Een demonstrant draagt een Handmaid's Tale-gewaad bij een protest tegen het afschaffen van het recht op abortus.
Volledig scherm
PREMIUM
Een demonstrant draagt een Handmaid's Tale-gewaad bij een protest tegen het afschaffen van het recht op abortus. © REUTERS

‘The Handmaid's Tale’: pure fictie of angstaanjagend toekomstbeeld? “Die overgang van onze maatschappij is griezelig realistisch”

TVEen land in crisis, een minderheid neemt de macht over en schaft alles wat ‘deugt’ af, inclusief vrouwenrechten. Het vijfde seizoen van ‘The Handmaid’s Tale’ - het meest confronterende tot nu toe - gaat van start. Is het pure fictie? Of begint het verhaal dat voor het eerst werd gepend in 1985 toch wel zeer veel overeenkomsten met de werkelijkheid te vertonen? “Schrijfster Margaret Atwood liet een kopie van ‘The Handmaid’s Tale’ uitbrengen in onbrandbaar aluminium. Voor het geval het weer tot boekverbrandingen komt.”

12 reacties

  • marc roolant

    2 jaar geleden
    Ten eerste, geef vrouwen veel meer macht op hoge politieke posities = veel minder oorlog, ook ineens goed voor de mannen (soldaten), ten tweede Orwell's 1984 is nu al (bijna) realiteit, en niet alleen in China hoor, een constant gescreende maatschappij.
  • eric van der jeugdt

    2 jaar geleden
    is realiteit maar 80% van de bevolking beseft dit niet.Sidder en beef want er zijn nog ergere scenario's achter.
  • Patrick vincke

    2 jaar geleden
    Vrouwen moeten gerespecteerd worden want ze baren mannen ik ben een man
  • Tony Boelen

    2 jaar geleden
    Ik ben een grote fan van deze topserie, inderdaad een sombere kijk op een mogelijke toekomst.
  • raymond opstaele

    2 jaar geleden
    Het begint met schrik te hebben om zich te uiten, een aanval op de vrije meningsuiting en dan verworvenheden langzaam aan terugschroeven ten gunste van een belangrijke groep om deze niet voor het hoofd te stoten. Men aanvaard van die groep ook zaken die in de ogen van nog steeds de grootste groep niet te aanvaarden zijn en dit allemaal om geen onrust te stoken men vergeet hierbij dat men dan die groep legitimeert om verder te doen en de greep te verstrakken.