Bart Dewaele

Sint-Pieters-Woluwe neemt energiemaatregelen: geen airco meer en minder kerstverlichting

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Woluwe heeft een aantal maatregelen getroffen om zowel het energieverbruik als de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Netbeheerder Sibelga heeft recent aangekondigd dat de prijs voor gas en elektriciteit volgend jaar respectievelijk met 68 en 45 procent zal toenemen.

In de vijftig openbare gebouwen van de gemeente zal de temperatuur worden teruggeschroefd tot 19°C. Alleen in kinderdagverblijven en woonzorgcentra is deze maatregel niet van toepassing. Als het gebouw 24 tot 48 uur lang niet gebruikt wordt, dan moet de temperatuur tot 16ºC en tot 8ºC worden teruggeschroefd.

In het gemeentehuis wordt de airconditioning ook uitgeschakeld. Het water van het gemeentelijke zwembad zal nog tot 27°C verwarmd worden, de kleedkamers tot 21°C. Gebouwen en standbeelden in de openbare ruimte zullen niet meer verlicht worden en ook eindejaarsverlichting zal minder lang branden.

Minder CO² uitstoten

De energiebesparende maatregelen zijn een aanvulling op eerdere initiatieven om minder CO² uit te stoten. Sinds 2005 heeft de gemeente al verschillende stappen gezet om haar energieverbruik op lange termijn te verminderen en de CO²-uitstoot met 27% te verminderen.

De lijst met maatregelen zal de komende tijd nog verder worden aangevuld in het kader van het Klimaatplan.

Meest gelezen