Eigenaars van zonnepanelen kunnen het overschot aan stroom sinds deze zomer delen of verkopen. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Al 259 mensen delen hun overschot aan energie, maar wat houdt dat in?

Hasselt -

259 eigenaars van zonnepanelen delen hun opgewekte stroom met vrienden, familie, medebewoners in een appartementsgebouw of hun eigen buitenverblijf. Dat kan sinds 1 juli. Maar is het ook interessant?

Thomas Jansen

Vrijdag organiseert Appartement.tv, een media- en informatieplatform voor eigenaars en beheerders van appartementen, een roadshow in Hasselt. Een van de thema’s op de agenda is energiedelen, dat sinds 1 juli mogelijk is in Vlaanderen. Als antwoord op het wegvallen van de terugdraaiende teller kunnen eigenaars van zonnepanelen sindsdien hun overschot aan opgewekte stroom delen met of verkopen aan anderen, in plaats van die stroom op het net te injecteren. Jan Van Vaerenbergh, partner accountant executive bij Fluvius, legt er vrijdag als gastspreker alles over uit, maar beantwoordt nu al de belangrijkste vragen.

Wat is energiedelen?

Jan Van Vaerenbergh: “Er bestaan verschillende mogelijkheden. Wie zonnepanelen heeft, consumeert een deel van die stroom zelf. Het overschot wordt nu geïnjecteerd op het net, daar krijg je een vergoeding voor. Maar die vergoeding kan je ook laten vallen, om vervolgens het overschot te delen met anderen.”

Voor wie is dat interessant?

“In appartementen was het voor de eigenaren tot nu toe niet interessant om collectief zonnepanelen te leggen. Die energie kon immers enkel voor gemeenschappelijke delen gebruikt worden, zoals de lift of de verlichting in de gang. Nu kan het overschot gedeeld worden met de bewoners of eigenaren voor hun eigen gebruik. Daarnaast kan iedereen ook energiedelen met zichzelf, bijvoorbeeld met een buitenverblijf. Stel dat je thuis zonnepanelen hebt, maar je bent in het weekend in je tweede verblijf aan zee. Dan is er in het weekend thuis geen verbruiker, maar de overtollige stroom kan je dan aan zee gebruiken. Je kan op dezelfde manier die stroom delen of verkopen aan anderen, bijvoorbeeld aan vrienden of familie zonder zonnepanelen. Vanaf 2023 kunnen verschillende afnemers ook samen een gemeenschap oprichten die investeert in stroomproductie en vervolgens de opgewekte energie verdeelt onder de leden.”

Hoeveel mensen delen al energie?

“Momenteel zijn er 259 energiedelers geregistreerd bij Fluvius. Ongeveer de helft (131) deelt of verkoopt die energie met anderen. De overige 128 mensen delen met zichzelf en hebben dus twee toegangspunten op het Fluvius-net. Daarnaast is er één appartementsgebouw geregistreerd waar al aan energiedelen gedaan wordt.”

Wat zijn de voorwaarden?

“Alle partijen moeten nu nog dezelfde energieleverancier hebben, maar die voorwaarde vervalt vanaf 2023. De opgewekte energie moet in real time, dus onmiddellijk, geconsumeerd worden. Anders wordt die toch op het net geïnjecteerd. Tot slot moeten alle deelnemers over een digitale meter beschikken. Energiedelen gebeurt ook altijd per kwartier.”

Mag de verkoper van energie zelf de prijs bepalen?

“In principe wel, maar in praktijk zijn de mogelijkheden beperkt. De producent die het overschot aan stroom deelt of verkoopt, ziet de terugleververgoeding deels of geheel wegvallen. Het bedrag dat de twee partijen afspreken, kan dat compenseren. Maar als ook de afnemer voordeel wil doen, moet het bedrag lager liggen dan de kosten voor de energie die hij via het net afneemt. De afnemer moet bovendien nog altijd nettarieven, btw en heffingen betalen. Het is dus niet de kip met de gouden eieren, maar het aandeel van de energiekosten in de prijs die we voor energie betalen, is sinds de crisis wel enorm toegenomen.”

Roadshow houdt halt in PXL

Vrijdag nodigt Appartement.tv eigenaars van appartementen en syndici uit voor hun roadshow, die plaatsvindt in PXL-Congress in Hasselt. Naast de toelichting over energiedelen staat er ook nog een studiogesprek met Proximus over de opkomst van fiber en een gesprek met VDAB over de opleiding van syndicus-medewerkers op de agenda. Die gesprekken zijn ook online te volgen. Inschrijven is gratis, maar wel verplicht.

Meer info: www.appartement.tv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer