke twee jaar plaats. Het andere jaar wordt het wereldkampioenschap in Australië gereden. Omdat er vorig jaar geen WK kon doorgaan wegens de coronapandemie, werd de iESC nog eens georganiseerd. Zowel in 2020 als in 2021 wist het Agoria Team die race te winnen en zich tot Europees kampioen te kronen.

(Lees verder onder de foto)

 ©  BELGA

Vlotte start

Zo waren de Belgen dit jaar opnieuw topfavoriet. Na een vlotte start zaterdag om 13 uur, zakten de KU Leuven-studenten ‘s nachts enkele plaatsen terug. Uiteindelijk noteerden ze 24 uur later de zesde beste score op een totaal van twintig deelnemers. 

“We hadden het geluk niet aan onze kant”, vertelt Verlinden. “Doorheen de nacht hebben we enkele problemen gekend op energetisch vlak. We hebben anderhalf uur stilgestaan in de pitlane om de problemen op te lossen. Daarna konden we wel verder rijden, maar hebben we de achterstand niet meer kunnen inhalen.”

Toch overheerst een blij en positief gevoel bij de Leuvense studenten. “Dit was een ideaal leermoment voor het komend wereldkampioenschap (in oktober in Australië, red.). Er komen veel procedures bij een zonnewagenrace kijken: we merken dat we daar goed op elkaar zijn ingespeeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen