“Drie tot vijf kopjes koffie per dag kan het risico op hart- en vaatziekten of diabetes aanzienlijk verlagen”: tenminste, als jij het koffiegen hebt
Hou jij van zwarte koffie en van zo puur mogelijke chocolade? Dat heeft volgens een Amerikaanse studie uit 2021 niets te maken met smaak, wél met je genen. “En als je dit koffie-gen hebt, kan dit je gezondheid een serieuze boost kan geven”, aldus de onderzoekers. Maar om wat voor soort boost gaat het dan precies? Onderzoekster Marilyn Cornelis legt uit.
De ene houdt van een goede espresso, terwijl de andere de dag liever begint met een koffie verkeerd. Je zou denken dat dat puur een kwestie van smaak is, maar Amerikaanse wetenschappers hebben nu het tegendeel bewezen. Volgens hen beschikken de liefhebbers van zwarte koffie over een speciaal soort gen: het koffie-gen. “En als je dat niet hebt, heeft het zelfs geen zin om te proberen zwarte koffie of pure chocolade lekker te vinden”, zegt onderzoekster Marilyn Cornelis.
Koffie zonder melk en suiker
“Als je beschikt over deze genetische variant, ga je de cafeïne in koffie sneller metaboliseren”, vervolgt ze. “Bij de mensen met het gen gaan de stimulerende effecten van cafeïne sneller afnemen omdat hun lichaam het zo snel verwerkt, waardoor ze sneller trek hebben in een nieuwe kop koffie.” Hierdoor hebben ze méér tassen zwarte koffie nodig om hetzelfde effect te bekomen. “We ontdekten bovendien dat deze koffiedrinkers een voorkeur hebben voor bittere, zwarte koffie.”
Iets wat erg goed kan zijn voor de gezondheid. Eerder onderzoek wees namelijk al uit dat drie tot vijf kopjes zwarte koffie per dag het risico op bepaalde ziektes verlaagt. Denk daarbij aan Parkinson, diabetes type 2, verschillende soorten kanker en hartaandoeningen. “Die voordelen zijn meer uitgesproken bij zwarte koffie. Bij koffies met melk, suikers en andere vetmestende smaakstoffen verdwijnen die weer”, zegt Cornelis. “De ene is van nature calorievrij. De andere kan mogelijk honderden calorieën aan je koffie toevoegen en via de vetten of suikers de risico’s op die zaken weer verhogen.” Je kiest daarom beter voor een espresso.
Drie tot vijf kopjes zwarte koffie per dag kan risico op Parkinson, diabetes type 2, verschillende soorten kanker en hartaandoeningen verlagen.
Bitterheid
En wat heeft die chocolade dan te maken met dat koffie-gen? Onderzoekers vonden het koffie-gen ook terug bij mensen die pure chocolade verkiezen boven melkchocolade. “Dat komt niet omdat ze van dezelfde bittere smaak houden als bij zwarte koffie”, zegt Cornelis. “Het staat eerder in verband met dat sneller metaboliseren van cafeïne. Wij vermoeden dat deze mensen de natuurlijke bitterheid van cafeïne gelijkstellen aan een psycho-stimulerend effect. Ze hebben geleerd om bitterheid te associëren met cafeïne en de boost die ze daardoor kunnen voelen. Als ze aan cafeïne denken, denken ze ook aan een bittere smaak, waardoor ze meer van donkere koffie en ook van pure chocolade genieten.”
En dat is opnieuw goed nieuws voor de gezondheid, want cacao, dat vooral in pure chocolade zit, bevat namelijk veel flavonoïden. Die kunnen volgens wetenschappelijk onderzoek de bloedstroom verbeteren, en onder meer het risico op diabetes verminderen. Deze stoffen zitten ook in andere voedingsmiddelen zoals rode wijn, boerenkool, uien en sojabonen. Toch blijft het natuurlijk belangrijk om niet te overdrijven. Pure chocolade bevat nog altijd veel calorieën: een overdosis blijft slecht voor je lijn. Maar in tussentijd genieten we maar al te graag van die zwarte koffie mét zwarte chocolade erbij, in de naam van gezondheid.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?