Hoe kan je oud brood nog eetbaar maken? “Zo krijg je zelfs de korst opnieuw krokant op amper 5 minuten”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht dat enkele dagen is blijven liggen. Met het nieuwe schooljaar dat net gestart is én de prijzen die steeds duurder worden is het misschien handig om te weten hoe je dat (oud) brood langer eetbaar houdt. Koop je best een gesneden of ongesneden exemplaar? En is de diepvries zo’n goed idee als soms wordt beweerd? Bakker Toon De Klerck legt uit.
“Hoelang een brood goed blijft, hangt af van verschillende factoren”, begint Toon De Klerck. “Zo kunnen er in brood bijvoorbeeld heel veel bereidingsmiddelen in poeder- of pastavorm worden verwerkt. Dat zijn dan enzymen die toegevoegd worden of E-nummers vol synthetisch materiaal om de kleur en de geur mooier te laten lijken. Zo’n brood zal een dag of vier vers blijven. Maar de vraag is of je dat wel wil. Je kan ook een brood kopen dat op ambachtelijke wijze is gemaakt met slechts vier ingrediënten: bloem, water, gist en zout. En zo’n brood blijft όόk zeker twee tot zelfs drie dagen goed.”
Gesneden of ongesneden?
De ingrediënten van het brood zijn dus één van de factoren die mee bepalen hoe lang je brood eetbaar blijft. Helpt het al dan niet snijden van het brood hier ook bij? “Ongesneden blijft het langer goed”, vertelt bakker De Klerck. “Er kan dan immers geen lucht aan, wat goed is om de versheid te behouden. Toch laat amper 5 procent van mijn klanten een brood niét snijden. Dat is gewoon veel praktischer en makkelijker dan thuis zelf het broodmes boven te halen.”
Hoe bewaar je brood thuis het best?
Thuis zelf je brood snijden is een stap in de goede richting. Tenminste, als je het meteen wil opeten. “Wil je brood invriezen, dan kan je het beter per twee of drie sneden in een zakje in de diepvries steken. Haal de diepgevroren sneetjes de avond ervoor eruit en dan zijn ze etensklaar bij het ontbijt. En geen paniek: dat brood smaakt exact hetzelfde als wanneer je het vers koopt.”
Bewaar brood altijd in de papieren broodzak die je bij de bakker krijgt. Die bevat paraffine, waardoor er geen lucht bij het brood kan en het langer vers blijft.
Steek je brood niet in de diepvries, dan bewaar je het sowieso best in de broodzak waarin het zat bij aankoop. “Die broodzak is erop voorzien om het brood vers te houden. Zo’n standaard broodzak van bij de bakker is immers gemaakt van papier met daarop een laagje paraffine, waardoor er geen lucht aan het brood kan. Neem gerust de proef op de som door je brood in een gewone papieren zak zonder paraffine te bewaren, je merkt het verschil meteen.”
Oeps: brood uit het oog verloren, wat nu?
Natuurlijk verliezen we die broodzak ook wel eens uit het oog. Wat dan als je na een dag of twee het brood nog wil opeten? Kan je het verser maken? “Een gewoon, ongesneden brood moet je vijf minuten in de oven schuiven en dan zal zelfs de korst weer krokant worden. Bij een gesneden brood zal de oven het vocht uit het brood onttrekken en dan wordt het al bijna een toast.”
Niet élk oud brood valt nog te redden, al hoeft dat niet te betekenen dat je het moet weggooien. Ook daar ziet de bakker veel mogelijkheden. “De traditionele zaken zoals wentelteefjes of verloren brood en broodpudding zijn altijd aanraders, het zijn echte klassiekers. Heb je nog oud, wit brood over? Gebruik het dan in je gehaktbrood of fricandon.”
Je kan van oud brood ook makkelijk zelf croutons maken voor in de soep of in een salade.
“Ook kan je van oud brood makkelijk croutons maken, voor bijvoorbeeld in de soep of in een salade. Je bakt die dan op in olijfolie of boter om ze krokant te maken. Bewaar ze in een afgesloten pot in de keuken tot wanneer je ze wil gebruiken. Bewaar ze niét in de koelkast. Dan nemen de croutons vocht op en worden ze wak. De Italiaanse chef-kok Massimo Bottura heeft trouwens het boek ‘Brood is goud’ gemaakt, vol recepten met brood. Ideaal tegen de (brood)verspilling.”
Geen verloren brood meer
Niet alleen bakkers, maar ook warenhuizen denken aan hun klanten. In sommige supermarkten zie je dat oud brood na één dag tegen een verlaagde prijs aangeboden wordt. Zien we dit binnenkort ook in de bakker? En hoe pakt zo’n ambachtsman een overschot aan brood aan? “Een goed idee", vindt meester-bakker De Klerck. “Zeker voor wie minder bedeeld is, is dit een interessante optie.”
“Ik heb er zelf ook al over nagedacht, maar bij ons gaat een groot deel van het brood dat over is al naar een sociale kruidenier. In ons geval De Springplank. Daar wordt dat onmiddelijk diepgevroren. Mensen die minder bedeeld zijn, kunnen daar een goedkoper brood halen dat gesneden en diepgevroren is. In ieder geval is het zeker een optie om op lange termijn nog verder over na te denken.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen