Elon Musk denkt aan lancering diensten van Starlink in Iran

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX wil ook in Iran breedbandcommunicatie aanbieden. Daarom zal het bedrijf aan de autoriteiten in de Verenigde Staten vragen dat de activiteiten van zijn netwerk Starlink een uitzondering zouden krijgen op de sancties die tegenover Iran worden gehanteerd. Dat heeft Elon Musk, chief executive van SpaceX, beklemtoond.

De satellieten van Starlink willen een wereldwijde toegang tot internet aanbieden. Het netwerk betekent daarbij vooral een meerwaarde voor online communicaties in moeilijk toegankelijke en afgelegen gebieden. Elon Musk beklemtoonde op het platform van de berichtendienst Twitter dat Starlink inmiddels op alle continenten, met inbegrip van Antarctica, operationeel is.

Protesten

De topman van SpaceX kreeg daarbij echter de vraag of Starlink ook in Iran internet zou kunnen aanbieden. In een reactie stelde Musk daarbij aan de Amerikaanse autoriteiten een uitzondering te zullen vragen op de sancties die aan Iran worden opgelegd. In Iran wordt de toegang tot het internet door de autoriteiten strikt gereguleerd.

De organisatie NetBlocks, die de activiteiten van het wereldwijde internet opvolgt, merkte daarbij op dat de online toegang in Sanandaj, de hoofdstad van Iraans Koerdistan, compleet verstoord werd nadat protesten waren gerezen tegen de dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini, die in een politiecel was gestorven.

Amini was door de Iraanse zedenpolitie gearresteerd omdat ze haar hoofddoek niet op de correcte manier zou hebben gedragen. Na de begrafenis van de vrouw braken op verschillende locaties in het land protesten uit.

Doorbraak

Het afsluiten van de toegang tot het internet is voor de Iraanse overheid een manier om de eventuele verspreiding van dissidente meningen te bestrijden. Ook bij de protesten tegen de dood van Amini zouden de Iraanse autoriteiten van die tactieken gebruik hebben gemaakt om de situatie onder controle te houden.

Online communicatiekanalen met behulp van satellieten zouden echter een mogelijkheid zijn om de maatregelen van de Iraanse autoriteiten te ontwijken. De Duits-Iraanse journalist Erfan Kasraie merkte daarbij op dat de lancering van de diensten van Starlink in Iran mogelijk een cruciale doorbraak zou kunnen betekenen voor de toekomst van het Aziatische land.

Starlink beschikt momenteel over een netwerk van meer dan drieduizend operationele satellieten. Dat netwerk wordt nog steeds verder uitgebreid. Tot nu toe heeft SpaceX dit jaar al 31 keer een raket met een reeks satellieten gelanceerd. Daarmee heeft het bedrijf een absoluut record laten optekenen.

Ook Oekraïne had, nadat het land in februari van dit jaar door Rusland was aangevallen, aan Musk toegang tot de diensten van Starlink gevraagd. Starlink moest daarbij een alternatief worden voor de reguliere Oekraïense internet-services, die door de Russische agressor waren vernield.

(ns)

Meer