Oekraïense vluchtelingen danken Zonhovenaren met kookworkshop
Het rook lekker afgelopen zondag in feestzaal de Kwint in Zonhoven. Daar toonden enkele Oekraïense vluchtelingen hoe ze hun lokale soep en hun typische ‘Varenyke’ maken: de Oekraïense variant van de ravioli.
Sinds de dramatische oorlog in Oekraïne helpen vrijwilligers van ‘Zonhoven Assisteert Personen in nood’ (ZAP), de vluchtelingen opvangen in de gemeenten. Die vluchtelingen zelf rolden zondag op hun beurt de mouwen op, om eens iets terug te doen voor de Zonhovenaren. Samen doken ze de keuken in om enkele lokale ‘Oekraïense’ gerechten te maken. Zo pruttelde de nationale soep ‘Borsjt’ op het vuur, en werd het typische ‘Varenyke’ gemaakt: deegwaren gevuld met groenten, vlees en zelfs kersen of platte kaas. Nadien werd alles samen opgegeten aan de feesttafel. TR