Department of Natural Resources and Environment Tasmania

230 walvissen gestrand bij Tasmanië, reddingswerkers proberen zoveel mogelijk dieren te redden

Aan de westkust van het Australische eiland Tasmanië zijn 230 walvissen aangespoeld. Reddingswerkers proberen zoveel mogelijk dieren te redden, maar de operatie is complex omdat de grienden gestrand zijn op een afgelegen plek in natuurgebied. Volgens lokale autoriteiten is nog ongeveer de helft van de dieren in leven.

De grienden werden ontdekt op een zandbank aan de ingang van Macquarie Harbour. Dat is een afgelegen plek in natuurgebied aan de westkust van Tasmanië en verklaart meteen waarom reddingsacties er niet evident zijn. 

Toch wordt alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk dieren te redden. Volgens de lokale autoriteiten zou nog ongeveer de helft van de 230 grienden in leven zijn. 

De lokale bevolking bedekt hen met dekens en bevochtigt hen met water. Gespecialiseerde reddingsteams zullen de grienden die nog gezond genoeg zijn opnieuw het water in helpen. Er wordt wel gevreesd dat een aantal dieren de nacht niet zullen overleven.

BEKIJK - De lokale bevolking helpt waar ze kan om de grienden in leven te houden:

Videospeler inladen...

Het waarom blijft een raadsel

Tasmanië krijgt wel vaker te maken met gestrande dieren. Gisteren stierven nog 14 potvissen nadat ze waren aangespoeld in het noorden van het Australische eiland. En toeval of niet, bijna dag op dag twee jaar geleden spoelde een groep van bijna 500 grienden aan op precies dezelfde plek aan Macquarie Harbour. Ongeveer 100 walvissen konden toen gered worden.

Grienden zijn sociale dieren die in grote groepen leven. Vandaar dat ze ook met veel tegelijk kunnen aanspoelen. Biologen vermoeden dat dat kan gebeuren als de leider van de groep afdwaalt. De andere dieren volgen hem immers blindelings. Ook de klimaatverandering kan een rol spelen. De dieren zouden in de war geraken door veranderingen in de omgeving en de watertemperatuur, verklaarde een wetenschapper aan de Britse openbare omroep BBC. 

Meest gelezen