Volgens Marc Van Ranst heeft de wetenschap dankzij de pandemie veel bijgeleerd over griep
Volledig scherm
PREMIUM
Volgens Marc Van Ranst heeft de wetenschap dankzij de pandemie veel bijgeleerd over griep © HLN LIVE

Amerikaanse experts vrezen twindemie: hoe kijkt Marc Van Ranst naar het griepseizoen?

De griep loert om de hoek, in Luxemburg zijn de eerste gevallen al gemeld. Afgelopen maanden ging Australië door ze het ergste griepseizoen in vijf jaar, in combinatie met een nieuwe Covid-piek. Amerikaanse virologen vrezen een twindemie. Dreigt ook hier een dubbele virale schok? En moeten we dan weer maatregelen vrezen? Vijf vragen aan Marc Van Ranst. “Deze winter dreigen 1,1 miljoen Belgen influenza te krijgen, als daar corona bovenop komt kan dat voor risicopatiënten de griep te veel zijn”.

4 reacties

  • Bart Timperman

    2 jaar geleden
    nico dewaele@ Blijkbaar niet veel geleerd van de voorbije twee jaar? Eigen immuniteit werkte gewoon niet, dat hebben enkele landen met schaamte moeten ondervinden, het is vooral door een massale vaccinatie en bijkomende maatregelen zoals afstand houden en het mondmasker dat we erdoor zijn gekomen. België die deze maatregelen het beste toepaste is er ook het best vanaf gekomen!
  • Nico Dewaele

    2 jaar geleden
    Conclusie. Lockdowns zijn niet nuttig, nadien heb je een hoop extra problemen. Eigen immuniteit is nog steeds de beste immuniteit. Mondmaskers ontvrichten de natuurlijke bacterie huishouding op gezicht en mond, wat je eigen afweer verzwakt. Dit zijn de beste maatregelen in deze volgorde. Gezond eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen, eventueel aangevuld met supplementen (meestal niet nodig) In uiterste nood, vaccinatie, maar geen mondmasker en zeker geen Lockdown.
  • Yolande MARIS

    2 jaar geleden
    Ja,er zullen meer mensen verkouden zijn en longontsteking en krijgen, want velen zullen moeten kiezen voeding of warmte.We zijn in overlevingmodus,al dat gezever kan ons geen bal meer schelen.
  • Janwillem Tak

    2 jaar geleden
    Wanneer gaan politici het heft in weer handen nemen? "Experts" regeren al een aanal jaren, zonder verantwoordelijkheid te nemen. Goed betaalde bijbanen dus.