Archiefbeeld

Tientallen boeren zakken ondanks protestverbod af naar Den Haag om te protesteren, 6 tractoren in beslag genomen 

In de buurt van de Nederlandse stad Den Haag zijn 6 tractoren in beslag genomen door defensie en politiediensten, 5 mensen werden aangehouden. Ondanks het protestverbod trokken tientallen boeren vandaag op Prinsjesdag, een belangrijke dag voor de politiek in Nederland, naar de stad om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering. "Boeren zijn van harte welkom in Den Haag om te komen protesteren, maar niet met zwaar materieel", zegt burgemeester Van Zanen.

Prinsjesdag is een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek. Het is de dag waarop de regering haar beleidsplannen voor het komende jaar bekendmaakt en koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt. Hoewel Prinsjesdag traditioneel een feestelijke dag is, verliep de start vandaag deels in mineur. Tientallen boeren trokken naar de Nederlandse stad Den Haag om, ondanks een verbod, te protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering. Zes tractoren werden in de buurt van de stad in beslag genomen door defensie. 

Boze boeren

Er circuleerden de afgelopen dagen heel wat berichten dat boeren op Prinsjesdag de openbare orde in de stad Den Haag zouden proberen te verstoren. Daarom werd een protestverbod opgelegd. Het protestverbod viel niet in goede aarde bij de boeren en bij actiegroepen. "Het noodbevel is zo langzamerhand het duizend-dingen-doekje van overheden om iedere vorm van democratisch protesteren af te ketsen en in te perken", zegt woordvoerster Sieta van Keimpema van de boerenactiegroep Farmers Defence Force.

Veel boeren trokken zich niks aan van het verbod. Het plan was dat zo'n 150 trekkers naar Den Haag zouden trekken om te protesteren. Uiteindelijk trokken "slechts" tientallen boeren deze ochtend met hun tractoren naar de stad. Wel zouden langs de weg zo'n honderd trekkers protesteren, aldus NOS. Vijf personen werden opgepakt omdat ze de politie beledigd zouden hebben. Volgens de burgemeester van Den Haag Van Zanen zijn boeren "van harte welkom in Den Haag om te protesteren, maar niet met zwaar materieel". 

BEKIJK - Een lange rij tractoren staat al vroeg in de ochtend klaar, maar eens in de stad worden ze tegengehouden (Twitterbeelden):

Videospeler inladen...

Over stikstof en energie

Net als bij ons zijn veel Nederlanders bezorgd over de stijgende kosten van elektriciteit en levensonderhoud. Straks kondigt de overheid nieuwe maatregelen aan om die kosten te drukken. Veel Nederlandse boeren hebben echter andere kopzorgen: het stikstofbeleid van de regering. Nederland stoot ruim vier keer zo veel stikstof uit als het Europese gemiddelde. 

Eind juni raakte bekend dat onze noorderburen daarom zo'n 25 miljard euro zouden uittrekken voor de strijd tegen stikstof, wat in de praktijk meestal minder landbouw betekent. Die beslissing bracht bij boeren een golf van protest teweeg. Velen onder hen vrezen immers dat ze hun bedrijf niet langer conform de nieuwe stikstofregulering kunnen uitbaten. Heel wat bedrijven zullen moeten inkrimpen of zelfs verdwijnen. 

Meest gelezen