Film van de week: "Don’t worry darling" (die met Harry Styles, de veelbesproken seksscène en het spuugincident in Venetië) 

“Don’t worry darling”  van Olivia Wilde is nu al de meest besproken film van het jaar. Niet omdat de prent zo goed is, of omdat de hoofdrolspelers zo geweldig zijn. Wel omdat er achter de schermen vanalles gebeurd is. De hamvraag in dit welles-nietes verhaal: heeft hoofdrolspeler Harry Styles op de avant-première in Venetië echt op zijn collega Chris Pine gespuugd, of leek dat alleen maar zo? 

Het is één van de meest bekeken filmpjes op sociale media van de laatste weken. “Don’t worry darling” gaat in première op het filmfestival van Venetië. Het publiek is er helemaal klaar voor. Het is alleen nog even wachten op de grootste ster van de show: Harry Styles. De zanger is, tussen zijn concerten in Madison Square Garden door, even overgevlogen om op de Mostra de vertoning bij te wonen. Als hij plaats neemt naast medespeler Chris Pine, gebeurt het. 

Oordeel zelf: spuugt Harry Styles naar Chris Pine of niet?

Videospeler inladen...

Doet hij het of doet hij het niet? Lanceert Styles een fluim naar zijn collega? Aan de reactie van Pine te zien, lijkt het echt wel alsof er iets tussen zijn benen belandt. Het filmpje is op sociale media tot in den treure geanalyseerd, uitvergroot en vertraagd, maar brengt geen uitsluitsel. 

Wat zeggen de betrokkenen er zelf over? Het management van Pine liet weten dat er niks van aan is en dat het respect tussen beide acteurs groot is. Pine keek zogezegd naar beneden omdat hij op zoek was naar zijn zonnebril. Styles maakte er een grapje over tijdens één van zijn concerten in New York: “Ik ben blij om terug te zijn, was even in Venetië om op Chris Pine te spugen”. 

Styles komt in Madison Square Garden terug op het incident:

Videospeler inladen...

Het lijkt ook te gek voor woorden. Waarom zou een acteur een collega bespuwen, net wanneer alle camera’s op hem gericht zijn? Hoe is het zover gekomen dat mensen zich daar werkelijk iets bij kunnen voorstellen? Wel, als je overloopt wat er tijdens de productie van de film allemaal is misgelopen, dan lijkt het zo gek nog niet. Zet u schrap voor een gedetailleerde reconstructie aan de hand van de dramatis personae. 

Enter Olivia Wilde (de actrice die regisseur werd)

Centrale figuur in dit Hollywooddrama is Olivia Wilde. Wilde verwierf eerst bekendheid als actrice, onder andere in de TV-serie “House M.D”. Maar ze heeft ook een reputatie als activiste en feministe. Op de filmwebsite IMDB wordt ze omschreven als 'a modern day renaissance woman'. De eerste film die ze zelf regisseerde, de tienerkomedie "Booksmart" (2019), kreeg positieve reacties. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de opvolger. "Don't worry darling" moest haar doorbraak worden voor een breed publiek.

Enter Shia LaBeouf (binnen en buiten)

De productie van de film was in de zomer van 2020 nog maar amper opgestart of één van de blikvangers stond al terug op straat. Acteur Shia LaBeouf ("Honey boy", "Fury") werd door Wilde aan de kant geschoven, omdat “zijn agressieve manier van werken niet bevorderlijk was voor de film”. Maar LaBeouf spreekt dat tegen. Aan het filmblad Variety vertelt hij dat hij zelf ontslag nam, omdat de acteurs te weinig repetitietijd kregen. LaBeouf (die trouwens zelf door zijn ex, zangeres FKA Twigs, wordt aangeklaagd voor seksueel geweld) postte zelfs een filmpje (zie onder) waarin Wilde hem smeekt om naar de set terug te keren. Ze doet ook denigrerend over 'Flo' (hoofrolspeelster en rijzende ster Florence  Pugh). 

BEKIJK - Regisseur Olivia Wilde vraagt aan LaBeouf om op zijn beslissing terug te komen:

Videospeler inladen...

Enter Harry Styles (en de romance met regisseur Olivia Wilde)

LaBeouf wordt vervangen door Harry Styles, die als zanger de wereld aan zijn voeten heeft liggen maar ook timmert aan een carrière als acteur. Hij maakte al een goede beurt in de oorlogsfilm "Dunkirk" (2017) en in november speelt hij de hoofdrol in “My policeman”. Tijdens de opnames van "Don't worry darling"  (in volle coronaperiode) bloeit er iets moois tussen Styles en… regisseur Olivia Wilde. Tenminste, volgens de roddelpers. De twee worden meerdere keren samen gespot. Iedereen met een internetverbinding gaat er intussen van uit dat de twee een koppel zijn, al hebben ze dat nooit formeel bevestigd. Wilde vindt (terecht) dat ze het recht heeft om over haar privéleven in de pers te zwijgen. Maar het probleem is dat haar relatie met Styles de sfeer op de set lijkt te verzuren.

Enter Florence Pugh (en de controversiële seksscène)

Niet Harry Styles speelt de hoofdrol in “Don’t worry darling”, maar Florence Pugh. Pugh, (“Midsommar”, “Little women” en “Black widow”) is echt wel naam aan het maken in Hollywood. En toch zou ze voor deze film een pak minder geld gekregen hebben dan Styles: 700.000 dollar tegenover maar liefst 2,5 miljoen dollar voor Styles. Die cijfers (uitgebracht door Showbiz Galore) zijn niet bevestigd, maar als ze kloppen is dat wel bijzonder cynisch voor een film die gaat over… female empowerment. En zo’n loonkloof is ook niet bevorderlijk voor de sfeer op de set. Zeker niet als de regisseur een relatie begint met één van haar acteurs. Bijzonder onprofessioneel, liet Pugh zich ontvallen. 

Pugh is ook niet te spreken over de heftige reacties op een stomende scène in de trailer van de film, met haar en Styles op een keukenaanrecht. “Als het alleen over de seksscènes moet gaan, of over hoe de beroemdste man ter wereld iemand beft, dat is niet waarom wij het doen. Daarom zit ik niet in dit vak”, vertelde ze aan Harper’s Bazaar

BEKIJK - De keukentafelscène in de trailer met Harry Styles en Florence Pugh:

Videospeler inladen...

Enter Jason Sudeikis (de ex van Olivia Wilde)

Olivia Wilde mag nog zo haar best doen om haar privéleven uit de schijnwerpers te houden, de roddelpers smult van haar affaire met misschien wel de populairste artiest van het moment. Wilde had tot voor twee jaar een relatie met Jason Sudeikis, met wie ze twee kinderen heeft. Sudeikis speelt de hoofdrol in de bejubelde comedyserie “Ted Lasso”, waarvoor hij vorige week trouwens al voor de tweede keer een Emmy kreeg. Tabloids berichtten uitgebreid over de stukgelopen relatie, en probeerden met tijdslijnen aan te tonen dat Wilde en Styles al met elkaar aanpapten voor dat ze met Sudeikis gebroken had.

Die onverkwikkelijke zaak leidde tot een bijzonder genant moment tijdens een conventie van CinemaCon in Las Vegas, toen Wilde op het podium van iemand uit het publiek een enveloppe overhandigd kreeg, met daarop de woorden: “persoonlijk en vertrouwelijk”. Blijkbaar ging het om de echtscheidingspapieren van haar ex Sudeikis. “Is dit voor mij?”, zegt Wilde, terwijl ze de enveloppe opent en een oog laat vallen op de inhoud. Na een korte aarzeling (“Ok, got it”) gaat ze gewoon verder met haar presentatie. Haar koelbloedigheid is hoe dan ook opmerkelijk. Terwijl haar privéleven letterlijk te grabbel gegooid wordt, doet ze verder alsof er niks gebeurd is. The show must go on.

BEKIJK - Het moment waarop Olivia Wilde de echtscheidingspapieren van haar man overhandigd krijgt:

Videospeler inladen...

Enter Chris Pine (en het spuugincident)

Op 4 september ging “Don’t worry darling" in première op het filmfestival in Venetië. Dat betekent: allemaal samen de rode loper op, poseren voor de pers, met zijn allen de voorstelling bijwonen en ’s anderendaags een persconferentie. Geen wonder dat de internationale pers minder geïnteresseerd was in de film dan in de manier waarop de hoofdrolpelers in deze soap met elkaar zouden omgaan. 

Op de rode loper lukt het nog om (dankzij een uitgekiende regie) de protagonisten uit mekaar te houden. Oogcontact tussen de collega's is er nauwelijks. Het innigste moment is er één tussen Florence Pugh en…haar moeder. Lachen voor de groepsfoto lukt ook nog wel, het zijn tenslotte allemaal professionals. Pugh zal later trouwens forfait geven voor de persconferentie, officieel omdat ze op set van “Dune”’ nodig was, één van haar volgende films. 

Pine neemt nog snel een foto van Pugh en dan gaan ze de zaal in. Het publiek zit al vol ongeduld te wachten. Eén van de laatsten die plaats neemt is superster Harry Styles, die een zitje heeft tussen zijn medespelers Gemma Chan en Chris Pine in. En dan gebeurt het. Of toch niet? Ga terug naar het begin en oordeel andermaal zelf. 

Hoe reageert de felgeplaagde Olivia Wilde op dit alles? Door zoveel mogelijk te zwijgen. Het is niet fraai, wat de regisseur de voorbije maanden op sociale media over zich heen heeft gekregen, maar ze is er nooit op willen ingaan. Ze beseft wellicht dat ze bij de Stylers,  zoals de die-hard fans van Styles wel eens genoemd worden, toch niets goeds kan doen. Wie geschoren wordt, moet stil zitten. En als ze vragen krijgt over de vermeende verzuurde relatie met sommige van haar acteurs, zoals Florence Pugh, gaat ze in de ontkenningsfase. 

BEKIJK - Olivia Wilde blijft poeslief voor hoofdrolspeelster Florence Pugh:

Videospeler inladen...

En de film?

Tot slot toch nog een woordje over de film zelf.  "Don’t worry darling" speelt zich af in de jaren vijftig. Een aantal gezinnen woont in Victory, een utopisch plekje in de Californische woestijn. Overdag werken de mannen aan een geheim project, terwijl hun vrouwen het huishouden doen en cocktails drinken aan het zwembad. Alles lijkt too good to be true, totdat één van de vrouwen (Florence Pugh) argwaan krijgt en op onderzoek gaat. 

Is de film even spannend als “the making of”? Niet echt, kon ook moeilijk. "Don't worry darling"heeft wel visuele flair. Het is smullen van de pastelkleuren en de decors uit de jaren 50. Wilde schetst met gevoel voor ironie een wereld waarin vrouwen alleen mooi moeten zijn en zorgen dat het gebraad in de oven staat tegen de tijd dat hun mannen thuis komen. Maar als het verhaal echt op gang komt, gaat ze uit de bocht. De afwikkeling hangt met spuug (excusez le mot) en touwtjes aan mekaar. 

Florence Pugh blijft wel overeind en toont dat ze haar plaats heeft in Hollywood. Harry Styles doet het lang niet slecht, maar of voor het popidool ook een grote acteercarrière is weggelegd valt nog af te wachten. Een magneet is hij alleszins wel. Dankzij hem is "Don't worry darling" al weken lang the talk of the town in Hollywood. Zij het niet om de juiste redenen.

"Don't worry darling" is vanaf vandaag (21 september) te zien in de bioscoop.

Meest gelezen