(Illustratiefoto)
Volledig scherm
(Illustratiefoto) © Shutterstock / one photo

Slecht nieuws voor huizenkopers: Belgische langetermijnrente nu 2,475 procent, hoogste niveau in acht jaar

GeldDe Belgische rente op tien jaar blijft stijgen en nadert vandaag met 2,475 procent stilaan de 2,5 procent, meteen het hoogste peil sinds eind 2013 - begin 2014. Alle landen in Europa zien hun rente stijgen, omdat beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) verder zal ingrijpen om de hoge inflatie te bekampen. De centrale bank van Zweden verhoogde vandaag haar rentetarief in één klap met 1 procentpunt.

  1. Zo kan je honderden euro's besparen op huishoudbudget: gezin van vier, een single, alleenstaande mama én expert geven tips
    PREMIUM

    Zo kan je honderden euro's besparen op huishoud­bud­get: gezin van vier, een single, alleen­staan­de mama én expert geven tips

    Het water staat vele mensen (net niet) aan de lippen in deze woelige tijden van inflatie en stijgende energieprijzen. Ook voor onze interviewees - een Gents gezin met twee kinderen, een single veiligheidsagent uit Antwerpen en een alleenstaande moeder van twee uit Torhout - is het maandelijks tellen geblazen. In de maand augustus hielden zij voor ons hun huishoudkosten bij: wat gaven ze aan boodschappen en kledij? Budgetcoach Sara Van Wesenbeeck geeft hun tijdens September Geldmaand persoonlijk besparingsadvies. “We wisten wel dat we veel geld aan voeding besteedden, maar niet dat dit bedrag tegen de 900 euro lag”, merkte het gezin uit Gent op.
  2. 21 aaneengesloten dagen vrijaf in mei? Arbeidsexpert geeft tips om je verlof optimaal te benutten
    PREMIUM

    21 aaneenge­slo­ten dagen vrijaf in mei? Arbeidsex­pert geeft tips om je verlof optimaal te benutten

    Als je als werknemer goed plant rond de feestdagen in mei, kan je genieten van uitgebreide verlofperiodes. Wie het slim aanpakt, kan maar liefst 21 dagen vrijaf scoren door slechts tien vakantiedagen in te zetten, weekends inbegrepen. Hoe je dat precies voor elkaar krijgt en wat je moet doen als je baas dwarsligt? Arbeidsexpert en juridisch adviseur Marijke Beelen van hr-dienstenbedrijf Acerta heeft de antwoorden.