Oostenrijk wil dat België kleur bekent omtrent financiële transactietaks

© REUTERS

In mei moeten België en Slovakije kleur bekennen over de financiële transactietaks. “Stemmen beide landen toe, dan kunnen we verder werken. Zoniet is het project beëindigd”, zo maakte de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling dinsdag duidelijk voor aanvang van een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën.

Schelling leidt sinds de beraadslagingen van tien eurolanden over de invoering van een financiële transactietaks. In mei wil de Oostenrijker van België en Slovakije weten of ze kunnen instemmen met een compromistekst. Haken beide landen af, dan blijven er onvoldoende lidstaten over om het project overeind te houden, zo legde de minister uit. Hij duidde de Belgische bezwaren als het grootste obstakel aan.

België is beducht voor de pensioenfondsen. “Het is voor ons heel belangrijk dat we van de taks op financiële transacties geen taks op pensioenen maken. Dat zou een brug te ver zijn”, legde minister Johan Van Overtveldt uit. Hij heeft een mandaat dat is geënt op het regeerakkoord, dat ook melding maakt van de verzekeringssector. De minister zal in de aanloop naar het beraad van mei opnieuw afstemmen met de kern.

Een uitzondering voor pensioenfondsen heeft echter impact op de inkomsten uit de taks en dat stuit dan weer op verzet bij andere landen. Zo moet de Sloveense minister in dat geval terug naar zijn nationaal parlement om een mandaat te bekomen.

Van Overtveldt ontkende dat België de onderhandelingen blokkeert. “We zijn geëngageerd in de gesprekken, maar we zijn ook zeer waakzaam voor de internationale situatie”, aldus de minister, die onder meer verwees naar de onzekerheid op de financiële markten, de Brexit, de toekomst van de Amerikaanse Dodd-Frank Act en de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble toonde zich overigens bezorgd over de internationale context.

De Europese Unie denkt al sinds de nasleep van de financiële crisis na over de invoering van een taks op de handel in aandelen, derivaten en andere financiële producten. Dat moet speculatie ontmoedigen en een nieuwe bron van inkomsten aanboren. Vele lidstaten zien de taks echter niet zitten. Momenteel zetten nog tien eurolanden de onderhandelingen voort in een procedure van versterkte samenwerking. Die procedure vereist de deelname van minstens negen landen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen