Vakbondsactie: ruim helft van bussen en trams in Antwerpen rijdt woensdag niet, ook verwachte hinder bij Brussels Airlines

Een geplande actie van de vakbonden woensdag zal naar verwachting voor hinder zorgen bij De Lijn en bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. In de provincie Antwerpen zal naar verwachting meer dan de helft van de bussen en trams niet uitrijden. Hinder op het spoor wordt niet verwacht. Wél kan de nationale vakbondsactie vertraging voor sommige vluchten op Brussels Airport hebben.

joro, tg

Het socialistische ABVV, het christelijke ACV en het liberale ACLVB mobiliseren hun leden om woensdag in Brussel actie te voeren voor een betaalbare energiefactuur en voor meer koopkracht, lees loon. Woensdagvoormiddag vindt op het Brusselse Muntplein een manifestatie plaats met toespraken, gevolgd door een betoging door de hoofdstad.

De politie waarschuwt iedereen die niet met de wagen in Brussel moet zijn, er beter weg blijft. Want de kans is groot dat het verkeer helemaal in de soep draait.

Bij deze diensten kan je woensdag hinder verwachten:

Bus en tram (De Lijn en MIVB)

De verwachting is dat ook chauffeurs van De Lijn en de MIVB zullen deelnemen aan de actie. De Lijn werkt alvast aan een alternatieve dienstverlening. Zes op de tien bussen en trams zullen alvast rijden, aldus de openbaarvervoermaatschappij. In de provincie Antwerpen zal 56 procent van de bussen en trams uitrijden, In Oost-Vlaanderen 67 procent, in Vlaams-Brabant 63 procent, in Limburg 56 procent en in West-Vlaanderen 66 procent. In de steden Antwerpen en Gent zal dat respectievelijk 44 en 52 procent zijn. Zes op de tien kusttrams zullen uitrijden.

De Lijn verwacht dat zo’n 40 procent van de chauffeurs woensdag niet achter het stuur zal kruipen en dat de hinder vooral grote steden als Antwerpen en Gent zal treffen. De Lijn raadt reizigers aan de routeplanner via de app of website te checken om te zien of de bus of tram wel degelijk uitrijdt.

Ook de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht hinder. In welke mate is voorlopig nog moeilijk in te schatten. De vervoermaatschappij zal de reizigers de hele dag op de hoogte houden, belooft ze.

NMBS

Bij het spoor wordt geen hinder verwacht, klinkt het bij de NMBS. Al is het best mogelijk dat een deel van het spoorwegpersoneel woensdagochtend toch afwezig blijft en er ritten moeten geschrapt worden.

Brussels Airlines

De nationale vakbondsactie kan ook gevolgen hebben op Brussels Airport. “We kunnen mogelijke vertragingen voor sommige vluchten niet uitsluiten”, zegt de luchthaven dinsdag.

Echt grote verstoringen verwacht Brussels Airport niet, zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. Maar er is wel impact mogelijk bij de grondafhandeling, voornamelijk het laden en lossen van de bagage. Dat betekent dat reizigers die aankomen, mogelijk langer dan normaal zullen moeten wachten op hun koffers, of dat vertrekkende vliegtuigen vertraging kunnen oplopen omdat er nog bagage moet worden ingeladen.

Er zullen woensdag vermoedelijk ook minder schoonmaakteams aan het werk zijn op de luchthaven. “De beschikbare teams doen hun uiterste best tijdens deze actiedag”, luidt het.

Huisvuilophaling

Afhankelijk van waar je woont bestaat de kans dat je restafvalzak, groencontainer of PMD woensdag blijft staan. Want ook bij de huisvuilophaling wordt er op veel plaatsen gestaakt. De afvalintercommunales vragen om niet opgehaalde vuilniszakken opnieuw binnen te halen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER