Oekraïne beschuldigt Rusland van aanval op tweede kerncentrale van het land, raket ingeslagen op 300 meter van reactoren

In het zuiden van Oekraïne zouden Russische troepen opnieuw de omgeving van een kerncentrale gebombardeerd hebben. Dat zegt het Oekraïense atoomagentschap Energoatom. Het gaat om de op één na grootste centrale van het land. Er vond een krachtige explosie plaats op 300 meter van de reactoren. Die raakten zelf niet beschadigd, maar in het gebouw sneuvelden wel honderden ramen.

Gisteravond laat onze tijd vond een krachtige explosie plaats in de omgeving van de Kerncentrale Zuid-Oekraïne, in de provincie Mikolajiv. Volgens Energoatom zou een raket op 300 meter van de centrale en dus de reactoren zijn neergekomen.

De reactoren raakten zelf niet beschadigd en werken nog als tevoren, zegt Energoatom. Er raakten wel enkele hoogspanningslijnen beschadigd en de stroom viel een tijd uit. In het gebouw waar de reactoren staan, zouden ook honderden ramen gesneuveld zijn door de ontploffing. Volgens persagentschap Reuters zou ook een waterkrachtcentrale vlakbij schade hebben opgelopen.

Energoatom en de Oekraïense president Volodimir Zelenski veroordelen de aanval. "Rusland brengt de hele wereld in gevaar, we moeten het stoppen voor het te laat is", klinkt het.

BEKIJK - Beelden van de ontploffing, vrijgegeven door het Oekraïense atoomagentschap Energoatom:

Videospeler inladen...

De Kerncentrale Zuid-Oekraïne ligt vlak bij de stad Joezjno-oekrajinsk, die gebouwd is om de werknemers van de centrale te huisvesten, en zo'n 350 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev. De centrale ligt in gebied dat onder controle is van Oekraïne. Het is de tweede kerncentrale van het land, na die van Zaporizja. De Kerncentrale Zuid-Oekraïne levert zo'n 10 procent van de nationale elektriciteitsproductie en voorziet 5 miljoen inwoners van stroom.

De aanval op deze kerncentrale komt er na maanden van spanningen rond de centrale van Zaporizja. Die is al maanden in handen van de Russen, maar wordt bestuurd door Oekraïens personeel. De voorbije weken werd de centrale verschillende keren beschoten. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar. De centrale is nu volledig stilgelegd en losgekoppeld van het elektriciteitsnet.

Het Internationaal Atoomagentschap IAEA, dat de centrale van Zaporizja eind augustus begin september bezocht, pleit voor een veiligheidszone en een staakt-het-vuren rond de centrale.

Meest gelezen