© Victoriano Moreno

WhatsApp-schandaal slechts topje van ijsberg: “Werkomgeving is onleefbaar”

De grove chatgesprekken in een WhatsAppgroep bij de Antwerpse politie blijken slechts het topje van de ijsberg. In september stuurden vijf leden van de betrokken dienst een wanhopige brief naar hun oversten. “Een collega heeft tweemaal geprobeerd om zelfmoord te plegen.”

Eline Berghmans

“De werkomgeving is onleefbaar. Er is sprake van discriminatie, beledigingen en valse beschuldigingen. Het gaat zo ver dat er verschillende collega’s voor een aanzienlijke termijn zijn uitgevallen. Een collega heeft tweemaal geprobeerd om zelfmoord te plegen.”

Eind september stuurden vijf leden van de Antwerpse politiedienst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen (GEOV), een wanhopige brief aan hun leidinggevenden. “De pesterijen zijn een psychologische marteling”, klinkt het. “Wij zijn kapot van de stress.”

Het GEOV-team is een gemengde dienst met 77 manschappen, zowel politie-inspecteurs als leden van het veiligheidskorps van de federale overheidsdienst justitie maken er deel van uit. Daarom is de brief gericht aan twee commissarissen en aan de algemene directeur van het veiligheidskorps.

Vijandige sfeer

Volgens onze info was de brief de directe aanleiding voor een intern onderzoek naar de betrokken dienst. In een persmededeling erkende Serge Muyters, de korpschef van de Antwerpse politie, maandagavond dat de korpsleiding sinds oktober op de hoogte is van de feiten. “Maar het onderzoek is complex en tijdrovend, omdat de feiten zich bij twee verschillende diensten met eigen tuchtstatuten afspeelden.”

Het veiligheidskorps ging akkoord dat het onderzoek zou gevoerd worden door de dienst Intern Toezicht van de Lokale Politie Antwerpen. “Men wacht op het eindrapport om verdere stappen te ondernemen”, zegt Sieghild Lacoere, de woordvoerster van minister Koen Geens (CD&V).

In april 2016 werd op een dienstvergadering in aanwezigheid van twee commissarissen al besproken hoe een 25-tal leden van de dienst hun collega’s beledigden in een interne WhatsAppgroep. De chatgroep bulkte ook van de gewelddadige en racistische praat.

In het verslag van de vergadering staat een korte nota over de WhatsAppgroep. “Weinig respect naar collega’s, wat met beroepsgeheim, racistische uitspraken en schending van het geheim van het gerechtelijk onderzoek? De recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat hier flagrant tegen gezondigd wordt. Let goed op: de groep is niet zo besloten als je denkt”, aldus de nota die De Standaard kon inkijken.

Verder gebeurde er niets, tot onbegrip van de overige agenten. De WhatsAppgroep werd zelfs voortgezet onder een nieuwe naam ‘Dienststaat’ en de pesterijen stopten niet. Sommige allochtonen kregen het zwaar te verduren. Iemand met een zwakke gezondheid werd daarmee gepest. Een oudere collega met een spraakgebrek werd uitgelachen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer