Papieropslag in brand bij verpakkingsbedrijf VPK in Dendermonde

In de namiddag is brand uitgebroken bij papierverwerker VPK Packaging in Oudegem bij Dendermonde. De brand ontstond bij de papieropslag die buiten lag. Omdat samengebonden papier moeilijk te blussen valt, zal er de hele nacht verder geblust worden. Uit voorzorg voor de rook houden inwoners in het omliggende best ramen en deuren dicht, maar er zijn geen chemische dampen vrijgekomen. Er zijn verschillende brandweerkorpsen aan het blussen.

Iets voor 17:00 uur is brand ontstaan bij verpakkingsbedrijf en papierverwerker VPK Packaging Oudegem aan de Oude Baan. De brandweerkorpsen van Dendermonde, Lebbeke, Berlare en Zele zijn bezig het vuur te blussen. Vanuit brandweerpost Lokeren komt er extra blusmateriaal en logistieke ondersteuning. Omdat het niet gezond is om rook in te ademen raadt de brandweer inwoners van Oudegem, Mespelare, Denderbelle en Wieze aan om uit voorzorg binnen te blijven en ramen en deuren dicht te houden. "Er zijn geen chemische stoffen vrijgekomen", stelt zonecommandant van de brandweer Wouter Van den Broeck gerust. 

Ontstaan in balen samengeperst papier

"De brand is ontstaan bij balen van samengeperst oud papier dat als grondstof dient voor de fabriek", legt de zonecommandant uit. "De blusopstelling zorgt ervoor dat het brandende papier langs alle zijden wordt geblust, zodat geen uitbreiding mogelijk is en het bedrijf gevrijwaard blijft. Er wordt ook water uit de Dender gepompt. Hierdoor is het jaagpad afgesloten." Ook de Civiele Bescherming wordt om bijstand gevraagd. 

Oorzaak nog niet bekend

"De juiste oorzaak kennen we nog niet, maar oud papier kan ontbranden omdat er bijvoorbeeld metaaldelen in zitten, of bijvoorbeeld zelfs omdat er een oude gsm is in terecht gekomen, zo kan er intern in de balen brand ontstaan. Maar het is helemaal niet zeker dat deze brand zo is ontstaan, de politiediensten moeten de oorzaak onderzoeken." 

Sterk samengepakt papier in balen moet uit elkaar getrokken worden en volledig met water afgeblust worden
zonecommandant Wouter Van Den Broeck

Volgens Van Den Broeck is papier niet altijd makkelijk te blussen. "Het grootste gevaar eraf krijgen gaat snel, maar samengepakt papier in balen moet volledig uit elkaar getrokken worden en volledig met water worden afgeblust. Dat is een karwei dat zeker tot morgenvroeg en zelfs morgen nog zal duren." Eerder is bij VPK Packaging nog al brand uitgebroken in de papieropslag. "Het is een industriële activiteit, dat is nooit zonder gevaar." Er zijn geen slachtoffers, maar 1 brandweerman moest wel ter plaatse verzorgd worden. 

Extra veiligheidsmaatregelen bekijken

Burgemeester Piet Buyse van Dendermonde is onder de  indruk van de dronebeelden die gemaakt zijn van de brand om te kunnen zien hoe erg het is. Hij wijst er op dat het bedrijf na vorige branden al veiligheidsmaatregelen heeft genomen. "Er zijn al veel inspanningen gebeurd. Hun eigen pompen en bluskanonnen werken, de sprinklers werken. Na vorige branden is de papiervoorraad gecompartimenteerd, maar deze brand is toch van de ene kant naar de andere overgeslagen." De burgemeester zal later met het bedrijf nog eens bekijken welke maatregelen eventueel nog kunnen genomen worden. 

Meest gelezen