Ook studenten voelen de hogere prijzen: "Ik werk nu dubbel zoveel als vroeger om rond te komen"

Door de stijgende prijzen hebben ook steeds meer studenten moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. "Ik werk nu dubbel zoveel als vroeger om rond te komen", zegt studente Sasha Solau in "Laat". Ze is lang niet alleen. Bij de sociale diensten van de onderwijsinstellingen krijgen ze dit academiejaar een pak meer aanvragen binnen voor financiële hulp dan vorig jaar.

Sasha Solau studeert voor handelsingenieur aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). Ze zit niet op kot, want dat was te duur. "Mijn ouders hebben het niet breed", zegt ze daarover. "Mijn geld gaat vooral naar eten en transport." Ze is een uurtje enkel onderweg naar de universiteit met het openbaar vervoer. "Het is maar 25 minuten met de auto, maar benzine is momenteel heel duur."

Veel zaken in het leven van de student worden duurder

Julien De Wit, de voorzitter Vlaamse Vereniging voor Studenten

Veel studenten werken ’s avonds, in het weekend en/of in de vakanties. "Vroeger was dat om een centje bij te verdienen, maar het aandeel studenten dat daarmee in hun levensonderhoud moet voorzien, is naar ons aanvoelen sterk gestegen", zegt Julien De Wit, de voorzitter Vlaamse Vereniging voor Studenten. "Veel zaken in het leven van de student worden duurder."

Ook voor Sasha is dat het geval. Tot voor kort had ze één job om extra geld in het laatje te brengen, maar dat is intussen niet meer genoeg om rond te komen. "Ik werk nu dubbel zoveel als vroeger", legt ze uit. "Ik heb een bureaujob en daarnaast werk ik ook nog in de horeca." Ze krijgt naar eigen zeggen wel veel hulp van de sociale dienst van de VUB en is lang niet de enige die daar aanklopt voor hulp.

KIJK - "De stap zetten naar de sociale dienst is niet voor iedereen gemakkelijk", legt Sasha uit:

Videospeler inladen...

Druk bij de sociale dienst

Bij de sociale dienst en de studentenvoorzieningen van verschillende instellingen voor hoger onderwijs is het aanzienlijk drukker dan andere jaren, dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Bij de PXL Hogeschool in Limburg bijvoorbeeld is er in vergelijking met vorig jaar een stijging van bijna 30 procent van het aantal dossiers voor financiële hulp.

Steeds meer studenten vinden de weg naar ons

Evelien Van Melckebeke van de sociale dienst van de PXL Hogeschool

"Vorig jaar ging het om 421 aanvragen. Dit jaar zijn er al 544 aanvragen en het academiejaar is nog maar net begonnen", zegt Evelien Van Melckebeke van de sociale dienst van de PXL Hogeschool. "Steeds meer studenten vinden de weg naar ons. Op zich is dat goed, want dan kunnen we ze ondersteunen. De ernst neemt wel toe. Heel wat gezinnen hebben tekorten en kijken met angst naar de toekomst."

KIJK - Van Melckebeke legt uit waarin de sociale dienst kan tussenbeide komen:

Videospeler inladen...

Ook bij VIVES in West-Vlaanderen bevestigen ze dat de agenda van de sociale dienst uitpuilt, maar concrete cijfers hebben ze nog niet. Aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen zien ze niet alleen een stijging van de vraag naar financiële steun. Daar is bijvoorbeeld ook het aantal studenten dat een laptop moet lenen met de helft gestegen.

"Studeren zonder laptop is niet meer aan de orde nu", zegt Christel Goovaerts. Zij is diensthoofd studentenvoorzieningen aan de Karel de Grote Hogeschool. "Veel kotstudenten maken zich ook zorgen of ze de energiekosten wel zullen kunnen betalen", zegt ze voort. "Ook de leefkosten van een student die op kot gaat blijven stijgen."

Een tekort aan financiële middelen mag geen hinderpaal zijn om te studeren

Christel Goovaerts, diensthoofd studentenvoorzieningen aan de Karel de Grote Hogeschool

Goovaerts benadrukt dat het hoger onderwijs heel wat faciliteiten en voorzieningen heeft om studenten financieel te ondersteunen. "Een tekort aan financiële middelen mag geen hinderpaal zijn om te studeren in Vlaanderen", zegt ze fors. "Er zijn voldoende middelen om je te kunnen helpen. Heel wat studenten weten dat nog niet, dus informeer je zeker goed."

KIJK - De aanvragen voor financiële hulp zijn niet alleen met meer, maar ook sneller gekomen, zegt Goovaerts:

Videospeler inladen...

Meest gelezen