In de rechtbank van Leuven kreeg het koppel te horen dat openbaar ministerie een jaar cel tegen hen eist. ©  © VRT 2011 Ysabel Jongeneelen

Koppel maakt man met verstandelijke beperking één miljoen euro armer

Een koppel uit Tienen heeft jarenlang misbruik gemaakt van een zwakbegaafde man (51). Doorheen de jaren maakten ze hem liefst één miljoen euro armer. Bart P. en Monique V. namen de man in huis nadat hij zijn ouders had verloren, maar hadden in realiteit enkel oog voor zijn grote erfenis. “Dit is schaamteloos misbruik maken van een minderbegaafde man”, sprak de openbaar aanklager, die een jaar cel tegen het koppel eiste.

Sam Cooremans

Ze stonden met open armen klaar toen M.H. beide ouders verloor. Het Tiense koppel Bart P. en Monique V. leek nobele bedoelingen te hebben. M.H., een man met een verstandelijke beperking en niet zelfredzaam had een nieuwe thuis nodig. En Bart P. en Monique V. wierpen zich op als nieuw “gastgezin.”

De intenties van het koppel bleken echter allesbehalve nobel, bleek al snel. De voorbije jaren roofde het koppel zijn rekening leeg, een rekening waarop door de erfenis van diens overleden ouders meer dan een miljoen euro op stond. Bart P. en Monique V. hadden volmacht over die rekening verkregen. Met het geld kochten ze een appartement aan zee, er werd een nieuwe keuken gekocht, bestaande leningen werden versneld afbetaald. Dat allemaal achter de rug van het zwakbegaafde slachtoffer. “Het gaat hier om schaamteloos misbruik van een minderbegaafde man”, sprak de openbaar aanklager streng in de Leuvense rechtbank.

Op de grond slapen

Het koppel had nochtans beloofd om de man te verzorgen, maar die belofte namen ze niet ter harte. Het slachtoffer moest op de vloer van de badkamer slapen en kreeg amper eten. Zelfs een kappersbezoek kon er niet af, bleek ter zitting.

Soms liet het koppel de man een hele dag rondzwerven omdat hij thuis niet welkom was. Wanneer hij wel thuis was, kreeg hij een waslijst van klusjes opgelegd. Het jarenlange misbruik tekende de man lichamelijk. Uiteindelijk merkte de sociale dienst van zijn job op dat hij zo sterk vermagerd was en er zo onverzorgd uitzag. De sociale dienst bracht de zaak aan het rollen.

Jaren aangesleept

Het gerechtelijk onderzoek sleept door de omvang van de feiten jarenlang aan. De eerste plunderingen op de rekening van het slachtoffer dateren al van 2007. Het koppel zelf zei dat het jarenlang aanslepen van de zaak enorm op hen weegt. “We zijn als gezin heel aangedaan door de zaak. Wij beschouwden hem als deel van het gezin”, zei beklaagde Bart P.

Op veel begrip van de aanklager kon het koppel niet rekenen. Hij eiste tegen beiden één jaar cel, naast een geldboete van achtduizend euro. Allicht wordt ook hun appartement verbeurdverklaard. Het slachtoffer moet immers vergoed worden voor het versluizen van meer dan één miljoen euro. Op 17 oktober volgt de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer