BELGA

10.000 mensen betogen tijdens nationale actiedag in Brussel voor meer koopkracht, hoofdkantoor VBO bekogeld

In Brussel zijn zo'n 10.000 mensen op straat gekomen om te protesteren voor meer koopkracht. Ze vragen onder meer dat het sociaal tarief voor energie wordt uitgebreid en dat de huurprijzen niet geïndexeerd worden. De betogers trokken naar het hoofdkantoor van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Daar werd het even wat onrustiger, maar grote vernielingen en rellen bleven uit. De manifestanten gooiden wel met rookbommen en eieren waardoor een ruit van het gebouw sneuvelde. De actie zorgt voor hinder bij De Lijn en de MIVB.

Vandaag voeren de vakbonden in ons land actie. De energieprijzen hebben een grote impact op onze koopkracht en daar moet iets aan gedaan worden, vinden ze. De bonden vragen onder meer dat het sociaal tarief voor energie wordt uitgebreid en dat de huurprijzen niet geïndexeerd worden. 

"Zelfs een basisproduct zoals voedsel is 5 tot 10 procent duurder geworden, de koopkracht moet omhoog", klinkt het bij Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV. "De energiecrisis is de spreekwoordelijke druppel", voegt Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV eraan toe. Ook de liberale vakbond ACLVB steunt de actie.

10.000 betogers in Brussel

In Brussel wordt deze voormiddag ook betoogd, voor meer koopkracht. Volgens de socialistische vakbond verzamelden vanmorgen rond 10 uur zo'n 10.000 betogers aan het Muntplein in Brussel, de politie bevestigt dat aantal. 

Om 11 uur trokken ze naar de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Die tocht verliep luidruchtig, er werd geroepen en gefloten. De manifestanten gooiden met rookbommen, eieren en rollen toiletpapier naar de gevel van de werkgeversorganisatie waardoor een ruit van het gebouw sneuvelde.

BEKIJK - 10.000 betogers komen op straat voor meer koopkracht, "De werkende mens valt uit de boot":

Videospeler inladen...

De betogers protesteren niet alleen voor de koopkracht, maar ook tegen de loonnormwet. Die wet werd in 1996 ingevoerd in ons land en bepaalt hoeveel de lonen van werknemers in de privésector maximaal kunnen stijgen. De vakbonden willen dat er een grotere onderhandelingsmarge komt om de lonen in de privésector sterker te kunnen laten stijgen.

Tijdens de actiedag in Brussel namen ook de voorzitters van de verschillende vakbonden het woord. "Burgers worden gewurgd door stijgende prijzen", klonk het bij Marc Leemans (ACV). Hij zegt dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn roept "alle regeringen op om te handelen". Ook Thierry Bodson van het ABVV wees op de precaire situatie waarin veel burgers zich bevonden. "We zitten op het bot. Het is niet dat we niet willen betalen. Het is dat we niet meer kunnen betalen."

BEKIJK - Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV, dreigt in het "VRT NWS journaal" met nog meer acties en een algemene staking op 9 november:

Videospeler inladen...
De betogers hebben borden en spandoeken mee met daarop slogans als: "het leven is te duur", "koopkracht gepluimd", en "bevries de prijzen, niet de mensen".
BELGA
BELGA

Vooral hinder bij De Lijn en MIVB

De actie heeft ook gevolgen voor het openbaar vervoer. Heel wat chauffeurs werken niet om mee te kunnen gaan betogen in Brussel.

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft laten weten dat 61 procent van alle bussen en trams zal rijden. In de provincies Antwerpen en Limburg gaat het telkens om 56 procent, in Oost-Vlaanderen om 67 procent, in Vlaams-Brabant om 63 procent en in West-Vlaanderen om 66 procent. In Antwerpen stad zullen 44 procent van de ritten gebeuren, in Gent rijdt 52 procent en ook de kusttram rijdt voor 60 procent. 

Reizigers kunnen via de routeplanner op de website of app van De Lijn al bekijken of hun tram of bus rijdt.

De actie heeft ook gevolgen voor het bus-, tram- en metroverkeer van de MIVB in Brussel. "In Brussel zijn er 4 metrolijnen, maar enkel lijn 1 rijdt vandaag" zegt woordvoerster An Van Hamme. Van de 17 tramlijnen zullen er vandaag slechts 7 bediend worden en slechts een kwart van de MIVB-bussen rijdt op dit moment. "Daar zullen in de loop van de dag wel nog bussen bijkomen", aldus Van Hamme.

Reizigers kunnen steeds terecht op de website of kunnen bellen naar het callcenter (070 23 20 00) voor meer informatie. 

Hinder bij huisvuilophaling en voor vliegverkeer

In Brussel leidt de actiedag ook tot hinder bij de vuilnisophaling. In 9 gemeenten zullen ophaalrondes geschrapt worden. De netheidsdienst vraagt inwoners van die gemeenten om hun vuilzakken weer binnen te zetten. Ook containerparken in Brussel zijn vandaag mogelijk gesloten.

Op de luchthaven Brussels Airport "verloopt alles relatief vlot", zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. "Er zijn wel beperkte vertragingen voor een aantal vluchten, maar het gaat om maximum 15 minuten per vlucht", klinkt het. Brussels Airport verwacht niet dat hier voor de rest van de dag nog veel verandering in komt.

Luchtvaartmaatschappij TUI fly liet eerder op de dag al weten dat het uit voorzorg negen vluchten met vertrek vanuit Brussels Airport heeft omgeleid naar Oostende. Ook reizigers die woensdag naar België terugvliegen, landen op Oostende en krijgen een bustransfer naar Brussels Airport aangeboden, aldus TUI.

Volgens Brussels Airport is de luchtvaartmaatschappij evenwel de enige die voor deze optie heeft gekozen.

Weinig tot geen problemen bij de NMBS

Het personeel van de NMBS heeft geen stakingsaanzegging ingediend. "Maar storingen zijn wel mogelijk doordat er veel reizigers verwacht worden in de treinen", waarschuwt de vervoersmaatschappij op haar website.

Vanmorgen waren er geen vertragingen in het station van Gent Sint-Pieters.

Meest gelezen