Bakkers gaan zwaar gebukt onder de hoge energieprijzen.

Zelfstandigenorganisatie Unizo: "Vertrouwen bij ondernemers neemt een duik en we vrezen dat het ergste nog moet komen"

Zelfstandigen en kleine ondernemingen maken zich grote zorgen over hun energiefactuur. Ze hebben steeds minder vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit de recentste KMO-barometer van zelfstandigenorganisatie Unizo. De barometer staat bijna even laag als toen de coronacrisis losbarstte, "en we vrezen dat het ergste nog moet komen", zegt CEO Danny Van Assche. 

Elk kwartaal meet Unizo het ondernemersvertrouwen en dat vertrouwen heeft een stevige deuk gekregen door de hoge energieprijzen. Alleen in het eerste kwartaal van 2020 stond de KMO-barometer nog lager, toen brak de coronacrisis uit.

Ondernemers zijn vooral pessimistisch over de hoeveelheid werk die ze nog zullen hebben, hoeveel winst ze daarmee nog kunnen maken en of ze hun personeel wel zullen kunnen houden, laat staan uitbreiden.

"We vrezen dat het ergste nog moet komen", zegt Unizo-CEO Danny Van Assche. "Uit een recente studie blijkt dat slechts 7 procent van de ondernemers de gestegen kosten kan doorrekenen aan zijn of haar klanten. Een kwart van hen weet nu al dat het jaar verlieslatend zal zijn."

Waarom zal het nog erger worden? "Bijna de helft van de bedrijven heeft nog een vast elektriciteitscontract, maar die lopen de komende maanden af", legt Van Assche uit. De vakbonden beloven met hun acties een "hete herfst", maar voor de ondernemers is het al winter."

Waarom wacht de Vlaamse regering zo lang om maatregelen te nemen?
Unizo-CEO Danny Van Assche

Vorige week maakte de federale regering een plan bekend om de energiefactuur van gezinnen en bedrijven wat lichter te maken en Unizo wil dat Vlaanderen met een soortgelijk plan komt. "We begrijpen niet dat de Vlaamse regering zo lang wacht met maatregelen te nemen. Vooral een snelle en gerichte steun voor bedrijven in moeilijkheden is cruciaal."

De Vlaamse regering krijgt uit steeds meer hoeken kritiek, omdat ze onvoldoende energiemaatregelen zou nemen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) houdt vol dat het Vlaamse plan wordt bekendgemaakt tijdens zijn Septemberverklaring over een week.

Energietransitie

Unizo kijkt ook naar de langere termijn: "We moeten onafhankelijk worden van schurkenregimes voor onze energiebevoorrading, dus moeten we zo veel mogelijk zelf onze energie maken." 

Volgens een eigen rondvraag blijkt dat 12 procent van de leden al helemaal is overgeschakeld naar hernieuwbare energie. De overige ondernemers staan ofwel klaar om over te schakelen of ziet op korte termijn geen mogelijkheden. 

De grootste struikelblokken blijken de wetgeving rond hernieuwbare energie, een gebrek aan informatie en de hoge kostprijs. Vier procent van de ondervraagde leden ziet geen heil in hernieuwbare energie.

Om de energietransitie te versnellen, willen Unizo-leden vooral een fiscale ondersteuning. Daarnaast moeten niet-fossiele brandstoffen goedkoper worden en moeten regels rond vergunningen - bijvoorbeeld voor windmolens - soepeler worden.

Meest gelezen