ANTWERPEN LIVE. Meer studenten op Karel de Grote Hogeschool, maar toch ook zorgen: “Nu al 20 procent meer aanvragen voor financiële steun”

De hogescholen gaan maandag vol goede moed het nieuwe academiejaar in. En ze hebben reden tot feesten, want op de drie hogescholen in de provincie Antwerpen - AP, Karel de Grote en Thomas More - is het totaal aantal studenten gestegen. Op de Karel de Grote Hogeschool (KdG) zijn er 400 inschrijvingen meer dan vorig jaar. “We zien echt een heel grote stijging in de management opleidingen en in het bijzonder voor toegepaste informatica. We zijn daar heel blij mee”, aldus Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG. Toch zijn er ook zorgen door de hoge energiekosten.

LEES OOK. Opvallende trends bij start academiejaar in Antwerpen: toegepaste psychologie en onderwijs scoren bij hogeschoolstudenten

Minder studenten starten aan de opleiding verpleegkunde. “Die opleidingen zijn minder in trek. We zagen een stijging in de covidperiode, maar dat is nu een beetje stilgevallen en dat is jammer, want ook in die sector smeekt men om afgestudeerden”, aldus Hendrickx.

De lerarenopleiding blijft in het algemeen stabiel. “Een lichte stijging in het secundair- en kleuteronderwijs, maar de opleiding lager onderwijs moet dat bekopen. We hadden ook daar globaal gezien graag een stijging gezien. Studenten houden in het onderwijs is nog een grotere uitdaging dan meer inschrijvingen.”

Ook de hoge energieprijzen baren de hogescholen zorgen. “Ook wij worden geconfronteerd met enorm hoge energiefacturen. We zijn op dit moment aan het bekijken op welke manieren we energie kunnen besparen. Er zullen ook andere maatregelen moeten genomen worden, maar we gaan niet inboeten op kwaliteit van het onderwijs en welbevinden van studenten. Wat ons nog meer zorgen baart, is het aantal studenten dat komt aankloppen bij onze dienst studentenvoorzieningen. Dat is een dienst die studenten financieel kan ondersteunen. Nog voor het academiejaar gestart is, zijn er 20 procent meer aanvragen. Veel studenten durven ook niet meer op kot gaan door de hoge kosten”, besluit Hendrickx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER