Live Beursblog – 21 september 2022 – Business AM

22.03 – Wall Street sluit, niet verrassend, in het rood

Amerikaanse beurzen eindigden woensdag lager na een volatiel einde van de daghandel, volgend op het laatste beleidsbesluit van de Fed.

De S&P 500 eindigde 1,7 procent lager. De Dow industrials daalde 1,7 procent, oftewel meer dan 500 punten. De Nasdaq Composite zakte met 1,8 procent.

Alle 11 sectoren van de S&P 500 verloren terrein, stipt The Wall Street Journal aan.

21.51 – Opvallend: Fed denkt dat inflatie pas op gewenste niveau is in 2025

De Fed verhoogde de belangrijkste rente, de federal funds rate, conform de verwachting met 75 basispunten naar een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 procent.

“Wat echter opviel is dat de functionarissen van de centrale bank ramen dat de inflatie pas in 2025 naar het gewenste niveau van 2 procent is gedaald. Dat zie je ook terug in de federal funds rate die voor 2025 nog op 2,9 procent wordt geraamd, in tegenstelling tot 2,5 procent voor de lange termijn”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM.

21.29 – Fed-voorzitter Jerome Powell: “Inflatie kan niet lager zonder pijn”

In zijn persconferentie waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell dat de strijd tegen de inflatie in de VS niet zonder economische pijn zal verlopen. “We kunnen de inflatie niet gewoon wegwensen. We moeten de economie vertragen om vraag en aanbod weer in balans te brengen. Onze job is prijsstabiliteit te brengen”, wordt hij geciteerd door De Tijd. Hij opperde daarbij dat de VS een zwakkere arbeidsmarkt nodig hebben.

“Mijn belangrijkste boodschap is niet veranderd sinds Jackson Hole“, zei Powell nog, verwijzend naar zijn beleidstoespraak op het jaarlijkse symposium van de Fed in augustus. “De FOMC (Federal Open Market Committee) is vastbesloten om de inflatie terug te brengen tot 2 procent, en we zullen daarmee doorgaan tot de klus geklaard is.”

20.14 – Havikachtig: Fed rekent op 4,6 procent beleidsrente volgend jaar

De beurzen zijn geschrokken van de havikachtige projecties van de Fed, zo schrijft De Tijd. Naast een renteverhoging met 75 basispunten aan te kondigen, gaf de centrale bank aan dat er nog meer grote verhogingen aan zitten te komen. Dit deed de financiële instelling bij nieuwe prognoses waarin de beleidsrente stijgt tot 4,40 procent aan het eind van dit jaar, en in 2023 een piek bereikt van 4,60 procent om de aanhoudend sterke inflatie te bestrijden.

Volgens de economische kwartaalprognoses van de Amerikaanse centrale bank zal de economie in 2022 tot stilstand komen, met een eindejaarsgroei van 0,2 procent, die in 2023 zal oplopen tot 1,2 procent, ver onder het economische potentieel, zo bericht Reuters. De werkloosheid zal naar verwachting stijgen tot 3,8 procent dit jaar en 4,4 procent in 2023.

Pas in 2024 worden renteverlagingen verwacht.

20.07 – Voor de derde achtereenvolgende keer verhoogt Fed de rente met 75 basispunten

Voor de derde achtereenvolgende keer verhoogt de Fed de rente met 75 basispunten.

De belangrijkste Amerikaanse aandelenkoersen daalden en maakten eerdere winsten ongedaan na de aankondiging.

Hier zie je hoe de indices presteren ten opzichte van vijf minuten voor de bekendmaking van het besluit:

  • S&P 500: -0,5 procent vs. +0,6 procent
  • Dow Jones: -0,5 procent vs. +0,5 procent
  • Nasdaq Composite: -0,6 procent vs. +0,6 procent

De twee- en tienjarige rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg na de aankondiging:

  • 10-jaars: 3,601 procent vs. 3,567 procent.
  • Twee jaar: 4,098 procent vs. 3,987 procent.

19.55 – Beleggers wachten nagelbijtend op beleidsbesluit Federal Reserve

Hoewel de meeste analisten denken dat de Fed de rente met 0,75 procentpunt of 75 basispunten zal verhogen, is een klein deel van mening dat de centrale bank een grotere renteverhoging moet overwegen.

Welke beslissing neemt de Amerikaanse centrale bank? We zullen het spoedig weten.

18.14 – Bel20: Umicore, dat fabriek voor EV-batterijmaterialen in Polen opende, won 1,3 procent

Zoals eerder geschreven: na een rode opening kon de Brusselse beurs vandaag in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit toch in het groen eindigen.

Daarbij focussen we nog even op materiaaltechnologiebedrijf Umicore, dat 1,3 procent won.

Umicore heeft vandaag een koolstofneutrale fabriek voor kathodematerialen, onderdeel van de batterij in elektrische voertuigen, in Polen officieel geopend. “Met deze gigafabriek neemt Umicore het voortouw op het gebied van batterijmaterialen in Europa en biedt ze de belangrijkste ingrediënten voor een verantwoorde en duurzame waardeketen voor elektrisch vervoer”, zegt CEO Mathias Miedreich in een persbericht. 

De jaarproductie van de site in Nysa zal overeenstemmen met 20 gigawattuur (GWh) tegen eind 2023. Dat moet oplopen tot 40 GWh in 2024. Er is het potentieel om te groeien tot meer dan 200 GWh, wat overeenstemt met 3 miljoen elektrische wagens. De fabriek wordt volledig aangedreven door groene elektriciteit van een nabij gelegen windmolenpark, zo bericht persagentschap Belga

18.02 – Cryptobeurzen Binance en FTX azen op eigendommen Voyager Digital

Binance-CEO Changpeng Zhao. Foto: Getty

Crypto exchanges Binance en FTX zijn de hoogste bieders op de activiteiten van de failliete crypto-kredietverstrekker Voyager Digital, die echter nog geen van beide biedingen heeft geaccepteerd. Het huidige bod van Binance ligt rond 50 miljoen dollar en zou iets hoger zijn dan het bod van FTX, volgens de bronnen die spraken met de zakenkrant The Wall Street Journal.

18.01 – Amerikaanse tweejaarsrente klimt boven de 4 procent; hoogste niveau in vijf jaar

De Amerikaanse tweejaarsrente is vandaag boven de 4 procent geklommen. Dat is het hoogste niveau sinds 2007, schrijft De Tijd. Hiermee werd de verkoopgolf van staatsobligaties, veroorzaakt door de reeks renteverhogingen van de Fed, verlengd.

Bron: Wall Street Journal

17.39 – Europese beurzen sluiten in het groen

De Europese beurzen hebben de handelsdag in het groen afgesloten. De Bel20 won 0,25 procent. De Brusselse beurs steeg tot 3.558 punten, zo bericht ABM. De verzekeraar Ageas is met een winst van 2,8 procent de primus van de Belgische klas vandaag. d’Ieteren is dan weer de hekkensluiter. Dat aandeel eindigde 1,55 procent lager. De Eurostoxx50 schoot 0,75 procent hoger.

17.31 – NBB tuimelt 20 procent naar beneden

Tijdens het laatste half uur van de handelsdag tuimelde het aandeel van de Nationale Bank van België (NBB) maar liefst 20 procent naar beneden. Beleggers drukten op de verkoopknop na een persbericht waarin de toezichthouder zei dat het verwacht het jaar af te sluiten met een verlies. Dat zou het eerste verlies zijn in ruim 70 jaar.

17.04 – Zeven bankbonzen op de rooster gelegd in het Amerikaans Congres

De topmensen van zeven van de grootste Amerikaanse banken staan op het punt om vragen van het Congres te beantwoorden. De New Yorkse zakenkrant The Wall Street Journal verwacht dat volgende onderwerpen ter sprake zullen komen: de toestand van de Amerikaanse economie, een code voor credit- en debitcards die aangeeft wanneer aankopen worden gedaan in wapenwinkels, en oplichting via geldtransfers. Onder de bevraagden is onder meer JPMorgan-CEO Jamie Dimon.

16.59 – Franse energiereus TotalEnergies becijfert EU-taks op 1 miljard euro 

TotalEnergies zal mogelijk meer dan een miljard euro moeten betalen voor een voorgestelde Europese heffing op overwinsten van olie- en gasbedrijven. Dat heeft CEO Patrick Pouyanne vandaag gezegd, zo bericht ABM.

16.39 – Handel Nationale Bank wordt hervat

Vanaf 17 uur zal het opnieuw mogelijk zijn om aandelen van de Nationale Bank van België (NBB) te verhandelen, nadat de handel deze ochtend werd stilgelegd. Het aandeel nam gisteren een duik van ruim 6 procent. De toezichthouder laat in een persbericht weten dat het verwacht dit jaar af te sluiten met een verlies.

“De recente evoluties op het vlak van monetair beleid en in het bijzonder de verhoging van de
basisrentetarieven van de Europese Centrale Bank (‘ECB’) met achtereenvolgens 50 en 75 basispunten tot dusver zullen een negatieve impact hebben op de resultaten van de centrale banken van het Eurosysteem”, klinkt het.

15.45 – Amerikaanse beurzen openen in het groen

Terwijl beleggers wachten op het laatste beleidsbesluit en de persconferentie van de Federal Reserve, stegen de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices vandaag bij de opening.

  • De S&P 500 en Dow Jones klommen met 0,5 procent.
  • De Nasdaq Composite steeg 0,4 procent.
  • Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar daalde van 3,571 procent op dinsdag naar 3,544 procent.

15.31 – Poetins escalatiespeech doet grondstoffen- en valutamarkten sidderen en beven

De speech van Russisch autocraat Vladimir Poetin, waarin werd opgeroepen tot grotere militaire mobilisatie en gedreigd werd met het inzetten van kernwapens, heeft grote weerslag op de grondstoffen- en valutamarkten. De prijs van goud, nikkel, tin, olie en zilver is gestegen, terwijl de euro is gekelderd.

Voor meer duiding, klik hier.

14.53 – “Europese inflatie mogen we niet vergelijken met die in de VS”

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zei tijdens een speech in Frankfurt gisterenavond dat we de Europese en Amerikaanse inflatie niet over dezelfde kam mogen scheren. “De geldontwaarding in onze contreien wordt niet zozeer aangedreven door een fors toegenomen vraag. Dat is in de Verenigde Staten wel het geval”, klonk het.

De voorzitter erkende daarbij dat renteverhogingen daarom niet zullen helpen om de zogenaamde eerste-ronde-effecten te voorkomen, maar ze voegde er wel aan toe dat die noodzakelijk zijn om te vermijden dat de inflatie verankerd raakt. “Wanneer de inflatie hoog is en de groei wordt beperkt door een inelastisch aanbod, kan het monetaire beleid niet expansief blijven en de inflatiedruk verhogen door de vraag op te drijven”, klonk het.

14.06 – Deutsche Bank voorspelt Amerikaanse renteverhoging met 75 basispunten

De bestuursleden van de Federal Reserve komen vandaag samen om het rentebeleid te bespreken. Jim Reid, strateeg bij Deutsche Bank, zegt dat een renteverhogingen met 75 basispunten het meest waarschijnlijke scenario is. Hij voegt er wel aan toe dat de markt een verhoging met 100 basispunten niet uitsluit. “De markt schat die kans op 18 procent”, klinkt het.

13.20 – Franse magnaat Xavier Niel stapt in Vodafone

Xavier Niel (Getty Images)

Atlas Investissement, het beleggingsvehikel van de Franse miljardair en zakenman Xavier Niel, heeft een belang van 2,5 procent in Vodafone gekocht, ter waarde van 753 miljoen pond sterling, of zo’n 850 miljoen euro.

Aandelen Vodafone stegen vandaag 2 procent in Londen. Het bedrijf is daarmee 30 miljard pond waard.

“Een aantrekkelijke beleggingskans, vanwege de kwaliteit van zijn portefeuille met activiteiten en de solide onderliggende trends in de mondiale telecommunicatiesector”, stelde het beleggingsvehikel.

12.54 – Deutsche Bank: “De eurozone staat voor een diepere recessie dan verwacht”

Volgens de economen van Deutsche Bank zal de eurozone geconfronteerd worden met een diepere recessie dan eerder werd voorspeld, nadat Rusland de aardgasleveringen via de gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft stopgezet.

De financiële instelling verwacht dat de inflatie in 2023 zal uitkomen op gemiddelde 6,2 procent, na een geldontwaarding van gemiddeld 8,2 procent dit jaar. Deutsche Bank verwijst daarbij naar de aanhoudende verstoringen in de toeleveringsketen, een krappe arbeidsmarkt en een zwakke euro.

12.25 – Belgische rente op hoogste peil sinds 2014

De Belgische tienjaarsrente was dinsdag gestegen tot 2,52 procent, het hoogste niveau sinds 2014, en dobbert nu rond 2,47 procent. Zo’n stijgende rente is slecht nieuws voor beleggers. Lees hier waarom.

bron: InFront

11.48 – Beyond Meat schorst directielid nadat hij iemand in de neus heeft gebeten

Beyond Meat, een producent van vleesvervangers, heeft beslist om operationeel directeur Doug Ramsey te schorsen. Het bedrijf neemt die beslissing omdat de man iemand in zijn neus heeft gebeten. Dat zou gebeurd zijn tijdens een discussie na een American Football-wedstrijd. De schorsing is meteen van kracht en er is een tijdelijke vervanger benoemd.

11.25 – Euro en pond in neerwaartse spiraal?

Volgens de strategen bij de Canadese investeringsbank TD Securities bevinden het pond en de euro zich in een ‘doem-lus’. Zij voorspellen dat de munten in een neerwaartse spiraal terecht zullen komen en de komende maanden in waarde zullen afnemen.

10.54 – Belastingplatform Loctax haalt 12 miljoen dollar op

Loctax, een internationaal opererende start-up met Vlaamse oprichters, kondigt aan 12 miljoen dollar opgehaald te hebben in een kapitaalronde geleid door Index Ventures, de durfkapitaalfirma die eerder ook in bedrijven als Deliveroo en Slack investeerde. Onder meer de Showpadstichters Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere, de financieel directeur van Revolut en de CEO van Checkout.com stappen mee in. De software van Loctax helpt multinationals bij het beheer van hun belastingen.

CEO Hans Kayaert van Loctax, met op de achtergrond de andere costichters Kasparas Aleknavičius, Bart Van Remortele en Stevi Frooninckx (foto Loctax)

10.09 – Mithra slaat handen in elkaar met lokale verdeler in Taiwan en Hong Kong

Mithra heeft goedkeuring gekregen van de toezichthouder in Taiwan en Hongkong om het orale anticonceptiemiddel Alyssa samen met de lokale verdeler Lotus Pharmaceuticals op de markt te brengen. Dat liet het Belgische biotechbedrijf woensdagochtend weten.

Lotus zal het anticonceptiemiddel exclusief op deze twee markten introduceren. De marktwaarde wordt door Mithra geschat op 25 miljoen dollar. Gemiddeld groeiden deze twee markten in de afgelopen drie jaar met 11 procent per jaar.

Alyssa wordt in het eerste kwartaal van 2023 gelanceerd in Taiwan en later in het jaar volgt de introductie in Hongkong. 

9.40 – Nieuws over Nationale Bank op komst

Voorlopig geen handel in het aandeel Nationale Bank vandaag. Op vraag van de NBB zelf heeft beurswaakhond FSMA de notering geschorst, in afwachting van een persbericht.

9.28 – Uitkijken naar de ‘dot plot’

De Amerikaanse Fed zal vanavond de rente met 75 basispunten verhogen tot een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 procent, zo verwachten de meeste analisten. Maar niet alleen wordt uitgekeken naar het rentebesluit zelf, maar ook wat de beleidsmakers voor de toekomst verwachten.

Dat moet blijken uit de zogenoemde ‘dot plot’, een grafiek die aangeeft waar de mogelijke stemgerechtigden – wie echt zal stemmen, hangt af van een rotatiesysteem – de beleidsrente op langere termijn zien. Verscheidene analisten zien de renteverhogingen in 2023 pas eindigen als de beleidsrente uiteindelijk ergens tussen 4,5 en 5 procent uitkomt.

9.07 – Brusselse beurs rustig van start ondanks Poetin en Fed

De beurs van Brussel opent met licht verlies (-0,2 procent) en reageert zo rustig op de zopas aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie door Vladimir Poetin. Ook de onzekerheid rond het Amerikaanse rentebesluit, dat om 20 uur op de agenda staat, leidt deze ochtend niet tot grote schommelingen.

Argenx zit, ondanks de algemene neerwaartse trend, in de lift. Het biotechbedrijf heeft een nieuwe aanvraag bij de Amerikaanse toezichthouder FDA ingediend voor efgartigimod, een middel tegen een zeldzame spierziekte.

8.11 – Duitsland nationaliseert aardgasreus Uniper

De Duitse federale staat verwerft 99 procent van Uniper na een kapitaalinjectie van 8 miljard euro, meldt het bedrijf. De noodingreep komt niet onverwacht. Sinds de oorlog in Oekraïne begon en Europa in een energiecrisis belandde, heeft Uniper te kampen met grote financiële problemen. Alle details lees je hier.

8.06 – Chinese groei sputtert

De economische groei in China is in 2022 voor het eerst in meer dan 30 jaar trager dan die van een aantal Aziatische landen, zo blijkt uit data van de Asian Development Bank.

7.50 – Ford in de touwen na zware beursklap

Het aandeel Ford donderde gisteren ruim 12 procent lager nadat de autobouwer waarschuwde voor onverwachte toeleverancierskosten. Fords slechtste beursdag sinds 2011 deed 7 miljard dollar aan marktwaarde verdampen.

7.26 – Nederlands consumentenvertrouwen zakt naar historisch dieptepunt

“De Nederlandse consumenten waren nog nooit zo negatief over de economie en hun financiële situatie”, meldt het statistiekenbureau CBS. Het huidige pessimisme over de economie en ook het lage niveau van koopbereidheid werden nooit eerder opgemeten sinds het begin van de statistieken in 1986.

bron: CBS

7.15 – Beurzen Azië duiken in het rood

De Aziatische beurzen laten verliezen zien in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit vanavond: Tokio en Hongkong gaan meer dan 1 procent achteruit, terwijl Shanghai momenteel zowat een halve procent moet prijsgeven.

7.04 – MicroStrategy slaat weer Bitcoins in

Michael Saylor, de voorzitter en ex-CEO van softwarebedrijf MicroStrategy, blijft zijn reputatie van Bitcoinstier eer aandoen en koopt tegen de trend in weer een fors pakket Bitcoin.

Michael Saylor, voormalig CEO van MicroStrategy
Michael Saylor, voormalig CEO van MicroStrategy. (Getty Images)

6.40 – Klassieke Amerikaanse aandelen op recessieniveau

Volgens de nieuwsbrief The Daily Shot staan Amerikaanse aandelen zonder de grote techwaarden inmiddels op een koers-winstverhouding die wijst op een recessie.

6.17 – Aftellen naar rentebesluit Fed

Hoe hard trekt de Amerikaanse centrale bank vanavond de rente op? Dat is de vraag die de beurzen al enkele dagen in de ban houdt.

De meest gehoorde prognose (82 procent kans volgens de FedWatch Tool) verwacht dat Fed-voorzitter Jerome Powell voor de derde keer op rij een renteverhoging met 75 basispunten zal aankondigen. Al is er volgens de markt toch ook 18 procent dat hij zal verrassen met een verhoging met 100 basispunten.

6.01 – Wall Street in het rood

Wall Street kon gisteren het hoofd niet boven water houden. De Dow Jones verloor 1 procent en de S&P500 moest 1,1 procent prijsgeven. De Nasdaq dook eveneens 1 procent in het rood.

Meer