foto HOGENT
Skinn Branding Agency

HOGENT leidt personeel en studenten op om sneller mentale problemen op te sporen: "Mogelijk extra zorgen door energiecrisis"

De HOGENT gaat met Vlaams geld personeelsleden en studenten extra opleiden om snel signalen te herkennen die duiden op mentale problemen bij jongeren op de hogeschool. "De impact van energiecrisis is onduidelijk maar we vrezen dat het een effect kan hebben op het mentale welzijn. We willen er snel genoeg bij zijn." Vorig academiejaar werden al bijna 700 jongeren doorgestuurd naar professionele hulp, een verdubbeling op 4 jaar tijd. 

HOGENT voorziet dit academiejaar een traject voor personeelsleden en studenten om "poortwachter" te worden. Ze leren er sneller mentale problemen op te sporen. Zo wil HOGENT vlugger jongeren doorverwijzen die kopzorgen hebben. "We merken dat de coronacrisis blijvend impact heeft. Het aantal doorverwijzingen is exponentieel gestegen. Daarom willen we extra waakzaam zijn, zeker nu er ook een energiecrisis is. De impact op het mentale welzijn kennen we niet, maar we vrezen dat het voor kopzorgen zal zorgen", verklaart Isabelle Claeys van HOGENT. Soortgelijke projecten worden ook elders uitgerold, minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt er 700.000 euro voor vrij. 

De energiecrisis en de financiële gevolgen voor de omgeving van de studenten kan ook gevolgen hebben voor hun mentaal welzijn
Isabelle Claeys, HOGENT

Los van de energiecrisis zag HOGENT het aantal doorverwijzingen vorig academiejaar stijgen naar bijna 684, in 2018 waren dat er nog maar 342. HOGENT vermoedt dat er, onder meer met het nieuwe project, nog meer doorverwijzingen komen. 

Hefboom om erger te voorkomen

Het nieuwe "poortwachter"-project bestaat uit een vormingstraject dat gevolgd kan worden door iedereen op HOGENT die in contact komt met jongeren. Lectoren kunnen meedoen maar ook andere personeelsleden of studenten. Ze leren er de eerste signalen herkennen die wijzen op mentale problemen. Deelnemers komen er ook te weten hoe ze zelf de eerste ondersteuning kunnen bieden. "Als het nodig is, verwijzen ze door naar een psycholoog of psychiater. Dat gebeurt sinds corona vaker. De cijfers liggen hoog, maar dat betekent ook dat er eindelijk meer aandacht is voor mentaal welzijn." 

Corona-effect blijft voelbaar

"Het is heel merkbaar dat de coronacrisis voor grotere onzekerheid blijft zorgen bij jongeren. Ze worstelen ook vaker met identiteitsvragen en sociale angsten. Corona is naar de achtergrond verschoven, maar de effecten zijn nog duidelijk voelbaar bij jongeren", verklaart Claeys. 

Studenten die zélf vragen hebben of andere jongeren willen helpen - ook buiten HOGENT - kunnen terecht op het online platform Moodspace

Meest gelezen