Campusagent Wannes De Roover. ©  Jeroen Hanselaer

Wannes is nieuwe Antwerpse campusagent: “Ik ben er voor heel de buurt, niet alleen voor de studenten”

Antwerpen -

De politiezone Antwerpen heeft een nieuwe campusagent. Wannes De Roover zal het eerste ‘post-corona’-academiejaar in goede banen moeten leiden. “Het zal zaak worden de balans tussen de buurt en de studenten in evenwicht te houden”, zegt hij.

Sam Reyntjens

Zijn lint was nét op tijd klaar voor de foto en volgende week wacht met Studay de echte vuurdoop voor Wannes De Roover (29), de nieuwe campusagent van de politiezone Antwerpen. Na enkele jaren bij de mobiele eenheid en de arrestatie-eenheid belandde De Roover bij het wijkteam van de regio West (binnenstad en Linkeroever). Ook de Antwerpse studentenbuurt, valt onder dat wijkteam. “Ik heb mezelf aangeboden als nieuwe campusagent”, zegt Wannes. “Ik voel nog een grote affiniteit met het studentenleven en ik zie echt wel een meerwaarde in deze functie.”

Ideaalbeeld

Zelf studeerde Wannes in Mechelen, daar was hij lid van studentenclub Toeristika en maakte hij ook deel uit van het Seniorenconvent. Vandaag woont hij in de Antwerpse studentenwijk, de voeling met studenten zal dus niet snel verdwijnen. Al is het leven in de studentenclubs wel veranderd de laatste jaren. “Toen ik studeerde mocht alles nog, nu zijn er doop- en feestcharters die gevolgd moeten worden”, zegt de campusagent. “Die moeten er ook voor zorgen dat de balans tussen de buurtbewoners en de studenten in evenwicht gehouden wordt.”

Wannes De Roover. ©  Jeroen Hanselaer

Mede daarom heet zijn functie campusagent en niet – zoals bijvoorbeeld in Leuven – studentenflik. “Ik ben er voor de hele buurt, niet enkel voor de studenten”, benadrukt Wannes. Een buurt die met enige argwaan naar de start van het studentenjaar kijkt. “De laatste twee jaar waren niet de normale academiejaren. Mensen, zoals ik, die hier zijn komen wonen tijdens corona hebben eigenlijk een rustige buurt leren kennen. Daardoor is misschien een zeker ideaalbeeld ontstaan en het zal dus even wennen zijn nu alle studenten terug zijn en de cafés weer op volle toeren draaien. Ik ben benieuwd naar hoe het feesten zal verlopen. Gaat men terug vroeger op de avond naar de cafés gaan of blijft het voordrinken op kot of op straat populair? Ik hoop dat de overlast beperkt blijft en dat studenten nu wél terug op café gaan.”

Zwerfvuil

Met 50.000 studenten in Antwerpen is mogelijke overlast nooit ver weg. “Het grootste probleem is nachtlawaai van kotfeestjes of van mensen die onderweg zijn van hun kot naar een café of omgedraaid”, zegt Wannes. Dat bevestigen ook de cijfers die burgemeester Bart De Wever (N-VA) bekendmaakte. Maar ook het onderzoek naar de met witte verf bekladde Pieter Van Hobokenstraat kwam bij de campusagent terecht. Eeuwig terugkerende problemen in de wijk zijn sluikstorten en zwerfvuil. Als zoon van Peter De Roover heeft Wannes de Antwerpse schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) als stiefmoeder. “Uiteraard komt dat wel eens ter sprake maar het is niet zo dat we professioneel moeten samenzitten.”

Studay. © Joris Herregods 

Als je hem bezig hoort weet je dat de job van campusagent een constant balanceren tussen preventief en repressiever optreden is. Nieuwe Erasmusstudenten uit alle windstreken worden toegesproken en krijgen uitleg over het leven in Antwerpen. “Ik vertel ze dat ze hun fiets op slot moeten zetten maar wijs dan ook op de verkeersregels hier. Door zowel preventietips als de regels te overlopen verliezen ze geen geld aan dieven en ook niet aan boetes. We zijn er ook voor hun veiligheid.”

Tijdens de coronacrisis speelde het uitgaansleven zich meer op straat af. “Elektrisch versterkte muziek is op straat niet toegelaten, dat vertel ik ook in het begin van het academiejaar.”

Doopcharter

Wannes De Roover. © Jeroen Hanselaer 

Na Studay volgende week zal het doopseizoen snel aanbreken. Een periode die met aandacht gevolgd zal worden. “Er is het doopcharter en inbreuken daarop kunnen volgens de GAS-wetgeving beboet worden. Ik ga natuurlijk niet elke doop kunnen volgen maar de grootsten wel. Of er clubs zijn die ik meer in de gaten moet houden? Die zullen er wel zijn maar ik ga daar geen namen op plakken. Meer dan bepaalde clubs zullen het locaties als de Ossenmarkt en de Stadswaag zijn die ik in de gaten moet houden.”

Dat het studentenleven zich vooral doorheen de week afspeelt, betekent niet dat Wannes elk weekend vrij is. “Ik blijf gewoon lid van het wijkteam natuurlijk. Je kan me dus evengoed tegenkomen op de Meir of de Groenplaats. Alleen zal het dan zonder het lint van campusagent zijn. Dat houd ik voor evenementen om goed aanspreekbaar te zijn.”

De politiezone maakte daarom ook een Instagramaccount aan (@campusagent_pza). “En we zullen ook – zeker de komende weken – heel aanwezig zijn in de buurt. Zodat de buurtbewoners en de studenten ons gemakkelijk kunnen aanspreken. Cafébazen, de constante factor in een buurt met elk jaar veel nieuwe gezichten, hebben ook een nummer waar ze ons rechtstreeks kunnen bereiken”

De kersverse campusagent komt uit de arrestatie-eenheid en gaat dus van het oppakken van gevaarlijke criminelen naar de uitgelaten wereld van de studenten. “Het is een helemaal andere uitdaging maar ik heb er veel goesting in. Door in de wijk te werken en te wonen is de dankbaarheid van de mensen tastbaarder en is er feedback om trots op te zijn.” Dat klinkt lief en zacht maar voor benevelde studenten zich iets in hun hoofd zouden halen, hun nieuwe campusagent is geen doetje. In zijn vrije tijd worstelt hij en geeft hij les in Braziliaanse jiujitsu.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen