Ouders Madeleine McCann, archieffoto
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ouders Madeleine McCann verliezen in Straatsburg rechtszaak tegen Portugese ex-speurder

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg (EHRM) is de ouders van de vermiste Britse peuter Madeleine McCann niet gevolgd in een zaak wegens laster tegen een Portugese ex-speurder Gonçalo Amaral. De man was betrokken bij het onderzoek naar de verdwijning van hun dochter en hij beweerde dat de ouders van Maddie zelf betrokken waren bij haar verdwijning. In 2008 bracht de speurder daarover een boek uit. 

De Portugese ex-speurder Amaral leidde het onderzoek in 2007 naar de verdwenen peuter Madeleine McCann. In zijn onderzoek waren de ouders van Madeleine een tijdlang verdacht, maar die piste werd uiteindelijk verlaten. De speurder werd van de zaak gehaald en nam vervolgens ontslag. In 2008 bracht Amaral een boek uit, waarin hij dieper inging op zijn vermoedens tegen Gerry en Kate McCann. Hij legde ook verklaringen daarover af in een documentaire en kranteninterview. 

Ex-speurder moest 500.000 euro betalen

De ouders van Madeleine stapten daarop naar het gerecht. In 2015 werd de voormalige politie-inspecteur door een rechtbank in Lissabon veroordeeld tot het betalen van zo’n 500.000 euro. Maar een jaar later sprak het hof van beroep de ex-speurder vrij, waarop de McCanns bij het Portugese Hooggerechtshof aanklopten. Ook het Portugese gerecht volgde in 2017 de ouders niet en oordeelde dat de vroegere speurder geen misbruik had gemaakt van zijn recht op vrije meningsuiting.

De ouders van de verdwenen peuter stapten vervolgens naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en probeerden daar hun gelijk te halen. 

Ouders Madeleine McCann, archieffoto
AP2007

Maar ook het EHRM volgt de ouders niet. In het persbericht van het EHRM staat te lezen: "Zelfs als we aannemen dat de reputatie van de ouders was geschaad, was dit niet vanwege het argument van de auteur van het boek, maar eerder door de verdenkingen die tegen hen waren geuit, die ertoe hadden geleid dat ze tijdens deze strafrechtelijke zaak zelf in onderzoek werden gesteld", klonk het. "Dit had geleid tot intense media-aandacht en veel controverse."

De McCanns hebben nu drie maanden de tijd om in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Madeleine verdween in 2007

Madeleine McCann was drie toen ze op 3 mei 2007 verdween uit de vakantieresidentie van haar familie in het Portugese Praia da Luz. 

In april dit jaar duidden Portugese onderzoekers een 44-jarige veroordeelde Duitse verkrachter, Christian Brückner, aan als formele verdachte. De Duitse politie zei in juni 2020 dat men veronderstelde dat Madeleine dood was en dat Brückner waarschijnlijk verantwoordelijk was voor haar verdwijning. Maar Britse officieren blijven het dossier nog behandelen als een vermissingszaak.

UIT HET ARCHIEF: Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 2017 naar aanleiding van de tiende verjaardag van de verdwijning van Madeleine McCann

Videospeler inladen...

Meest gelezen