©  REUTERS

Prins Harry publiceert langverwachte memoires nog niet: uit respect voor overleden grootmoeder

Prins Harry heeft de publicatie van zijn langverwachte memoires uitgesteld. Uit respect voor zijn overleden grootmoeder, en om een aantal belangrijke aanpassingen aan het manuscript te doen. Harry schreef “op het toppunt van zijn woede” en is in zijn boek allicht erg hard voor zijn vader – nu koning Charles. Maar alles terugnemen kan de prins niet. Er is hem 20 miljoen dollar vooruitbetaald.

Jesse Van Regenmortel

Er leek enige dooi te zijn, in de dagen van rouw. Tussen Harry enerzijds, en William en Charles anderzijds. Koning en prinsen verenigden zich bij de kist van de overleden Queen. Maar er hangt nog een zwaard van Damocles boven de relatie tussen de broers en de vader: de memoires van prins Harry. Hij kondigde het boek vorig jaar aan. Het wordt uitgegeven door Penguin Random House en waar een bedrag van 20 miljoen euro mee gemoeid is. Alles zal erin staan, zei hij. “De hoogtes en de laagtes. De gemaakte fouten, de geleerde lessen. Het wordt een accuraat en waarheidsgetrouw verslag van mijn leven.”

Over de inhoud is verder niets bekend. “Het is sappig, dat is zeker”, zei een bron eerder aan nieuwswebsite Page Six, als het over Britse royals gaat, zelfs al zijn ze uitgerangeerd, komt alle informatie via ‘bronnen’. Dat is ze ook. Nog deze week zei koninklijk biograaf Tina Brown dat de koninklijke familie “heel erg bang” is van de publicatie.

Afstandelijk en liefdeloos

Die is nu dus uitgesteld. Het manuscript, van ghostwriter JR Moehringer, is klaar en het boek had eind dit jaar in de rekken moeten liggen, klaar voor een lucratieve kerstverkoop. “Er is absoluut geen mogelijkheid dat het boek dit jaar kan uitkomen”, klinkt het opnieuw bij Page Six. “Kijk naar de koninklijke familie en hoe emotioneel men is. Dit is een kwestie van respect voor Hare Majesteit, als grootmoeder van prins Harry en als zijn koningin.” Niet dat verwacht wordt dat Harry in zijn boek kwaad spreekt over de Queen. “Hij zou nooit iets slecht over haar schrijven. Hij heeft altijd alleen maar liefde en respect gevoeld voor haar.”

Maar hij wil wel zijn gevoelens rond haar overlijden verwerken in het boek. Plus: er zijn er anderen waarover hij mogelijk wel kwaad spreekt. Met name: Charles en zijn vrouw Camilla. Harry sprak eerder over de “genetische pijn” van het opgroeien in het Huis van Windsor. En dat Charles hem heeft behandeld “zoals hij zelf werd behandeld”. Lees: kil, afstandelijk, liefdeloos. Daarbovenop verwijt Harry zijn familie en het paleishuishouden dat ze zijn vrouw Meghan Markle racistisch behandeld hebben.

Vijandigheid getemperd

De lange en intense gesprekken tussen auteur Moehringer en Harry hebben al een tijd geleden plaatsgevonden. “Op het toppunt van zijn woede”, zei koninklijk biograaf Robert Lacey in The Guardian. Ondertussen zijn Harry en Meghan, graaf en gravin van Sussex, al twee keer herenigd met de koninklijke familie. Eens op het 70-jarig troonjubileum van koningin Elizabeth, eerder dit jaar. En nu, in de dagen sinds haar dood. “Dus Harry zelf heeft mogelijk spijt over wat hij gezegd heeft, gezien de vijandigheid van de Sussexen tegenover de koninklijke familie blijkbaar getemperd is.”

Alleen: deals zijn getekend, miljoenen zijn uitgedeeld. Het publiek is “bommen van waarheid” beloofd. De publicatie van Harry’s memoires wordt naar volgend jaar verschoven. Vraag is alleen wat hij nog kan en mag aanpassen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER