Russian Presidential Press Service

Russische president Poetin kondigt gedeeltelijke militaire mobilisatie aan in conflict met Oekraïne: "300.000 reservisten worden opgeroepen" 

De Russische president heeft een gedeeltelijke mobilisatie van het leger aangekondigd in het conflict met Oekraïne. Dat deed hij in een vooraf opgenomen toespraak die vanmorgen op de Russische televisie werd uitgezonden. "Die mobilisatie begint vandaag." Poetin haalde ook hard uit naar het Westen, dat volgens hem "Rusland wil vernietigen".

De toespraak van Vladimir Poetin was gisteravond al aangekondigd, maar werd uiteindelijk om onduidelijke redenen naar vanmorgen verschoven. Daarin kondigde de Russische president een gedeeltelijke mobilisatie van het leger aan in het conflict met Oekraïne. "Het decreet is getekend, de mobilisatie begint vandaag", voegde hij eraan toe.

Zo'n gedeeltelijke mobilisatie van het leger houdt in dat Russen die de militaire dienst al hebben doorlopen, maar nu in reserve zijn, opgeroepen zullen worden. "Het gaat bijvoorbeeld ook over mensen met een bepaalde specialisatie en ervaring. Die zullen opgeleid worden en hun inkomen zal gelijkgesteld worden aan dat van militairen die al een contract hebben in het leger", legt correspondent Geert Groot Koerkamp uit.

Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zou het in totaal om 300.000 reservisten gaan. Dat zijn dus lang niet alle reservisten in Rusland, want er zijn zo'n 2 miljoen reservemilitairen die opgeroepen zouden kunnen worden.

Waarom geen algemene mobilisatie?

300.000 reservisten oproepen, komt dus neer op een gedeeltelijke en geen algemene mobilisatie. "Dat alle volwassen Russen opgeroepen zouden worden, leek altijd een onwaarschijnlijk scenario. Poetin heeft namelijk alleen maar de steun van zijn bevolking voor de "militaire operatie" omdat de oorlog niet te dichtbij komt", duidt VRT NWS-journalist en Ruslandkenner Marijn Trio in "De ochtend". "Als alle mannen opgeroepen zouden worden, zou die situatie helemaal veranderen. Ik denk ook dat er niet veel bereidheid is om te gaan vechten in Oekraïne."

Beluister een gesprek met VRT NWS-journalist en Ruslandkenner Marijn Trio in "De ochtend" over de toespraak van de Russische president:

De aankondiging van een gedeeltelijke militaire mobilisatie komt er een dag nadat de pro-Russische leiders in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk hebben bekendgemaakt dat er vanaf vrijdag referenda georganiseerd zullen worden in die twee provincies én in twee door de Russen gecontroleerde provincies in het zuiden: Cherson en Zaporizja. En dat terwijl die gebieden niet volledig onder controle van de Russen zijn.

Die zet én de gedeeltelijke mobilisatie worden beschouwd als het Russische antwoord op de Oekraïense militaire successen van de voorbije weken, waarbij vooral in de noordoostelijke provincie Charkov veel terrein op de Russen heroverd kon worden. De referenda zouden dan de opstap zijn naar de annexatie van die vier provincies door Rusland, net zoals in 2014 met het Krimschiereiland gebeurde.

"Veel wapens om te antwoorden"

In zijn toespraak haalde Poetin ook hard uit naar het Westen, dat hij ervan beschuldigt Rusland te "willen vernietigen". Het Westen wil geen vrede tussen Oekraïne en Rusland en heeft geprobeerd om van het Oekraïense volk kanonnenvlees te maken, meent de president.

"Het Westen heeft alle grenzen overschreden in de agressie tegen Rusland", zei Poetin ook. "Ik zeg tegen het Westen: we hebben vele wapens om te antwoorden, dit is geen bluf. We zullen al onze middelen gebruiken om onze bevolking te beschermen", waarschuwde hij. Hij voegde eraan toe dat de Russische regering extra geld moet vrijmaken om meer wapens te produceren.

Poetin herhaalde ook dat het doel van Rusland blijft om de Donbas te bevrijden, dat is de regio die bestaat uit de twee meest oostelijke provincies Loegansk en Donetsk. "De meeste mensen in deze historische (lees: Russische) gebieden willen niet leven onder het juk van neo-nazi's. We hebben niet het recht om die mensen op te geven." 

Bekijk hier een fragment uit de toespraak van president Poetin waarin hij de gedeeltelijke mobilisatie aankondigt:

Videospeler inladen...

"5.937 Russische doden"

De Russische minister van Defensie Sjojgoe maakte ook bekend dat de oorlog in Oekraïne al aan 5.937 Russen het leven heeft gekost. Het is de eerste keer in maanden dat Rusland communiceert over het aantal Russische slachtoffers. Het laatste cijfer dat bekendgemaakt werd, dateert al van maart. Toen sprak de Russische overheid over 1.351 doden. Oekraïne en het Westen gaan ervan uit dat er veel meer Russische doden zijn gevallen.

Sjojgoe herhaalde ook Poetins kritiek op het Westen. "Rusland vecht in Oekraïne tegen het Westen", zei hij, verwijzend naar de westerse wapens die ingezet worden en "bijna het volledige satellietennetwerk van de NAVO". Volgens Sjojgoe worden de militaire operaties in Oekraïne ook uitgevoerd door westerse bevelhebbers.

Beluister een gesprek met correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" over de toespraak van de Russische president:

Meest gelezen