Koning Charles zit niet alleen op de troon, ook op een (nog grotere) berg geld: dit laat de Queen na

De dood van de Queen heeft Charles niet alleen koning gemaakt, maar ook een pak rijker. Volgens schattingen van ‘Forbes’ laat zijn moeder een privéfortuin na van om en bij de 500 miljoen euro. Daarnaast krijgt Charles III ook nog The Crown Estate onder zijn hoede, en de Duchy of Lancaster. Die verzameling van landerijen, winkelstraten, historische gebouwen, scholen, kastelen,... is jaarlijks goed voor 60 miljoen euro aan inkomsten.

Peter Mijlemans

Er zijn weinig zaken die betrekking hebben op de Britse royals die niet teruggaan op eeuwenoude tradities. Dat geldt ook voor de erfenis van de troonopvolger. De regels bepalen dat die het hele privéfortuin van de monarch erft. Elizabeth II kon in haar testament zetten dat ook Anne, Andrew en Edward een deel van de koek krijgen, maar zelfs dan nog haalt Charles de jackpot binnen. Als staatshoofd is hij de enige Brit die bij wet vrijgesteld is van het betalen van 40 procent aan erfenisrechten.

Maar te weten komen hoe de exacte verdeling in elkaar zit, is onbegonnen werk. De Queen haar testament is privé en blijft meer dan waarschijnlijk een strikt bewaard geheim. Een even groot mysterie dus als het exacte fortuin van de Queen. Zakenblad Forbes maakte een schatting van de waarde van de kastelen, juwelen, kunstwerken, schilderijen, porselein, renpaarden en beleggingen. Men kwam uit op een half miljard.

Renovatiebudget

Er is meer dan dat. Charles erft ook een soort van fonds, The Crown Estate. Het is een verzameling van landerijen, winkelstraten, immobiliën en zelfs de zeebodem. Ook Buckingham Palace en Kensington Palace zitten erin. Van het fonds is de waarde wel gekend: 32 miljard euro. Charles mag het niet zelf beheren en er ook geen stukken uit verkopen, maar hij deelt wel in de winst uit onder andere huurgelden en beleggingen. De Kroon stort die winsten door aan de staatskas en krijgt daar minstens vijftien procent van terug voor het onderhoud van gebouwen en de onkosten van de monarch en andere vertegenwoordigers van de Kroon. Dat percentage stijgt wanneer bijvoorbeeld grote renovatiewerken nodig zijn aan de paleizen. Op dit moment – en vermoedelijk nog tot 2027 – krijgt Charles 25 procent teruggestort om de werken in Buckingham Palace te betalen. Een enorm bedrag als je weet dat The Crown Estate vorig jaar 45 miljoen euro opbracht.

Kensington Palace. ©  AFP

Nog een inkomstenstroom is de Duchy of Lancaster, goed voor 18.433 hectaren aan gronden, historische gebouwen zoals kastelen, een meisjescollege en commerciële projecten. Ook die mag Charles niet verkopen, maar hij deelt wel in de winst. De Duchy of Lancaster is een kleine 700 miljoen euro waard en bracht vorig jaar 25 miljoen op voor de vorst. Belastingvrij. De Queen – en Charles – betalen er wel vrijwillig belastingen op, maar door de aftrek van heel wat kosten zouden die een flink pak lager liggen dat wat de gemiddelde Brit procentueel betaalt.

En dan is er nog de Royal Collection. Die bestaat uit de kroonjuwelen in de Tower, 7.000 schilderijen, 40.000 aquarellen en tekeningen en 150.000 etsen, tapijten, juwelen, goud- en zilverwerk, historische boeken en keramiek. Het is naar verluidt de grootste kunstverzameling ter wereld. Een deel daarvan is tegen betaling te bezichtigen. Die inkomsten gaan niet naar de koning, maar naar liefdadigheid.

William pikt ook wat mee

Charles is overigens niet het enige familielid dat financiële promotie maakt. Een 700 jaar oude traditie bepaalt dat de oudste zoon van de nieuwe monarch ook hertog van Cornwall wordt en de Duchy of Cornwall in handen krijgt. Opnieuw een gevarieerde en rijke portefeuille goed voor meer dan 1 miljard euro. Het bracht Charles jaarlijks zowat 22 miljoen euro op. Die inkomsten gaan voortaan naar prins William en zijn vrouw Kate. De volgende in lijn is hun zoon George. Als de vorst geen mannelijke kinderen heeft gaat de Duchy naar de koning zelf. Prins Harry en Williams twee andere kinderen vallen nu en later uit de boot. Door de strikte reglementering krijgen ze niets. Al zullen ze er geen boterham minder door moeten eten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer