Sint-Niklaas wil meer schoolstraten

Sint-Niklaas pleit ervoor dat er meer scholen aanvragen doen om schoolstraten in te richten. Nu kan elke school zelf een aanvraag indienen om een schoolstraat in te richten. De stad gaat daar altijd op in, als aan enkele voorwaarden is voldaan. Zo moet de straat afgesloten kunnen worden en kan een schoolstraat niet op een drukke verkeersas worden ingericht. Maar tot nu is er weinig interesse.

Van de 33 scholen in Sint-Niklaas zijn er 5 die een schoolstraat hebben. Schepen Carl Hanssens (N-VA) beseft dat het niet altijd gemakkelijk is om een schoolstraat te organiseren, vooral omdat er voldoende medewerkers moeten zijn. "Er moeten vrijwilligers of personeelsleden gevonden worden die vooral de straat kunnen afsluiten met nadarhekken en daarna weer open stellen. En het blijkt heel moeilijk om daar voldoende mensen voor te vinden." Toch hoopt hij dat meer scholen bereid zullen zijn om een schoolstraat aan te vragen.

Het blijkt heel moeilijk om daar voldoende mensen voor te vinden

schepen Carl Hanssens (N-VA)

"Heel veel directies zijn wel geïnteresseerd om een schoolstraat te hebben, maar als het praktisch uitgewerkt moet worden, blijkt het toch vaak een probleem te zijn." De stad kan ook niet zelf personeel inzetten om de schoolstraten te bemannen. "We hebben onvoldoende gemeenschapswachten, die staan 's morgens en 's avonds op grote kruispunten in het centrum voor alle leerlingen."

Als een school een aanvraag doet, gaat een delegatie van de stad op plaatsbezoek en worden afspraken gemaakt. De stad levert ook het materiaal om de schoolstraat in te richten.

Meest gelezen