© Photo News

Turkse kranten halen fel uit naar Zuhal Demir

Zuhal Demir (N-VA) wordt niet gespaard door de Turkse media. Premier Charles Michel (MR) vindt de krantenartikels “opruiend en kwetsend”. Niet alleen verbindt men Demir met de PKK (de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging), ook haar fotoshoot voor P Magazine in 2015 wordt meermaals in de verf gezet. Dit schrijven de Turkse kranten over onze staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

evg

PKK en Photoshoot P Magazine

De aanleiding voor de Turkse artikels zijn de uitspraken van Zuhal Demir over het hoofddoekenverbod op de werkvloer. Het Europees Hof van Justitie besliste recent dat werkgever hun personeel kunnen verbieden om een hoofddoek of een ander religieus symbool te dragen. Demir noemde dit arrest een mijlpaal.

“België steunt schandalig hoofddoekenverbod” koppen zowel de Turkse krant Milliyet als Gazete Vatan, met daarbij een foto van Zuhal Demir. Ook vermelden ze in hun artikels dat Demir vroeger zou hebben deelgenomen aan PKK-activiteiten. Aan het artikel van Milliyet is ook een filmpje toegevoegd van de fotoshoot die Zuhal Demir in 2015 liet maken in het parlement.

© Milliyet

Ook de krant En Son Haber publiceerde foto’s en een video van de befaamde shoot voor P Magazine. En Son Haber maakte zelfs een combobeeld van de shoot met een foto van een PKK-evenement.

© En Son Haber

De krant Yeni Akit legt de focus volledig op PKK en noemt Demir in de kop zelfs onomwonden een PKK-aanhanger. Linksonder in beeld is een foto van de staatssecretaris die het V-teken doet. Het V-teken is door de N-VA gebruikt in een campagne waarbij de V voor Verandering stond. Dat beeld wordt door de krant gecombineerd met de foto van het PKK-evenement.

© Yeni Akit

Reactie premier Michel

Het is niet de eerste keer dat Zuhal Demir er door Turkse media van beschuldigd wordt banden te hebben met de Koerdische PKK en met terrorisme in het algemeen. Nu enkele kranten die link opnieuw leggen, reageert premier Michel.

“Ik kan als eerste minister niet tolereren dat Turkse media een lid van de Belgische regering beschuldigen van terrorisme. Staatssecretaris Zuhal Demir wordt door bepaalde Turkse kranten beschuldigd van actieve steun aan terroristen. Die valse beweringen zijn opruiend en kwetsend”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer