Na haar eerste monsterhit en haar succesvolle passages op de zomerfestivals vult MEAU moeiteloos de Vlaamse concertzalen. ©  DBA

Na het succes van ‘Dat heb jij gedaan’ vult MEAU moeiteloos Vlaamse concertzalen: “Ik droom ervan om ooit in de Lotto Arena te staan”

Ze kampeerde 24 weken in de Vlaamse Ultratop, bezorgde festivalgangers over de landsgrenzen heen kippenvel en speelt straks voor volle zalen. En dat op haar 22ste, met nog niet eens een volledige plaat onder de arm. De carrière van de Nederlandse Meau Hewitt nam het afgelopen jaar een steile klim, met dank aan de hit ‘Dat heb jij gedaan’. “Eerst vond ik het ongemakkelijk dat mensen meezongen, maar nu vind ik niks cooler.”

Wout Desmytere

“Sorry hoor”, klinkt het wanneer we Meau – haar achternaam laat ze vallen als ze muziek maakt – enkele uurtjes later dan voorzien aan de lijn krijgen. Eventjes bijslapen, het was hoognodig. “Normaal slaap ik nooit overdag, omdat ik daar nog moeër van word. Maar gisteravond had ik nog tot laat opnames voor een talkshow en vanochtend moest ik alweer vroeg in de studio zitten voor een radio-interview. Ik denk dat mijn lichaam eventjes moest recupereren. Ik heb mijn gsm gewoon niet gehoord.”

Je kan het haar haast niet kwalijk nemen. Afgelopen zomer schuimde ze de festivals in Nederland en België af, en zo’n twee weken geleden liet ze haar nieuwe single Blijven rijden op de wereld los. Een liedje dat ze al schreef in december, vlak voor Dat heb jij gedaan een hit werd. In de Ultratop stootte ze met het gevoelige nummer over een giftige relatie zelfs Stromae van de troon.

Resultaat? De tickets voor haar komende clubtournee vliegen nu in sneltempo de deur uit. Optredens in Antwerpen, Leuven en Gent zijn al uitverkocht. In Brugge, Hasselt en Turnhout is nog – een beetje – plaats.

Met dank aan de lockdown

En dat allemaal terwijl ze nog niet eens een plaat uit heeft. Die verschijnt pas ten vroegste in het voorjaar van 2023. “Maar mensen hoeven niet bang te zijn dat de zaallichten na een halfuurtje alweer gaan branden. Het is een volwaardig concert, want we spelen ook al wat nieuwe liedjes. Vorige week speelden we de show voor het eerst in Utrecht, waar ik ben opgegroeid. Heel fijn was dat, omringd door familie en vrienden. Ik ben met een goed gevoel van dat podium gestapt, dus ik kan niet wachten om de boer op te gaan.”

Dat het snel gaat voor Meau is een understatement. Twee jaar geleden studeerde ze nog gewoon popmuziek aan de Herman Brood Academie in Nederland. “Ik wist sowieso dat ik ‘iets met muziek’ wilde gaan doen, maar verder dacht ik nog niet veel aan de toekomst. Ik feestte gewoon heel veel. (lacht) Maar toen ik in m’n tweede jaar zat, begon die allereerste lockdown. Plots was het feesten voorbij, wat me de nodige focus gaf om te beginnen schrijven.”

Twee jaar geleden was Meau nog studente popmuziek aan de Nederlandse Herman Brood Academie. “Maar toen was ik nog niet met de toekomst bezig, ik feestte gewoon veel.” ©  Jantina Talsma

En eens ze begon te schrijven, hield ze niet meer op. In het najaar van 2020 bracht ze haar eerste nummer uit. Vorig jaar volgde een EP, en uiteindelijk zorgde Dat heb jij gedaan voor de grote doorbraak. “Soms lijkt het nog altijd onwerkelijk. Het blijft maar doorgaan. Van het ene naar het andere, van optreden naar interview en weer terug. En tussendoor moet ik ook nog wat op papier zien te krijgen. Maar ik vind het geweldig. Ik probeer er ook niet té veel over na te denken, om zo lang mogelijk mijn verwondering en spontaniteit vast te houden.”

Droomduet met Angèle

Zo besefte ze afgelopen zomer pas écht dat ze een aanhang heeft, en geen kleine. “Je hoort wel dat je liedje op nummer 1 staat in de Ultratop, maar wat moet je je daar dan bij voorstellen? Maar toen ik het publiek op de Lokerse Feesten en Pukkelpop hoorde meezingen, drong het door. Eerst vond ik dat een beetje ongemakkelijk, omdat het zo’n persoonlijk nummer is. Maar nu vind ik niks cooler.”

En ook de Vlaming vindt maar weinig cooler, want Meau is niet de enige Nederlandse artieste die hier voet aan wal vindt. Merol moest dit najaar extra shows inlassen om alle fans een plekje te geven, en de drie prettig gestoorde heren van Goldband vullen volgend jaar twee keer de Lotto Arena. “Zó vet, ik ben echt supertrots op hen. En ja, natuurlijk droom ik ervan om daar ooit ook te staan.”

Meau op Pukkelpop. “Daar besefte ik pas écht dat er mensen echt naar mijn liedjes luisteren.” ©  DBA

Of om samen te werken met Vlaams talent. Begin dit jaar vertelde de zangeres nog aan deze krant dat ze graag met Pommelien Thijs de studio in zou duiken. “We zijn intussen goeie vriendinnen geworden en willen niets liever dan samenwerken, maar onze agenda’s zitten gewoon eivol. Of anders met Angèle, die komt toch ook van bij jullie? Ik in het Nederlands, zij in het Frans. Voor iedereen wat wils.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer