De kerncentrale van Doel.
Volledig scherm
De kerncentrale van Doel. © ANP/EPA

Komt er een federale wisselmeerderheid om de definitieve sluiting van Doel 3 te verhinderen?

PolitiekNadat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vorige week aan de noodrem trok, rijpen de geesten binnen de federale regering om — naast Doel 4 en Tihange 3 — ook andere kerncentrales langer open te houden. De Kamercommissie Energie vandaag belooft een stresstest voor de Vivaldi-coalitie te worden.

98 reacties

  • Jean Pierre Browaeys

    2 jaar geleden
    Aub Conner Rousseau: laat die Groenen vallen en kies voor het langer openhouden van de kerncen trales. In de winter verwarm ik bij met hout en kolen. Tot nu toe betaalde ik 11 € voor een zak zuivere antraciet. Deze morgen zag ik in de Brico een prijs van 35 €. Als 70-plusser maak ik mij zorgen om de toekomst. Dank u wel Merkel en Co.
  • john dewit

    2 jaar geleden
    Hopelijk primeert het gezond verstand en houd men de kerncentrales lang open.👍
  • Yannick sysmans

    2 jaar geleden
    @Geert landsman. Die xtl van u stoot nog steeds co2 uit. Daar haal je net de energie, de fusie van koolstof met zuurstof. Je gaat dus opgeslagen koolstof binden aan zuurstof tijdens de verbranding en dat zorgt voor meer co2 in de lucht. Dat en alleen dat is wat vermeden moet worden. Kernenergie en dan vooral de nieuwere liquid salto reactoren leveren weinig of geen afval en geen co2. Ideaal dus om het klimaat te redden.
  • Geert Landsman

    2 jaar geleden
    @leo Mariën, waterstofgas is zo vluchtig dat je het niet langdurig kan opslaan want je tank loopt gewoon leeg terwijl je erop staat te kijken. Bovendien zijn de opslag kosten verschrikkelijk duur net als LNG. De enige oplossing die duurzaam en schoon is, is XTL te maken. Oeps dat wil niemand weten, stel je voor een schone diesel die ook nog eens mazout, kerosine en diesel kan vervangen zonder aanpassing. Oh wacht, het distributienet is ook al klaar en geschikt. Neen, dit gaan we negeren. top!
  • Geert Landsman

    2 jaar geleden
    Er zijn geen alternatieven voor kerncentrales, we hebben miljarden verspild in onzin als zonnepanelen, windmolens en electrisch rijden. Het enige wat je met wind en zon kan doen is het gebruiken om XTL te maken, want XTL diesel kan je opslaan en bij genoeg productie kan zon en wind best een maandje uitvallen. Dit spul is de toekomst. Met XTL kan je alles, vliegen, rijden, electriciteit opwekken etc. Ze maken zelfs al XTL uit CO2! Waarom blijft men dit negeren.