Live Beursblog – 19 september 2022 – Business AM

22.06 – Wall Street sluit in het groen

Woensdag komen de bestuursleden van de Federal Reserve samen. Vorige week maakten de beleggers zich zorgen over een derde opeenvolgende renteverhoging van 75 basispunten, met rode koerstabellen als gevolg. Nu is de rust een beetje teruggekeerd. De Dow Jones gaat de nacht in met een winst van 0,65 procent en de S&P500 eindigt 0,7 procent in de plus. De Nasdaq (+0,75 procent) is de dagwinnaar.

21.31 – “Europese beurzen verdeeld gesloten”

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 407,87 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 12.803,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 6.061,59 punten, zo meldt ABM Financial News. De beurs in Londen was, zoals eerder vermeld, vandaag gesloten vanwege de begrafenis van koningin Elizabeth II.

20.41 – Verenigde Arabische Emiraten wil olieproductie fors opdrijven

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) schroeven vroeger dan verwacht hun productie van ruwe olie op. De oliestaat probeert zijn reserves te gelde maken vooraleer de wereld overstapt op schonere energie. Wil je meer hierover weten, klik dan hier.

19.55 – Cryptobeurs FTX: “Oplichter deed zich voor als ons”

Cryptobeurs FTX meldt dat een oplichter zich heeft voorgedaan als het bedrijf. De beurs van wunderkind SBF tweette dit nadat het een waarschuwing had gekregen van Britse toezichthouders over het doen van “niet toegestane” zaken in het VK.

19.37 – Biden praat aandelenkoersen vaccinproducenten naar beneden

De producenten van coronavaccins krijgen de wind van voren op de beurs. Moderna staat momenteel op een verlies van 9 procent en concurrent BioNTech zag de afgelopen uren 8,5 procent in rook opgaan. Ook Novavax deelt in de klappen. Dat aandeel noteert 7,5 procent in het rood.

Beleggers doen massaal die aandelen van de hand door een interview van het Amerikaanse programma ‘60 Minutes‘ met de Amerikaanse president Joe Biden. Daarin zei hij dat de coronapandemie voorbij is. “Het virus zorgt nog voor problemen, en we zijn het nog altijd aan het bestrijden”, klonk het. “Maar de pandemie ligt achter ons.”

18.33 – Merit Capital vraagt faillissement aan

De beursvennootschap Merit Capital gaat het faillissement aanvragen bij de Antwerpse ondernemingsrechtbank. Dat meldt De Tijd op basis van meerdere bronnen. De informatie wordt ook bevestigd door de voorlopig bewindvoerders.

De afgelopen vier maanden zijn er nog verschillende pogingen geweest om Merit Capital te laten doorstarten, maar tevergeefs. De Nationale Bank van België (NBB) had de vergunning ingetrokken na het vaststellen van een reeks problemen.

18.22 – Pandoering ArgenX op Brusselse beurs

De Bel20 is vandaag is de week met verlies begonnen. De Bel20 index daalde 0,27 procent tot 3.582,72 punten.

  • In de hoofdindex was Solvay de winnaar van de dag, met een winst van 2,6 procent, gevolgd door Aperam dat 1,8 procent won, zo bericht ABM Financial News.
  • Onderaan de tabel stond indexzwaargewicht ArgenX, met een daling van 5,3 procent, terwijl UCB op het laagste punt sloot sinds maart 2020 op iets meer dan 67 euro.
  • Cofinimmo steeg 0,3 procent tot 96,45 euro. ABN AMRO Oddo verhoogde het advies van Houden naar Kopen, maar verlaagde het koersdoel van 137 naar 120 euro. 
  • Ageas, dat volgens Bloomberg zijn Franse activiteiten wil verkopen voor 330 miljoen euro (zie begin van deze blog), steeg 0,6 procent.

17.56 – “Institutionele beleggers wachten nog steeds af met Ethereum”

Het is weer een slechte dag voor cryptomunt Ether. Na zijn langverwachte upgrade naar proof of stake-mining (‘The Merge‘), blijft het met de koers maar bergaf gaan (op het moment van schrijven is 1 Ether-token een slordige 1.300 dollar waard). De cryptonieuwssite CoinDesk zocht uit hoe goed Ether presteert onder institutionele beleggers ten opzichte van de meest waardevolle cryptomunt, Bitcoin (alsmede de populairste bij instellingen).

De journalisten van de site keken daarvoor naar een futures exchange “die een goede proxy kan zijn voor de belangstelling van Wall Street” en dat is de grootste derivatenbeurs ter wereld, de Chicago Mercantile Exchange (CME). De verhouding tussen de handelsvolumes van de twee cryptomunten ziet er daar als volgt uit:

Bron: TradingView en CoinDesk

“De verhouding tussen Ether en Bitcoin-futures is all over the place, maar het is duidelijk dat de dollarvolumes voor Ether-contracten op de CME die van Bitcoin-futures nog moeten overtreffen”, luidt de conclusie.

16.41 – Goldman Sachs: Fed zal rente tussen nu en eind 2023 nog vier keer verhogen

Economen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs denken dat de Federal Reserve de rente tussen nu en eind 2023 nog vier keer zal verhogen – en dan tot 2024 in de bandbreedte van 4,25 procent tot 4,50 procent zal houden.

Net als veel andere bedrijven verwacht Goldman dat de Fed de rente later deze week met 75 basispunten zal verhogen. Goldman ziet de Amerikaanse centrale bank vervolgens zowel in november als in december nog eens een renteverhoging van 50 basispunten doorvoeren, gevolgd door een kleinere renteverhoging in 2023 en uiteindelijk een renteverlaging in 2024.

De analisten halen onder meer aan dat “Fed-functionarissen nu wat sneller en consistenter vooruitgang willen boeken bij het tegengaan van oververhitting” van de economie, schrijft The Wall Street Journal.

16.23 – “Toekomstige Europese renteverhogingen zullen afhankelijk zijn van de inflatieverwachtingen”

“Het tempo en de omvang van de monetaire verstrakking door de Europese Centrale Bank zullen afhangen van haar vermogen om de inflatieverwachtingen in toom te houden en de spreiding van de prijsstijgingen buiten de energiesector te beperken”, zei Pablo Hernandez de Cos, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), tijdens een speech in Spanje.

Hij voegde eraan toe dat de gevolgen van de verminderde gasleveringen uit Rusland nog zullen leiden tot een langdurige inflatiegolf die niet kan worden tegengegaan door alleen een vertraging van de bedrijvigheid.

15.41 – Beurzen VS openen met verlies

De belangrijkste Amerikaanse aandelenindices openden vandaag met verlies. Zo daalde de S&P 500 0,7 procent in de vroege handel, terwijl de Dow industrials 0,6 procent verloor. De techindex Nasdaq Composite zakte met 7 procent.

15.06 – Amerikaanse tienjaarsrente stijgt naar hoogste niveau sinds 2011

De Amerikaanse tienjaarsrente heeft deze namiddag voor de eerste keer sinds 2011 de kaap van 3,5 procent gerond. Die sprong 6,6 basispunten hoger tot 3,516 procent. De rente stijgt in aanloop naar de rentevergadering van de Federal Reserve later deze week. Beleggers zijn er zo goed als zeker van dat Fed-voorzitter Jerome Powell de rente zal optrekken met (minstens) 75 basispunten.

Dat laatste denkt ook Gilles Moëc, hoofdeconoom van internationale verzekeringsgroep AXA. “Het blijft gissen naar het piekmoment van de Amerikaanse inflatie. Terwijl de ‘exogene factoren’ afnemen – de Amerikaanse invoerprijzen exclusief olie stijgen nu minder dan de ‘kern’ consumentenprijzen – blijft de binnenlandse druk zich opbouwen”, werpt hij op tegenover de site van het Nederlandse dagblad De Telegraaf.

“De verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt die zich in het late voorjaar aftekende, heeft plaatsgemaakt voor een indrukwekkende veerkracht. De daling van de lange-termijninflatieverwachtingen zou de Fed enige troost moeten bieden. Sommigen vragen nu zelfs om 100 basispunten. Dat is wellicht een optie, maar zelfs bij een verhoging met 75 basispunten zal de beleidskoers restrictief worden. Dit vraagt om enige voorzichtigheid bij beleggers”, klink het nog.

15.01 – “Winsthalvering voor UCB verwacht”

UCB zal dit jaar de resultaten flink zien dalen. Dit blijkt uit de analistenconsensus die in opdracht van de farmaceut werd samengesteld, en waarover ABM Financial News bericht. 

De omzet zal op jaarbasis van 5,8 miljard  naar 5,4 miljard euro dalen, of netto van bijna 5,5 naar 5,05 miljard euro. Ook de aangepaste EBIT en de aangepaste EBITDA zullen onder druk staan en dalen naar respectievelijk 744 miljoen en 1,2 miljard euro. In 2021 was dit nog respectievelijk 1,3 en 1,6 miljard euro. De nettowinst zal volgens de analisten halveren van 1,05 miljard naar 520 miljoen euro. De kernwinst per aandeel valt vermoedelijk terug van 6,49 naar 3,96 euro.

14.50 – Wall Street bereidt zich (weer) voor op zee van rode cijfers

Futures gekoppeld aan de S&P 500 zouden dalen met 0,9 procent, terwijl die voor de Dow Jones Industrial Average met 0,8 procent zouden zakken. Contracten gekoppeld aan de op techaandelen gerichte Nasdaq-100 wijzen op een daling met 1 procent.

13.38 – Recessievrees heeft (momenteel) geen impact op bestellingen bij Duitse bedrijven

Ondanks de toenemende angst voor een recessie blijven de Duitse bedrijven orders ontvangen. Uit cijfers van het Federaal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal bestellingen in juli is toegenomen met 0,7 procent in vergelijking met de voorgaande maand. Op jaarbasis is er zelfs sprake van een stijging met 12,6 procent. “De orderportefeuille in de maakindustrie heeft zelfs een nieuw hoogtepunt bereikt sinds het begin van de metingen in 2015”, klinkt het.

13.07 – Voormalig minister van Financiën VS: “Fed moet rente blijven verhogen om inflatie de kop in te drukken”

Zoals eerder gezegd: alle ogen zijn deze week op de Amerikaanse centrale bank gericht. Hoe hoog wordt de renteverhoging die de Fed aankondigt? Voor sommige economen kan die haast niet hoog genoeg zijn.

“We hebben een substantieel onderliggend inflatieprobleem dat er niet uitkomt zonder een erg substantiële aanpassing van het monetaire beleid”, zei de econoom Larry Summers vrijdag tegen Bloomberg. Summers meent dat de Fed door de rente fors op te krikken, een economische ramp voorkomt.

Summers, hoogleraar economie aan Harvard University, was minister van Financiën onder president Bill Clinton en directeur van de Nationale Economische Raad tijdens het bewind van president Barack Obama.

Foto: Getty

12.54 – Begrafenis Queen legt Britse economie een dag stil

Wegens de begrafenis van koningin Elizabeth II hebben de Britten een extra dag vrij, is de Londense beurs gesloten en is het vliegverkeer beperkt. Dat kan een fractie van de Britse economische groei schelen, waardoor het Verenigd Koninkrijk iets sneller in een recessie verzeilt, waarschuwen economen.

12.32 – Prijs vat Brent-olie duikt onder de 90 dollar

De prijs van een vat Brent-olie, de Europese referentieprijs, bedraagt momenteel 89,9 dollar. Een vat Amerikaanse WTI-olie gaat over de toonbank voor 83,3 dollar. Twijfels over de mondiale economische groei duwen de olieprijzen naar beneden. Zowel het IMF als de Wereldbank hebben vorige week hun bezorgdheden geuit over de wereldeconomie.

11.55 – Eurostoxx50 daalt naar laagste niveau in twee maanden

De Eurostoxx50 is omstreeks het middaguur gezakt naar 3.454 punten. Dat is het laagste niveau sinds 14 juli. Ook de Bel20 blijft na drie uur handelen in het rood noteren. ‘S middags stond de Belgische sterindex op een verlies van 0,8 procent.

11.42 – Brood in een jaar tijd bijna 14 procent duurder

De broodprijs in ons land lag in augustus 13,7 procent hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van statistiekenbureau Eurostat. Dat bevestigt dat de energie-inflatie ook leidt tot fors duurdere voeding. De prijsstijgingen zijn in heel Europa te merken, met Hongarije als koploper.

11.02 – ECB kondigt klimaatplannen aan

Nog meer ECB-nieuws: de Europese Centrale Bank publiceerde zopas meer details over hoe ze bij de aankoop van bedrijfsobligaties meer rekening gaat houden met klimaatscores.

Volgens critici komt de ECB zo te veel op het terrein van de politiek en moet ze zich alleen bezighouden met haar kerntaak, het bewaken van de prijsstabiliteit. De centrale bank zelf zegt dat “de klimaatcrisis ernstige risico’s voor de economie omvat en de prijsstabiliteit beïnvloedt”, waardoor klimaatrichtlijnen dus binnen haar mandaat vallen.

10.37 – ECB: “Gedragswijzigingen na corona kunnen buffer vormen voor dalende vastgoedprijzen”

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen gewijzigde consumentenvoorkeuren als gevolg van de coronapandemie de vastgoedprijzen in de eurozone helpen opvangen wanneer de rente stijgt. Door het verstrakkende geldbeleid zitten de rentes immers in de lift, wat leidt tot dalende vastgoedprijzen.

Volgens sommige analyses kan een rentestijging met 1 procent ervoor zorgen dat de vastgoedprijzen over een periode van twee jaar dalen met 9 procent. Maar dat effect zou kunnen worden afgezwakt doordat huishoudens meer waarde hechten aan ruimere woningen die thuiswerken mogelijk maken, waarbij de prijzen voor vrijstaande huizen en residentieel vastgoed buiten de hoofdsteden van de eurozone hoger liggen dan alternatieven. Dat meldt Bloomberg.

10.03 – Gasprijs gehalveerd sinds piek

De gasprijs op de richtinggevende Nederlandse handelsplaats TTF zakt vandaag met 7,5 procent, tot 174 euro per megawattuur. Dat is vrijwel een halvering tegenover 26 augustus, toen de gasprijs nog op 346 euro piekte.

9.34 – Weer CEO-wissel bij Econocom

CEO Laurent Roudil verlaat Econocom om persoonlijke redenen. Dit liet het bedrijf deze ochtend weten. Roudil werkte voor 7 jaar voor het bedrijf. Begin dit jaar nam hij de rol als CEO over van oprichter Jean- Louis Bouchard, die sindsdien voorzitter werd. Zo blijft het onrustig aan de top van het IT-dienstenbedrijf. Bouchard verving er in 2018 op zijn 75ste zoon Robert als CEO, nauwelijks acht maanden nadat hij eerst nog de fakkel had overgedragen aan zijn zoon.

Bouchard neemt nu terug het roer over en wordt op zijn 80ste weer CEO, meldt ABM Financial News. Of hij op zoek gaat naar een nieuwe opvolger, is niet meteen duidelijk.

9.14 – Bel20 opent toch met verlies

Ondanks het eerdere optimisme over de beursstart (zie hieronder) gleed de Bel20-index zowat 0,4 procent lager na opening van de handel.

9.06 – Bitcoinbeliever voorspelt vervijfvoudiging koers

Bloomberg-grondstofanalist Mike McGlone meent dat Bitcoin tegen 2025 zal verhandelen tegen 100.000 dollar, of ruim vijf keer de koers van vandaag. Meer hier.

8.59 – Waterzuiveraar Ekopak krikt omzet fors op

Ekopak rapporteert een halfjaaromzet van 7,5 miljoen euro, wat 67 procent meer is dan een jaar eerder. De tak waterdiensten voor bedrijven (Water-as-a-Service), die voor het bedrijf strategisch prioritair is, laat zelfs een omzetstijging met 336 procent zien, tot 1,2 miljoen euro.

In een reactie verlaagt KBC Securities het advies voor Ekopak van ‘Kopen’ naar ‘Houden’, terwijl het koersdoel 19,50 euro blijft. “Het aandeel is redelijk gewaardeerd, waardoor het aandeel van de kooplijst kan.”

Topman Pieter Loose bij het beursdebuut van Ekopak op 31 maart 2021 (foto Euronext)

8.31 – Rustige start voor Brusselse beurs in de maak

De Brusselse beurs gaat naar verwachting een vrij rustige opening tegemoet. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een nipt hogere opening.

8.08 – ‘Ageas wil Frankrijk verlaten’

Ageas maakt plannen om de Franse activiteiten te verkopen. Dit schreef nieuwsdienst Bloomberg vrijdagavond op basis van bronnen. De activiteiten zouden volgens deze bronnen 330 miljoen euro waard zijn.

Volgens Bloomberg zou Frankrijk de slechtst presterende levensverzekeringsmarkt van Ageas in Europa zijn. In de eerste helft van dit jaar daalde de instroom van dit onderdeel met 27 procent, terwijl dit in Portugal beperkt bleef tot 14 procent, en in België zelfs een stijging van 5 procent geboekt werd.

7.40 – Beurs van Londen blijft dicht

De Londense beurs houdt de deuren vandaag gesloten. Dat heeft uiteraard alles te maken met de begrafenis van koningin Elizabeth II. Vaak zijn de volumes op de andere Europese beurzen lager als Londen dicht blijft.

7.05 – Dreun voor Ethereum

Ethereum staat deze ochtend met een verlies van ruim 10 procent op de tabellen, en dreigt zo onder de grens van 1.300 dollar te zakken. De recent afgewerkte vernieuwingsoperatie rond de cryptomunt, The Merge, leidt dus allesbehalve tot een koersopstoot. Ook Bitcoin staat onder druk, met een verlies van bijna 6 procent.

6.44 – Aziatische beurzen in het rood

De Aziatische beurzen staan voorlopig grotendeels met verliezen op de tabellen. Hong Kong en Seoul boeren circa 1 procent achteruit. De beurs van Tokio is dicht wegens een feestdag.

6.37 – Porsche rijdt op 29 september naar de beurs

Moedergroep Volkswagen AG brengt sportwagenbouwer Porsche op 29 september naar de beurs. Die datum maakte VW zondagavond bekend. De prijsvork zal tussen 76,5 en 82,5 euro per aandeel liggen, wat Porsche op 70 tot 75 miljard euro waardeert. Het is de bedoeling om in de loop van de beursgang in totaal 113.875.000 aandelen uit de deelnemingen van Volkswagen AG bij beleggers te plaatsen. VW behoudt wel de controle over zijn dochterbedrijf.

6.15 – Alle ogen deze week op de Fed

De komende beursweek wordt vooral gedomineerd door het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve woensdag. Dat de Fed de rente zal verhogen, wordt geen verrassing. De vraag is hoe agressief de centrale bank zal optreden. De CME FedWatch Tool laat een kans van 82 procent zien op een verhoging met 75 basispunten en 18 procent van de markt houdt rekening met een verhoging van zelfs 100 basispunten.

Donderdag volgt dan de Bank of England met een rentebesluit. Dit stond eigenlijk voor afgelopen week gepland, maar door het overlijden van koningin Elizabeth II werd deze met een week uitgesteld. Analisten van Nomura rekenen hier op een verhoging met 50 basispunten.

Meer