Direct naar artikelinhoud
LiveblogElizabeth II (1926-2022)

Koninklijke familie brengt Queen Elizabeth naar laatste rustplaats tijdens besloten ceremonie

Koninklijke familie brengt Queen Elizabeth naar laatste rustplaats tijdens besloten ceremonie
Beeld Photo News

De hele dag staat vandaag in Groot-Brittannië en ver daarbuiten in het teken van de begrafenis en het afscheid van de Britse koningin Elizabeth II, die op 96-jarige leeftijd overleed in het Schotse Balmoral Castle. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.

• Nieuws. De imposante gastenlijst voor de begrafenis is veelzeggend, ook door wie er níet op staan

Achtergrond. Koning Charles erft onnoemelijke rijkdom, zonder een cent belasting te betalen. Maar dat is niet de enige financiële meevaller

Portret. Waarom Meghan Markle de meningen blijft verdelen in het VK

Live

  1. Familie brengt Queen Elizabeth naar laatste rustplaats

    Koning Charles en de rest van de Britse koninklijke familie hebben tijdens een besloten ceremonie de kist met koningin Elizabeth naar de laatste rustplaats gebracht. De bijzetting was in de King George VI Memorial Chapel in Windsor. De deken van Windsor, het geestelijk hoofd van Saint George's Chapel, leidde de bijzetting.

    Elizabeth wordt samen met haar man Philip, die vorig jaar overleed, bijgezet in de crypte waar ook haar ouders en haar zus Margaret liggen.

    De periode van nationale rouw eindigt vandaag aan het eind van de dag officieel. De leden van de koninklijke familie, het personeel en de vertegenwoordigers van het koninklijk huis blijven in rouw tot 26 september, zeven dagen na de begrafenis. Tot 27 september 08.00 uur in de ochtend (lokale tijd) blijft de vlag op de koninklijke gebouwen halfstok hangen.

  2. Kist neergelaten in Royal Vault

    De kist van de overleden Britse koningin Elizabeth II is neergelaten in de Royal Vault, voor ze zal worden begraven tijdens een dienst in familiekring.

    De Royal Vault bevindt zich onder het altaar van de St. George's Chapel in Windsor Castle. Haar kist blijft daar maar voor een korte tijd. Want 's avonds wordt het stel, dat 73 jaar getrouwd is geweest, in besloten kring herbegraven. Elizabeth en Philip vinden hun laatste ruistplaats in de kleine King George VI Memorial Chapel, een zijkapel.


    Beeld via REUTERS

    Daar liggen ook de ouders van de koningin, "Queen Mum" en koning George VI., evenals de urn van haar jongere zus prinses Margaret, die op haar eigen verzoek werd gecremeerd - in tegenstelling tot de traditie.

    Eerder waren de kroonjuwelen - de keizerlijke staatskroon, scepter en rijksappel - van de kist gehaald en op het altaar geplaatst. Later keren die regalia terug naar de Tower of London.

    De ceremonie in  St. George's Chapel is intussen ten einde. Daarmee zijn ook de publieke evenementen van de begrafenis afgelopen. De leden van de koninklijke familie, onder wie koning Charles III, trekken naar Windsor Castle. Om 19.30 uur Britse tijd keren ze weliswaar terug naar de kapel voor de begrafenis in intieme kring.

  3. Ceremonie in Windsor gaat van start

    Nu de kist van koningin Elizabeth op z'n plaats is gezet in de St. George's Chapel in Windsor Castle, is daar de ceremonie gestart. Naast de Britse royals wonen ook vertegenwoordigers uit de landen waarvan de Queen staatshoofd was, de ceremonie bij.

  4. Kist van koningin Elizabeth aangekomen bij laatste rustplaats

    De kist van koningin Elizabeth is aangekomen bij Windsor Castle, haar laatste rustplaats. Daar is maandagmiddag nog één laatste dienst, waarvoor zowat 800 mensen zijn uitgenodigd. Eerder op de dag in Westminster Abbey in Londen waren ongeveer 2.000 mensen aanwezig.

    Rond 17.00 uur Belgische tijd begint in Windsor de herdenkingsdienst. Deze avond wordt koningin Elizabeth bijgezet in de grafkelder naast  haar man Philip, maar dat vindt in intieme kring plaats.

    Beeld via REUTERS
  5. Queen Elizabeth verlaat Londen voor de laatste keer

    De kist van de Britse koningin Elizabeth is bij de triomfboog Wellington Arch in de rouwauto gezet. Vanaf daar wordt ze naar Windsor Castle gebracht, waar haar laatste uitvaartplechtigheid voor publiek plaatsvindt. 's Avonds wordt zij daar samen met haar man Philip bijgezet in de King George VI Memorial Chapel.

    Rond 15.10 uur Britse tijd begint de processie in Windsor. Koning Charles en andere familieleden lopen mee achter de kist. De processie stopt bij de St George's Chapel, waar een laatste publieke dienst voor de koningin plaatsvindt. Daarna wordt koningin Elizabeth samen met haar man Philip in de grafkelder bijgezet. De bijzetting is in besloten kring.

  6. Eerste deel van processie arriveert bij Wellington Arch

    De anderhalve kilometer lange processie is bijna bij Wellington Arch, waar ze tot stilstand zal komen. De kist met het lichaam van koningin Elizabeth II wordt er overgeheveld in een lijkwagen die daarna naar Windsor Castle rijdt.

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Huishoudpersoneel van Queen houdt eerbetoon voor Buckingham Palace

    Het personeel van Buckingham Palace staat voor de deuren van het paleis, keurig op een rij en in de houding, als eerbetoon aan hun voormalige werkgever. Van de kamermeisjes tot de koks: iedereen is van de partij. Ze zijn er zo getuige van hoe de Queen voor de allerlaatste keer voorbij Buckingham Palace passeert.

    Beeld AP

    De meeste personeelsleden krijgen hun ontslag, nu de monarch dood is. Het merendeel zal echter opnieuw aangenomen worden door de volgende vorst, of op pensioen gaan. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Kist van Queen onderweg naar Wellington Arch

    De kist met het lichaam van de Britse koningin Elizabeth II heeft Westminster Abbey verlaten. De processie van een aantal kilometer, onder meer via Buckingham Palace, trekt verder naar Wellington Arch.

    Daar aangekomen zal het lichaam in een lijkwagen worden gelegd en worden vervoerd naar Windsor, waar later nog een intiemere plechtigheid zal plaatsvinden. Het lichaam van de Queen wordt maandagavond bijgezet in St. George's Chapel in Windsor Castle.

    De processie wordt voorin geleid door de Royal Canadian Mounted Police, de nationale politie van Canada. De kist van de Queen wordt geflankeerd door een groep dragers en lijfwachten. Koning Charles en aantal royals lopen achter de kist, koningin Camilla en prinses Catherine volgen in een auto.

    De wereldleiders zijn intussen onderweg naar een receptie die wordt aangeboden door minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly.

    Beeld Reporters / Iimages
  9. Uitvaartplechtigheid eindigt met twee minuten stilte in heel het Verenigd Koninkrijk

    Om iets over 13.00 uur Belgische tijd is een einde gekomen aan de begrafenisplechtigheid van de Britse koningin Elizabeth II. Er waren eerst twee minuten stilte in Westminster Abbey en zelfs het hele Verenigd Koninkrijk. Daarna weerklonk het volkslied ‘God Save the King’.

    De kist van de Queen wordt nu weer verplaatst. Zo meteen vertrekt de Britse monarch op haar laatste tocht door Londen.

    Beeld AP
  10. Deken van Westminster huldigt ‘onbaatzuchtige dienst’ van Queen

    De hoogste geestelijke bij de uitvaartdienst van de overleden Britse Queen Elizabeth II, de deken van Westminster, heeft hulde gebracht aan haar "onbaatzuchtige dienst".

    "Hier, waar koningin Elizabeth is getrouwd en gekroond, zijn we bijeengekomen uit het hele land en het Gemenebest en alle landen van de wereld om te rouwen om ons verlies en om haar lange, onbaatzuchtige leven van dienstbaarheid te gedenken", zei David Hoyle, deken van Westminster, aan het begin van de dienst in Westminster Abbey.

    Ook de kersverse Britse premier Liz Truss heeft de aanwezigen toegesproken tijdens de begrafenisplechtigheid van koningin Elizabeth II. Ze gaf een lezing uit het evangelie van Johannes, met een verwijzing naar de belofte van het eeuwige leven.

    Na de lezing bracht het koor een hymne die werd gespeeld bij het huwelijk van koningin Elizabeth II en prins Philip in 1947. Het ging om ‘The Lord's my shepherd’, gebaseerd op Psalm 23.

    De Britse premier Liz Truss.Beeld via REUTERS
  11. Processie aangekomen bij Westminster Abbey: begrafenis van start

    De processie met de kist van koningin Elizabeth II is aangekomen bij Westminster Abbey. Achter de kist liepen onder meer koning Charles, prins William, prins Harry, prins Edward, prinses Anne en prins Andrew.

    Toen de kist in de kerk werd binnengedragen, stonden de 2.000 genodigden, onder wie koning Filip en koningin Mathilde, recht. Naast het Belgische vorstenpaar zijn nog tientallen gekroonde hoofden en staatshoofden aanwezig.

    De royals hebben plaatsgenomen naast de kist van Elizabeth. Aan de rechterkant de Britse familie. Aan de linkerkant op rij één: prinses Beatrix, koningin Máxima en koning Willem-Alexander van Nederlnd, koningin Silvia en koning Carl XVI Gustaf van Zweden, en kroonprins Frederik en koningin Margrethe van Denemarken. Op de derde rij zien we ook onze koning Filip en koningin Mathilde.

    De staatsbegrafenis wordt geleid door de decaan van Westminster. De eerste minister en de secretaris-generaal van de Commonwealth houden lezingen. De gebeden worden verzorgd door de aartsbisschop van York, de kardinaal-aartsbisschop van Westminster, de moderator van de algemene vergadering van de Kerk van Schotland en de moderator van de Vrije Kerken. De aartsbisschop van Canterbury houdt de preek, de decaan geeft de zegen.

    Beeld Getty Images
    Beeld REUTERS
    Prins Harry mocht vandaag zijn militair uniform niet dragen, net zoals prins Andrew.Beeld REUTERS
  12. Koning Filip en koningin Mathilde aanwezig in Westminster Abbey

    Koning Filip en koningin Mathilde zijn maandag vlak voor de middag (Belgische tijd) aangekomen in Westminster Abbey voor de staatsbegrafenis.

    Het Belgische Koninklijk Paleis meldt intussen dat de zijvlaggen van het Paleis maandag halfstok worden gehesen als eerbetoon aan koningin Elizabeth II. De centrale vlag wordt niet halfstok gehangen, dat gebeurt enkel als de regerende Belgische koning overlijdt.

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Koninklijke rouwstoet met kist is vertrokken

    Leden van het 1ste Bataljon Grenadier Guards hebben de kist van de katafalk gehaald in Westminister Hall en brengen ze naar de North Door. Buiten wachtte een kanonwagen van de Koninklijke Zeemacht. Sinds de uitvaart van Koningin Victoria in 1901 wordt het voertuig gebruikt bij staatsbegrafenissen, de laatste keer in 1979.

    De wapenwagen is vertrokken, getrokken door 142 lagere officieren van de Koninklijke Zeemacht. De wagen wordt geflankeerd door hogere militairen en koninklijke wachten. Voorop gaat een korps van doedelzakspelers en trommelaars van Schotse en Ierse regimenten, de Brigade van Gurkha’s en de Royal Air Force. In totaal gaat het om 200 muzikanten. Achter de wapenwagen volgt de koninklijke rouwstoet met voorop de vier kinderen van Elizabeth: Charles, Anne, Andrew en Edward.

    Beeld Reporters / Iimages
    Koning Charles.Beeld REUTERS
  14. Westminster Abbey opent de deuren voor staatsbegrafenis

    De deuren van Westminster Abbey, waar om 12 uur de staatsbegrafenis aanvangt, zijn officieel geopend en de gasten nemen hun plek in. Westminster Abbey is ook de plek waar Queen Elizabeth in het huwelijk trad met prins Philip, die vorig jaar overleed. Ze werd er eveneens gekroond.

    Na de staatshoofden en regeringsleiders - waaronder Europese leiders, een reeks voormalige Britse premiers en leiders van landen uit het Gemenebest- is het de beurt aan de gekroonde hoofden uit de hele wereld om hun plaats in Westminster Abbey in te nemen.

    De eerste gasten voor de begrafenis van de Queen verzamelden aan het ontmoetingspunt van Royal Hospital Chelsea. Dat is een bejaardentehuis voor veteranen van het Britse leger, maar vandaag vertrekken daar de bussen richting Westminster Abbey.

    De Franse president Emmanuel Macron met zijn echtgenote Brigitte.Beeld AFP
    Voormalig Brits premier Boris Johnson.Beeld Getty Images
    De Britse premier Liz Truss.Beeld AFP
    De premier van Canada, Justin Trudeau.Beeld AFP
    President van Israël Isaac Herzog.Beeld REUTERS
  15. President Biden met The Beast aangekomen

    De Amerikaanse president Joe Biden is samen met zijn vrouw Jill rond 11.05 uur Belgische tijd aangekomen in Westminster Abbey, voor de begrafenis van koningin Elizabeth II.

    In tegenstelling tot andere leiders die werden verzocht naar de plechtigheid te komen in door de autoriteiten gecharterde bussen, maakten de Bidens gebruik van hun gepantserde presidentiële wagen, The Beast.

    Beeld AP
    Beeld REUTERS
  16. Overheid roept op om niet meer langs de straten te gaan staan

    Er is geen plaats meer langs het parcours van de processie. De overheid roept nu ook via sociale media op om de instructies van de lokale politie en beveiliging te volgen. Die zullen de toeschouwers die nu nog toekomen begeleiden naar Hyde Park, waar grote schermen zijn opgehangen. De begrafenis zal er live uitgezonden worden.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Er zijn opvallend veel lachende gezichten in het publiek langs de Londense wegen. Het mag dan een begrafenis zijn, maar de sfeer zit er goed in. "Het is triest, maar het is ook heel bijzonder", zo klinkt het op BBC. "We rouwen om onze monarch, maar we viéren ook dat ze 70 jaar over ons geregeerd heeft. Er is veel vreugde onder de mensen, omdat haar nalatenschap verder leeft."

  17. Koninklijke familie post eerbetoon voor Elizabeth

    De Britse koninklijke familie deelde via sociale media een video als eerbetoon, waarin beelden van Elizabeth II te zien zijn.

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Paus Franciscus niet naar begrafenis

    Een vertegenwoordiger van paus Franciscus laat weten dat de man niet aanwezig zal zijn bij de begrafenis van koningin Elizabeth, hoewel hij een uitnodiging kreeg. De paus verkeert de laatste maanden niet in goede gezondheid, en het gerucht gaat dat hij de fakkel binnenkort misschien doorgeeft aan een andere geestelijke leider.

    Beeld via REUTERS
  19. Grootste politieoperatie in geschiedenis van Britse politie

    Volgens de Britse politie is de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II de grootste operatie in haar geschiedenis. "Niets is vergelijkbaar met deze enorm complexe taak", aldus adjunct-commissaris Stuart Cundy van de Londense Metropolitan Police (MET). Meer dan 10.000 agenten worden vandaag ingezet.

    Volgens veiligheidsexperts vormen de "eenzame daders" momenteel het grootste gevaar. De veiligheidstroepen zijn daarom voorbereid op alle mogelijke aanvallen. De bevolking wordt gevraagd om verdachte personen in de menigte te melden. Ook het feit dat de koninklijke familie de koningin te voet volgt door Londen, wordt als een groot veiligheidsrisico aanzien.

    Meer dan 3.000 politieagenten uit andere delen van het land zijn als versterking naar Londen gestuurd. Politie te paard, op motoren en met honden patrouilleert door de straten van de Britse hoofdstad. Sluipschutters nemen posities in op daken langs de route om de processie te beschermen. Verschillende straten en metrostations zijn afgesloten en sommige gebieden kunnen enkel betreden worden met speciale pasjes. 

    In totaal moeten 2.300 politieagenten de route van de kist beschermen tussen Westminster Abbey en Windsor Castle, waar 's avonds de privébegrafenis is gepland. Meer dan 2.000 agenten worden ook ingezet in Windsor.

    Beeld via REUTERS
  20. Enorm druk in Londen

    Er is nu al geen plek meer langs het parcours waar straks de kist van de Queen zal passeren van Westminster Abbey naar Wellington Arch. Die zal pas na 13 uur vertrekken, maar volgens City Hall zijn alle plaatsen nu al bezet.

    Aan Westminster stromen de kijklustigen ook toe. De 'tenor bel' van Westminster Abbey, waar de staatsbegrafenis doorgaat, zal voor de aanvang van de dienst één keer per minuut luiden, en dat 96 keer. Eén keer voor elk levensjaar van de overleden koningin.

    Beeld Getty Images
  21. Honderdduizenden toeschouwers verwacht in Londen

    De belangrijkste processie vindt vanmiddag plaats: om 13.15 uur vertrekt die van Westminster Abbey - waar de staatsbegrafenis doorgaat - naar Wellington Arch. De stoet, met daarin de leden van de koninklijke familie, trekt langs The Mall, Buckingham Palace en Constitution Hill. Er worden meer dan 100.000 toeschouwers verwacht langs het parcours, en sommigen daarvan kamperen al dagenlang om de beste plekjes te hebben.

    Beeld Reporters / Splash
  22. Wat te verwachten van de begrafenis van de Queen? Het programma uur per uur

    De hele dag zal vandaag in Groot-Brittannië gewijd zijn aan de begrafenis en het afscheid van Queen Elizabeth. De begrafenis van de eeuw is minuut per minuut geregeld. Hoe laat begint het en wat staat er op het programma?

    Om 9 uur Belgische tijd openen de deuren van Westminster Abbey, de bekendste kerk van Londen. De begrafenis van de Queen vindt er plaats om 11 uur lokale tijd, 12 uur Belgische tijd. Het lichaam van koningin Elizabeth wordt na de uitvaart overgebracht naar Windsor Castle.

    Op de staatsbegrafenis worden zowat 2.000 gasten verwacht, onder wie staatshoofden, regeringsleiders en gekroonde hoofden uit de hele wereld. Koning Filip en koningin Mathilde zullen vandaag ook de begrafenis bijwonen. Het Belgische koningspaar heeft zondag een laatste groet gebracht bij de kist van de overleden Britse koningin. 

    Volg de livestream van de begrafenis en alle updates in dit liveblog.

    Beeld Reporters / Cover Images
  23. Ook ‘receptie van de eeuw’

    De begrafenis wordt vandaag bijgewoond door 500 keizers, koningen, presidenten, premiers en andere staatshoofden. Al deze gasten, plus hun partners, waren gisterenavond uitgenodigd op de receptie in Buckingham Palace voor 'de receptie van de eeuw'. In de Britse pers werd de receptie het grootste evenement in Buckingham Palace genoemd sinds de dood van koning George VI, de vader van de Queen, in 1952.

    Een officiële gastenlijst was er niet - Buckingham Palace weigerde die vrij te geven - maar de stoet genodigden die het paleis binnenkwam, was indrukwekkend. Tien luxueuze bussen waren ingezet om de gekroonde hoofden en staatshoofden naar het paleis te voeren. Het Nederlandse vorstenpaar Willem-Alexander en Máxima was vergezeld van prinses Beatrix. Koning Filip en koningin Mathilde kwamen op hetzelfde moment aan. Nog een andere Belg tekende present: Europees president Charles Michel.

    Joe en Jill Biden stapten niet in een bus. The Beast - de gepantserde wagen van de president - en een heel konvooi wagens brachten de Amerikaanse president en de first lady naar de receptie. Zij werden aan de achterzijde van het paleis onthaald.

    Beeld Photo News
  24. Westminster Hall met kist van koningin gesloten voor publiek

    De laatste mensen hebben maandagochtend in Westminster Hall in Londen hun laatste eer bewezen aan de Britse koningin Elizabeth II. De oudste kamer van het Britse parlement, waar het lichaam van de vorstin was opgebaard, is gesloten. Om 11.00 uur lokale tijd (12.00 uur Belgische tijd) begint de historische begrafenis in aanwezigheid van 2.000 gasten.

    Tienduizenden mensen stonden urenlang in de rij om een laatste blik te kunnen werpen op de kist van de koningin. Om 06.30 uur lokale tijd (07.30 uur Belgische tijd) werd de zaal gesloten. Op zondagavond was de rij al gesloten voor wie nog wilde aansluiten.

    Beeld AFP
  25. Canadese premier wil debat over monarchie niet herstarten

    De premier van Canada, Justin Trudeau, wil het grondwettelijke debat over de plaats van de Britse monarchie in zijn land niet heropenen. De Britse koning is het staatshoofd van Canada.

    "Het is voor mij geen prioriteit", zei Trudeau in een interview vanuit Londen. "Het is zelfs niet iets waar ik over wil spreken." Trudeau noemde ingrijpende wijzigingen "aan een systeem dat bij de beste en stabielste van de wereld is", geen goed idee op dit "complexe" moment.

    Canada is een voormalige Britse kolonie die in 1867 onafhankelijk werd. Het land bleef een constitutionele monarchie met de vorst van het Verenigd Koninkrijk als staatshoofd. Charles III is dus officieel koning van Canada. 

    Na het overlijden van queen Elizabeth II is het debat over de plaats van de monarchie weer opgeflakkerd. Volgens een peiling van het Canadese nieuwskanaal Global News zou 58 procent van de Canadezen een referendum willen over de toekomst van de monarchie. Dat is een toename met 5 procentpunt op een jaar tijd.

    De premier van Canada, Justin Trudeau.Beeld Reporters / Iimages
  26. Wachtrij naar Westminster Hall gesloten

    De wachtrij om afscheid te gaan nemen van de overleden koningin Elizabeth in Westminster Hall, is definitief gesloten. Dat heeft de Britse overheid zondag omstreeks 23.40 uur gemeld via Twitter.

    De autoriteiten roepen mensen op "niet te proberen alsnog in de rij te gaan staan". Stewards houden een oogje in het zeil.

    De kist van de koningin, die op 8 september op 96-jarige leeftijd overleed, ligt sinds woensdag in Westminster Hall, in het Britse parlementsgebouw. Vele duizenden maakten van de gelegenheid gebruik om hun eer te bewijzen aan hun vorst. Ze stonden daarvoor urenlang in de rij.

    Beeld EPA
  27. Koning Charles dankt bevolking voor steun

    Op de avond voor de staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth II heeft koning Charles III de bevolking bedankt voor de steunbetuigingen.

    "Mijn vrouw en ik zijn de laatste tien dagen diep geraakt door de vele berichten van medeleven en steun die we hebben gekregen uit dit land en van over de hele wereld", zegt de nieuwe koning in een mededeling.

    Koning Charles en zijn vrouw Camilla reisden na het overlijden van koningin Elizabeth door de vier Britse landsdelen.

  28. Groot-Brittannië houdt minuut stilte voor koningin Elizabeth II

    Groot-Brittannië heeft in het hele land een minuut stilte in acht genomen om koningin Elizabeth II te gedenken. Mensen werden aangemoedigd om het moment op hun stoep, bij waken of anderszins in het openbaar te markeren.

    De minuut stilte om de langst dienende monarch in de Britse geschiedenis te gedenken was om 20.00 uur plaatselijke tijd. Nadien was op plekken door het hele koninkrijk applaus te horen.

    Beeld Getty Images
  29. President Biden en zijn vrouw Jill nemen afscheid van koningin Elizabeth

    De Amerikaanse president Joe Biden en zijn echtgenote Jill hebben zondag persoonlijk afscheid van koningin Elizabeth II genomen bij de kist waarin ze opgebaard ligt in het Britse parlement. Op televisiebeelden was te zien hoe de Democratische politicus en de first lady van de Verenigde Staten vanop een verhoging in Westminster Hall stilzwijgend de blik richtten op de kist.

    De president maakte een kruisteken. Na afloop prees hij de overleden koningin om haar "waardigheid" en "service". Ook noemde hij haar "fatsoenlijk" en "eerbiedwaardig". Het echtpaar werd begeleid door de Amerikaanse ambassadrice in Groot-Brittannië, Jane Hartley. Korte tijd later vertrok het konvooi van bij het parlementsgebouw. Jill Biden zwaaide naar de mensen die zich langs de kant van de weg hadden verzameld.

    Beeld Photo News
  30. Wat te verwachten van de begrafenis van de Queen? Het programma uur per uur

    De hele dag zal maandag in Groot-Brittannië gewijd zijn aan de begrafenis en het afscheid van Queen Elizabeth. De begrafenis van de eeuw is minuut per minuut geregeld. Hoe laat begint het en wat staat er op het programma?

    Om 9 u Belgische tijd openen de deuren van Westminster Abbey, de bekendste kerk van Londen. Ongeveer 2.000 gasten van over de hele wereld zijn uitgenodigd, onder wie heel wat Europese royals. Volg alle updates in dit liveblog.

    Beeld AP
  31. De imposante gastenlijst voor de begrafenis is veelzeggend, ook door wie er níet op staan

    De gastenlijst voor de begrafenis maandag van de Britse koningin Elizabeth oogt erg imposant. Maar de belangrijkste vraag: wie komt er niét?

    Beeld REUTERS
  32. Koning Charles ontvangt premier Liz Truss en andere staatsgasten

    Aan de vooravond van de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II, zal koning Charles III premier Liz Truss en verschillende andere staatsgasten ontmoeten op Buckingham Palace.

    Zondagmiddag ontmoette hij eerst Truss. Daarna worden regeringsleiders van sommige landen van het Gemenebest opnieuw uitgenodigd door de koning. 's Avonds volgt de grote receptie met staatsgasten uit de hele wereld en andere leden van de koninklijke familie.

    De Amerikaanse president Joe Biden, de Canadese premier Justin Trudeau en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zijn dit weekend al in Londen aangekomen. De staatsbegrafenis op maandag is een van de grootste internationale evenementen die de afgelopen decennia in de Britse hoofdstad hebben plaatsgevonden.

    De Canadese premier Justin Trudeau is een van de gasten.Beeld Getty Images
  33. Celtic-fans verstoren minuut applaus met aanhoudende gezangen

    Fans van de Schotse topclub Celtic hebben zich zondagnamiddag opnieuw niet van hun beste kant laten zien. Voor de aftrap van de uitwedstrijd bij St. Mirren, op de achtste speeldag in de Premiership, hebben ze de minuut applaus voor de overleden Queen Elizabeth II verstoord met aanhoudende gezangen.

    Sommige fans zongen "If you hate the Royal Family clap your hands" ("Als je de koninklijke familie haat, klap dan in je handen", red). Dat stond ook te lezen op een spandoek dat de bezoekende fans hadden opgehangen.

    Celtic-coach Ange Postecoglou had vooraf nochtans nadrukkelijk de wens uitgesproken dat de Celtic-fans respectvol zouden omgaan met het eerbetoon voor de overleden koningin. In de Champions League, op bezoek bij het Oekraïense Shakhtar Donetsk, was het eerder deze week immers al eens misgelopen. Ook toen stonden er soortgelijke boodschappen op spandoeken. De Europese Voetbalconfederatie UEFA liet intussen al weten een onderzoek te hebben ingesteld.

    Het spandoek van de Celtic-fans in de Champions League.Beeld Photo News
  34. Brits ministerie roept op om niet meer aan te schuiven voor laatste groet

    Het Britse ministerie van Cultuur heeft zondag opgeroepen om niet meer aan te schuiven om een laatste groet te brengen aan de overleden Queen Elizabeth II. "Om teleurstelling te voorkomen", klink het. Het is momenteel uren wachten en de wachttijd kan nog verder oplopen, waarschuwt het ministerie. Later op de dag valt de beslissing wanneer de rij wordt gesloten.

    Maandagochtend om 6.30 uur (plaatselijke tijd) komt er een einde aan de ‘Lying-in-State’ in het Britse parlement. In de ochtend vindt de staatsbegrafenis plaats in Westminster Abbey voordat de vorstin 's avonds in bijzijn van de koninklijke familie ter aarde wordt gelaten in Windsor. 

    Momenteel staan nog honderden mensen nog in de rij om afscheid te nemen van de koningin, die op 8 september overleed. Zondagochtend bedroeg de wachttijd dertien en een half uur, aldus het ministerie.

  35. Meer dan 10.000 militairen bij begrafenis

    Meer dan 10.000 militairen worden morgen ingezet om de staatsbegrafenis van de Queen in goede banen te leiden. Die komen zowel uit de land-, zee- als luchtmacht, alsook de leden van de Royal Guard. De Chief of Defence Staff vertelde aan BBC dat het "een enorme onderneming is, waar iedereen al heel lang mee bezig is." Bijna 6.000 manschappen worden ingezet voor de processies in Londen en Windsor alleen.

  36. Koning Filip en koningin Mathilde brengen laatste groet

    Koning Filip en koningin Mathilde brengen vanavond een laatste groet aan Queen Elizabeth II in Londen. Dat bevestigt het paleis. Net zoals duizenden anderen nemen ze afscheid van de vorstin in Westminster Hall.

    Eerst worden Filip en Mathilde verwacht op de receptie van de nieuwe koning Charles III op Buckingham Palace. Daarna zal het Belgische vorstenpaar via Constitution Hill begeleid worden naar Westminster Hall om hun laatste eerbetoon aan de overleden koningin te brengen.

    Morgenmiddag vindt de staatsbegrafenis plaats in Westminster Abbey in Londen. Staatsleiders van over de hele wereld worden verwacht voor de begrafenis. Ook Filip en Mathilde zullen aanwezig zijn.

    Beeld BELGA
  37. Joe Biden aangekomen in Londen met Air Force One

    De Amerikaanse president Joe Biden en first lady Jill Biden zijn gisterenavond iets voor 23 u Belgische tijd gearriveerd in Londen. Air Force One landde op Stansted Airport, waar het koppel vervolgens in 'The Beast' - de typische gepantserde wagen van de president - stapte. Het voertuig zal hen maandag ook naar de begrafenis brengen.

    Biden houdt zich daarmee niet aan het reisprotocol dat de Britse overheid invoerde om de staatsbegrafenis in goede banen te leiden. Die houdt in dat staatshoofden en royals zoveel mogelijk met commerciële vluchten en het openbaar vervoer naar Londen komen. Ze zullen maandagochtend ook met bussen naar Westminster Abbey gebracht worden. Biden kreeg een uitzondering, net als Isaac Herzog, de Israëlische president. 

    Beeld AP
  38. Ambulancedienst Londen waarschuwt mensen in rij voor kou

    De Londense ambulancedienst (LAS) heeft de mensen die komende nacht in de rij staan om koningin Elizabeth een laatste groet te brengen, gewaarschuwd om rekening te houden met het koude weer.

    Vrijdagnacht werden al drie mensen behandeld voor onderkoelingsverschijnselen. Van hen moest er eentje naar het ziekenhuis worden gebracht, meldt de BBC. De temperatuur was toen volgens het Britse weerbureau Met Office gedaald naar 5 graden. De autoriteiten vrezen dat zaterdagnacht nog meer mensen onderkoeld raken als het opnieuw koud wordt.

    De wachttijd om tot Westminster Hall te geraken, waar de kist met daarin koningin Elizabeth ligt, was zaterdag zo'n 16,5 uur. Aan het einde van de middag was dat teruggelopen tot 13 uur. Mensen die toen aansloten, werden aangeraden warme kleding te dragen. Ook wordt geadviseerd veel water te drinken en regelmatig te eten.

    Sinds woensdag, toen het publieke afscheid van de koningin begon, heeft de Londense ambulancedienst 710 mensen behandeld voor allerlei klachten, van wie er 81 naar het ziekenhuis moesten. Afscheid nemen van de overleden vorstin kan tot maandagochtend 06.30 uur.

  39. Kleinkinderen waken kwartier bij kist koningin Elizabeth

    De acht kleinkinderen van koningin Elizabeth hebben zaterdagavond over hun oma gewaakt. Een kwartier lang stonden ze in Westminster Hall naast de kist terwijl het publiek de zaal in en uit bleef gaan om de Queen een laatste keer te groeten.

    De wake begon om 19.00 uur Belgische tijd. Prins William leidde de groep naar de kist, gevolgd door prins Harry, de prinsessen Beatrice en Eugenie, Lady Louise en James, burggraaf van Severn. Zara Tindall en Peter Philips waren de laatsten die de zaal betraden.

    William en Harry, beiden gekleed in militair uniform, stonden aan het hoofd- en voeteneind van de kist. De overige kleinkinderen, allen in het zwart, namen plaats op de hoeken en aan de zijkanten. Prins Edward en zijn vrouw Sophie keken van een afstand toe.

    Voor Harry was het een bijzonder moment. Omdat hij geen actief lid meer is van het koningshuis, is hij zijn eretitels kwijt en mag hij normaal gesproken zijn militaire uniform niet meer dragen. Koning Charles maakte voor de wake een uitzondering. Hij deed eerder hetzelfde voor zijn broer prins Andrew.

    Beeld Reporters / Iimages
    Beeld Photo News
  40. Koning Charles en prins William op verrassingsbezoek in de rij naar de Queen

    De Britse koning Charles en zijn zoon prins William verrasten fans in de rij naar de Queen met een onaangekondigd bezoek. Heel wat aanschuivende mensen konden zo plots een babbeltje slaan met de koning en de prins en kregen een handdruk. William wenste iedereen toe dat "de rij snel zou gaan" en had het met verbijstering over de lengte van de rij. "Ze (de Queen, red.) zou dit nooit geloofd hebben", zei hij.

    Beeld REUTERS
    Beeld Photo News
  41. Wachtrijen opnieuw ingekort

    De wachtrijen in Londen zijn opnieuw korter geworden. Britten moeten nu nog 14 uur aanschuiven om de kist van Queen Elizabeth te groeten. Zo is de rij al 10 uur korter dan deze ochtend, toen mensen nog 24 uur moesten wachten in de rij.

    Die 14 uur blijft natuurlijk erg lang, zeker als deze nacht de temperatuur daalt. Er wordt opnieuw een kille nacht met minima tot 8 graden voorspeld.

    Beeld Getty Images
  42. Staatsbegrafenis Elizabeth mogelijk grootste evenement in VK ooit

    De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth wordt mogelijk de grootste gebeurtenis die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft georganiseerd, melden de Britse politie en verschillende overheidsbronnen aan de BBC.

    "Er wordt al 'vele jaren' aan de plannen voor rond het overlijden van de koningin gewerkt", zeggen bronnen tegen de Britse omroep. "Wij zijn ervan overtuigd dat de uitvaart maandag het grootste evenement zal zijn dat het Verenigd Koninkrijk in decennia, mogelijk ooit, heeft georganiseerd".

    De Britse politie omschrijft de staatsbegrafenis als "de grootste onderneming ooit voor de politie". Volgens de politie gaat het om een "ongelofelijk complexe operatie" die zelfs de Olympische Spelen in Londen in 2012 overtreft. Destijds waren dagelijks tot 10.000 agenten op de been.

    Bij de ceremonie in Westminster Abbey worden maandag meer dan 2.000 gasten verwacht. Honderden wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders reizen naar Londen af, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. 

    Britse media zeiden vrijdag al te denken dat de uitvaart van koningin Elizabeth mogelijk een recordaantal kijkers kan opleveren voor een gebeurtenis rond het Britse koningshuis. Tot nu toe zaten voor de begrafenis van prinses Diana in 1997 de meeste Britten voor de televisie. Die uitvaart, die werd uitgezonden op de BBC en ITV, trok destijds in totaal 32,1 miljoen kijkers.

  43. Kleinkinderen van de Queen houden vandaag een wake

    De acht kleinkinderen van Elizabeth, onder wie prins Harry en prins William, zullen vanavond zonder partners een kwartier bij de kist van de Queen in Westminster Hall. Ook Harry, die zijn taken een jaar geleden heeft neergelegd en samen met zijn vrouw Meghan een stap terug deed binnen het Britse koningshuis, zal daarbij een militair uniform dragen.

    Gisteravond hielden koning Charles, zijn broers Andrew en Edward en zus Anne in Londen een wake bij de kist van hun moeder. De kist zal nog tot maandagochtend 6.30 uur (plaatselijke tijd) blijven staan in Westminster Hall, waar het publiek haar kan groeten.

    Koning Charles III tijdens de wake aan de kist van zijn moeder.Beeld Reporters / Splash
    Beeld Reporters / Splash
  44. Rij voor afscheid koningin Elizabeth bijna vol

    De rij om afscheid te nemen van koningin Elizabeth in Londen zit vannacht bijna aan zijn maximale capaciteit, melden de Britse autoriteiten op Twitter. Het wordt vooralsnog afgeraden aan te sluiten in de rij. De wachttijd is opgelopen tot zeker 25 uur.

    Belangstellenden wordt verzocht zaterdagochtend af te wachten voor nieuwe informatie. Ook is er gewaarschuwd voor de koude temperaturen in de nacht. Volgens de BBC is de rij zo'n acht kilometer lang.

    Duizenden mensen willen in Londen afscheid nemen van de vorstin, die onlangs op 96-jarige leeftijd overleed. In Westminster Hall kunnen mensen langs haar kist lopen en hun respect betuigen. Dat kan tot maandagochtend 6.30 uur, de dag van de staatsbegrafenis.

    Beeld AFP
    Beeld AFP
    Beeld AFP
  45. Man aangehouden die kist van Queen wilde bereiken

    In Westminster Hall in Londen heeft een man vrijdagavond geprobeerd bij de kist van koningin Elizabeth te geraken. Een ooggetuige zegt tegen Sky News dat de man vanuit de rij naar de kist rende, maar snel naar de grond werd gewerkt door de politie. Hij zou zijn aangehouden en vastzitten.

    Een woordvoerder van het Britse parlement bevestigt tegenover Sky News dat iemand uit het publiek uit de rij stapte en zich naar de verhoging bewoog waar de kist op ligt. "Die persoon is verwijderd uit de hal en de rij is met minimale verstoring herstart."

    Duizenden mensen staan in de rij in de Britse hoofdstad om afscheid te nemen van de onlangs overleden Elizabeth. De wachttijd was vrijdagavond al opgelopen tot zeker 22 uur. 

  46. Na meer dan veertien uur in de wachtrij: David Beckham groet Queen in Westminster Hall

    Niemand minder dan David Beckham stond vrijdag in de wachtrij om koningin Elizabeth te groeten in Westminster Hall. De ex-voetballer zou naar eigen zeggen meer dan veertien uur aangeschoven hebben.

    Volgens een andere wachtende zou de echtgenoot van Victoria Beckham zelf enkele selfies genomen hebben met een paar fans. “De wachtrij staat vol met mensen die een foto van hem willen nemen. Iedereen vergeet zelfs verder aan te schuiven. Het is gewoon waanzin”, klinkt het op Twitter.

    Vervolgens was het aan Beckham om de Queen nog een laatste keer te groeten. Volgens ooggetuigen zag Beckham er emotioneel uit en moest hij zelfs een traantje wegpinken toen hij de doodskist van de overleden Britse monarch van dichtbij zag. “Het is heel speciaal om hier te zijn en om de verhalen van anderen te horen”, aldus Beckham in een reactie aan het Britse Sky News.

    Beeld RV
    Beeld RV
  47. Chinese diplomaten niet welkom bij begrafenis van Elizabeth II

    Chinese diplomaten zijn niet welkom in Westminster Hall, waar The Queen tot aan haar begrafenis ligt opgebaard. Sinds vorig jaar wordt Chinese staatslieden de toegang ontzegd tot alle terreinen waar het Britse parlement de scepter zwaait. Daar valt Westminster Hall onder.

    Deze diplomatieke rel is het gevolg van sancties over en weer. In maart 2021 stelde de Britse regering tegelijkertijd met de EU sancties in tegen vier lager geplaatste Chinese bestuurders, wegens hun vermeende betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren.

    China sloeg terug met strafmaatregelen tegen negen Britse prominenten, onder wie zeven parlementsleden. Lees meer: China niet welkom bij de grafkist van koningin Elizabeth.

  48. Toegang tot wachtrij naar Westminster Hall tijdelijk afgesloten

    De wachtrij om koningin Elizabeth te groeten is intussen bijna 8 kilometer lang, goed voor minstens 14 uur aanschuiven.  Southwark Park staat helemaal vol. 

    De toegang tot de wachtrij wordt daarom tijdelijk afgesloten, de komende zes uur kan niemand aansluiten in de rij. Dat meldt het departement voor Digitaal, Cultuur, Media en Sport op Twitter. Het departement vraagt het publiek ook om niet te proberen toch aan te sluiten bij de wachtrij. 

     Verwacht wordt dat tegen maandag tot wel 750.000 mensen afscheid gaan nemen zijn van de vorstin.

    Twitter bericht wordt geladen...

  49. Twee politieagenten neergestoken door man met mes in Londen

    Twee politieagenten zijn neergestoken toen ze deze ochtend een man met een mes tegenkwamen in de buurt van Leicester Square. De agenten werden onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe ernstig ze eraan toe zijn.

    “We denken aan deze twee agenten die momenteel in het ziekenhuis worden verzorgd. Hopelijk herstellen ze vlot”, reageert de burgemeester van Londen, Sadiq Khan.

    De man met het mes wordt verdacht van het mishandelen van een hulpverlener. De verdachte is eveneens naar het ziekenhuis gebracht.

  50. Prins Harry mag dan toch zijn militair uniform dragen tijdens laatste wake

    Aangezien prins Harry niet langer een werkend lid van de koninklijke familie is, mocht hij geen militair uniform dragen op alle ceremoniële evenementen tijdens de rouwperiode. Opvallend, want hij zat maar liefst tien jaar in het leger en ging zelfs twee keer naar Afghanistan. 

    Eerder deze week werd het verschil tussen prins Harry en de rest van zijn koninklijke familie al opvallend duidelijk tijdens de processie van Buckingham Palace naar Westminster. Zowel hij als prins Andrew droegen een gewoon kostuum - een zogenaamd 'morning suit' - terwijl alle andere familieleden volledig uitgedost waren in een militair uniform.

    Eerder raakte al bekend dat prins Andrew wel zijn militair uniform zou mogen dragen tijdens de laatste groet. Dat zorgde voor heel wat publieke verontwaardiging, gezien de lange militaire carrière van prins Harry. Daarom kwam het paleis terug op haar beslissing, en mag Harry dus toch zijn militiar uniform dragen tijdens de wake. 

    Prins Harry zal zaterdagavond een laatste groet houden voor zijn grootmoeder, samen met haar zeven andere kleinkinderen. Koning Charles, 'Princess Royal' Anne, prins Andrew en prins Edward, de kinderen van koningin Elisabeth, doen dat vanavond.

    Tijdens de processie van Buckingham Palace naar Westminster droeg prins Harry een gewoon kostuum, en niet zijn militair uniform zoals de rest van de koninklijke familie. Beeld Getty Images