KS-Vriendenkring opgedoekt en vervangen door Europese organisatie die belangen ex-mijnwerkers behartigt

In de vroegere badzaal van de mijn van Zolder werd vandaag EMA voorgesteld, de European Miners Association. Dat is de opvolger van de KS-Vriendenkring die opgedoekt werd. De KS-Vriendenkring is de voorbije weken in opspraak gekomen nadat de voorzitter en z’n vrouw aangehouden werden op verdenking van gesjoemel met lidgelden van de vereniging.

De voorzitter van KS-Vriendenkring Michel Dylst en zijn vrouw werden op 7 september opgepakt in een onderzoek naar witwassen van lidgelden. Het parket had concrete aanwijzingen dat meer dan een miljoen euro van de vzw gebruikt zou zijn voor onder meer privé-aankopen en plezierreisjes. Dyst en zijn vrouw zitten nog altijd in de cel. Toch zijn er ook ex-mijnwerkers die niet geloven dat er een miljoen euro zou verdwenen zijn, zoals Roger Vanlook, vroeger één van de stakingsleiders en medestanders van Dylst.

“Het lidgeld was € 25, maar er zijn een aantal mensen die extra geld gestort hebben om advocaten te betalen, of om de organisatie te laten draaien. Dat het over miljoenen zou gaan, zou me verbazen want we waren in het begin met een 1.000 leden, nu zijn dat er zo'n  5.000. Maar niet al die mensen hebben geld gestort. Ik ken de bedragen niet, ik kan het informeel wel opvragen, maar het lijkt me heel sterk.”

Er zijn ook heel wat mijnwerkers die er genoeg van hebben en die er allemaal niet meer in geloven. Zo ook Franco Gasparella. Hij was niet op de bijeenkomst in Zolder en heeft afgehaakt na de vorige tumultueuze vergadering. “We moesten de individuele fouten van de voorzitter en de bestuursleden kwijtschelden, maar dat is meegaan in het goedkeuren van eventuele criminele feiten, als die er dus zouden zijn. Er is teveel uitgesteld, er werden data verschoven, al die vreemde berichten, de maffia die opkwam… ik denk niet dat een pensioendienst zich met zo'n zaken bezighoudt.”

Meest gelezen