James Arthur Photography

Buitenlandminister Lahbib heeft "hartelijke ontmoeting" met Oekraïense collega: "Kans gehad om alles uit te leggen en uitleg is goed aangekomen"

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft in New York een "hartelijke" ontmoeting gehad met haar Oekraïense collega. Het was een positief gesprek, zei Lahbib na afloop. In Oekraïne kwam Lahbib deze zomer onder vuur te liggen na een bezoek aan de Krim, toen ze nog journaliste was. 

Kort na het aantreden van Hadja Lahbib als opvolgster van Sophie Wilmès als minister van Buitenlandse Zaken, raakte bekend dat ze als journaliste naar de Krim reisde. De Krim werd door Rusland in 2014 veroverd op Oekraïne. Lahbib reisde naar De Krim, om voor de RTBF verslag uit te brengen van een cultuurfestival. Ze reisde bovendien rechtstreeks via Moskou - wat voor Oekraïne illegaal is - en ze zei op RTBF-radio dat ze in "Rusland" geweest was.

De kwestie kwam in Oekraïne hard aan en het leidde tot spanningen tussen ons land en Kiev. Nu, in de marge van de VN-top, heeft Lahbib haar Oekraïense collega Koeleba ontmoet. De ontmoeting was "hartelijk", vertelt ze aan VRT NWS. "Het was ook een serieuze ontmoeting, want de situatie blijft natuurlijk ernstig. De belangrijkste vraag van de Oekraïners is dat we wapens blijven leveren." 

Over haar omstreden bezoek aan de Krim, zei Lahbib dat die zaak vooral opgeblazen werd door de pers. "Ik heb de kans gehad om het uit te leggen en die uitleg is goed aangekomen." 

En Lahbib heeft ook besloten dat ze naar Oekraïne gaat, maar ze kon er nog geen concrete datum opkleven. "We moeten niet gewoon gaan om een symbolisch bezoek te brengen. Dat was aan het begin van de oorlog belangrijk, maar nu hebben de Oekraïners nood aan een concrete boodschap. Zo'n reis is ook duur, dus ik wil alleen gaan met een concreet project."

Meest gelezen