Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager en Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, stelden het plan vandaag voor.
Volledig scherm
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager en Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, stelden het plan vandaag voor. © ANP / EPA

Europese Commissie wil 'EU first' voor leveranciers in crisistijd

De Europese Commissie wil leveranciers kunnen dwingen de EU voorrang te geven als die in crisistijd om bepaalde producten verlegen zit. De unie moet leren van de jacht op mondmaskers en coronavaccins tijdens de pandemie en het getouwtrek om aardgas en andere brandstoffen sinds het oplaaien van het conflict met Rusland.

5 reacties

  • guido Bervoets

    2 jaar geleden
    Natuurlijk moet het kunnen dat de EU ingrijpt in de vrije markt. We zien zelf toch ook waartoe de vrije markt kan leiden bij de huidige energiecrisis. Poetin draait zijn gaskraan toe en de vrije markt ontspoort helemaal, de beurzen exploderen, de energieleveranciers maken woekerwinsten en de bevolking verarmt met een rotvaart. De vrije markt dient om welvaart te creëren, niet om armoede te veroorzaken. Die commerçanten hebben geen geweten hoor.
  • eliot tiberius

    2 jaar geleden
    De EU heeft al meer dan voldoende haar incompetentie op alle mogelijke gebieden bewezen. in geld verkwisten, het bevoordelen van eigen ambtenaren en politici daar zijn ze de wereldwijde absolute top in, net zoals regelneverij.
  • Marjan Frankie

    2 jaar geleden
    das pure discriminatie madam
  • jos gompel

    2 jaar geleden
    Jawel...zeker een planeconomie.
  • Jef Denijs

    2 jaar geleden
    Alsof de EU daar iets zal over te zeggen hebben. Ze zijn nu zelf slachtoffer van de vrije markteconomie en de globalisering waar ze zo'n groot voorstander van waren en nog zijn.