Live Beursblog – 22 september 2022 – Business AM

22.24 – Amerikaanse renteverhoging zindert na

Wall Street is de renteverhoging (75 basispunten) van de Federal Reserve nog niet te boven gekomen. De Nasdaq gaat de nacht in met een verlies van 1,4 procent en de Dow Jones verloor vandaag 0,4 procent. De S&P500 dook 0,85 procent lager.

21.11 – “Pessimisme onder individuele beleggers VS heeft het hoogste niveau in meer dan tien jaar bereikt”

Het bearish sentiment, uitgedrukt als de verwachting dat aandelen de komende zes maanden zullen dalen, bereikte 60,9 procent in de laatste enquête van de American Association of Individual Investors. Dat is een van de vijf laagste waarden sinds de enquête in 1987 van start ging.

  • Het optimisme daalde tot 17,7 procent, een van de 20 laagste waarden ooit en de slechtste sinds april.
  • De laatste keer dat beleggers zo’n grimmige kijk hadden, was in de week van 5 maart 2009, toen de bearishness met 70,3 procent de hoogste stand ooit bereikte.
    • Dagen later daalde de aandelenmarkt naar het laagste slotniveau van de financiële crisis, waarna de bull-markt van na de crisis begon, aldus The Wall Street Journal.
Bron: Seeking Alpha & AAII

20.29 – Wall Street licht lager terwijl dollar stijgt

De Amerikaanse beurzen stonden deze avond lager, terwijl de dollar en de rendementen op Amerikaanse staatsleningen verder stegen, na de derde mega-renteverhoging door de Federal Reserve op rij.

Met nog anderhalf uur handel te gaan stond de S&P500-index 0,7 procent lager op 3.767,29 punten, zo bericht ABM

19.41 – Amerikaanse SEC verbiedt betalen voor orderstroom niet

De Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat het betalen voor orderstromen niet verbieden als verdienmodel voor online brokers. Dat meldt het persbureau Bloomberg.

Onder nieuwe regels die meer concurrentie en prijstransparantie moeten bevorderen, zal het niet verboden zijn dat marktmakers aan brokers zoals Robinhood betalen voor het recht om de transacties uit te mogen voeren. Voorzitter Gary Gensler van de SEC overwoog om deze praktijk te verbieden, waardoor het verdienmodel van Robinhood en Virtu Financial onder druk zou komen te staan. Lees er hier meer over.

19.27 – Beursblog Betaville noemt Telenet als overnameprooi

Betaville, een Britse beursblog die wel vaker overnamegeruchten de wereld instuurt, noemt Telenet als een overnameprooi. Dat meldt De Tijd. Het bericht van de blog verklaart waarschijnlijk waarom het aandeel van het telecombedrijf groen kleurde, terwijl andere beursbedrijven rake klappen kregen (zie hieronder). Telenet won 3 procent vandaag. De financiële nieuwssite laat wel weten dat de berichten van Betaville doorgaans geen waarheid bevatten.

18.34 – Tesla roept maar liefst 1,1 miljoen auto’s terug in VS

Elektrische wagenfabrikant Tesla roept in de Verenigde Staten 1,1 miljoen auto’s terug naar de fabriek vanwege een probleem met de elektrische ramen. De software die die ramen bedient weet mogelijk niet wanneer een obstakel – zoals een vinger – in de weg zit, luidt het. Dat terwijl ze automatisch naar omlaag zouden moeten gaan wanneer ze zo’n sta-in-de-weg detecteren.

Het defect leidt tot een officiële terugroeping van meer dan 1.096.762 auto’s – maar door de technologie van Tesla hoeft alleen de software van de getroffen voertuigen worden geüpdatet.

De terugroepactie heeft betrekking op de Model 3, bouwjaar 2017 tot en met 2022, de Model Y (2020-2021) en de Model S en X (2021-2022). Degenen met getroffen auto’s zullen uiterlijk 13 november door Tesla op de hoogte worden gebracht, zo meldt de Britse krant The Daily Mail.

Op het moment van schrijven staat het aandeel Tesla 2,85 procent in het rood; het wordt verhandeld aan 292,42 dollar. Meer hier.

17.36 – Renteverhogingen duwen Europese beurzen in het rood

Ook de Europese beurzen gaan gebukt onder de derde opeenvolgende Amerikaanse renteverhoging met 75 basispunten. Daar kwam vandaag de renteverhoging (50 basispunten) van de Bank of England bij. De Bel20 dook 1,6 procent dieper op de voorlaatste handelsdag van de week.

AB InBev was het enige bedrijf in de Belgische sterindex die nipt het hoofd boven water kon houden. Dat aandeel schoot 0,35 procent hoger. VGP verloor 7,4 procent (zie hieronder) en is daarmee de grootste verliezer van de Bel20. De Eurostoxx50 sloot 1,8 procent lager.

17.14 – Cryptobeurs Coinbase officieel geregistreerd in Nederland

De grote beursgenoteerde crypto exchange Coinbase heeft zich officieel geregistreerd bij de Nederlandse centrale bank.

Waarom bij De Nederlandsche Bank? Om met volledige goedkeuring in Nederland te mogen opereren als cryptobedrijf dient de onderneming in kwestie zich te registreren bij de financiële toezichthouder van het land. “Dat moet sinds mei 2020 en is bedoeld om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden”, zo verklaart Crypto Insiders

Het hele verhaal lees je hier.

16.36 – Chinese beursintroducties laten Hongkong vaker links liggen

Het aandeel van Hongkong in de Aziatische beursintroducties is geslonken tot het laagste niveau in meer dan twee decennia, hoewel recent opnieuw een toename kon worden opgemerkt. Het probleem kost de Chinese metropool zijn positie als een van de grootste beursgenoteerde locaties van Azië. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Bloomberg. Lees er hier meer over.

16.11 – Nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkering VS omhoog

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 17 september gestegen, schrijft ABM. Dit bleek donderdag uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg met 5.000 tot 213.000. Het cijfer van een week eerder werd met 5.000 neerwaarts bijgesteld naar 208.000. Economen hadden vooraf gerekend op 215.000 nieuwe aanvragen.

Ter herinnering: in zijn persconferentie gisteren, na het rentebesluit, waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell dat de strijd tegen de inflatie in de VS niet zonder economische pijn zal verlopen. “We kunnen de inflatie niet gewoon wegwensen. We moeten de economie vertragen om vraag en aanbod weer in balans te brengen. Onze job is prijsstabiliteit te brengen”, wordt hij geciteerd door De Tijd. Hij opperde daarbij dat de VS een zwakkere arbeidsmarkt nodig hebben.

15.41 – Wall Street heeft renteverhoging nog niet verteerd

Het Amerikaanse rentebesluit blijft druk zetten op Wall Street. Na gisteren de dag in de min te hebben afgesloten, geven de Amerikaanse indexen een vervolg aan de neerwaartse tendens. De Dow Jones noteert 0,3 procent lager na een tiental minuten handelen en de Nasdaq duikt 0,9 procent in het rood. De S&P500 laat 0,6 procent liggen.

15.08 – Vastgoedaandelen gaan gebukt onder rentebesluit Fed

De Amerikaanse renteverhoging met 75 basispunten treft de vastgoedbedrijven in onze regio. Zo staat VGP, ontwikkelaar van logistiek vastgoed, momenteel op een verlies 5,55 procent. Het vastgoedbedrijf WDP kijkt na zes uur handelen aan tegen een verlies van 2,8 procent. Cofinimmo, een Belgische investeringsmaatschappij in vastgoed, noteert 3,35 procent in de min.

14.53 – Komt de Fed twee keer te laat?

Valutaspecialist Joost Derks: “De Federal Reserve blijft met een renteverhoging van driekwart procent keihard op de inflatierem trappen. Er komen steeds meer signalen dat de inflatietop al achter ons ligt. Voorlopig is de dollar de grote winnaar: zelfs als de beleidsomslag van de Amerikaanse centrale bank te laat komt.” Lees de uitgebreide analyse hier.

14.47 – Bel20: Argenx belandt op kooplijst zakenbank Brian Garnier

Bryan Garnier is donderdag begonnen met het volgen van Argenx, met een koopadvies en een koersdoel van 440,00 euro, zo bericht ABM

Het aandeel daalde deze namiddag 2,7 procent tot 363,90 euro.

13.50 – Drukke handel in aandeel Nationale Bank

Op het beleggersplatform Bolero is het aandeel Nationale Bank het meest verhandelde effect van de voormiddag. Dat heeft alles te maken met de stevige winstwaarschuwing en de pandoering van gisteren. De koers blijft onder druk staan en zakte de voorbije uren onder de kaap van 1.000 euro.

13.23 – Turkije blijft bij averechts beleid: renteverlaging met 100 basispunten

Terwijl de meeste andere landen hun rente fors verhogen, gaat Turkije over tot een renteverlaging, van 13 naar 12 procent. President Erdogan, die de centrale bank in zijn greep heeft, is ervan overtuigd dat niet renteverhogingen, maar renteverlagingen het beste middel zijn tegen inflatie, die intussen is opgelopen tot 80 procent in Turkije.

13.10 – Bank of England trekt rente minder hard op dan Fed en ECB

De Bank of England verhoogt zoals verwacht haar beleidsrente met 50 basispunten, tot 2,25 procent. Dat is minder agressief dan de Fed en de ECB, die hun beleidsrentes elk met 75 basispunten verhoogden. De Britse rente staat nu wel op het hoogste peil sinds 2008.

12.55 – Zaak-Arco: Deminor wil verjaring vermijden

Een spook uit het verleden doemt weer op. Het juridisch advieskantoor Deminor doet er alles aan om een verjaring van de zaak-Arco te vermijden. Arco, en zijn circa 800.000 coöperanten, werden destijds meegesleurd door de val van Dexia. Lees verder

Francine Swiggers, de ex-topvrouw van Arco (Getty Images)

12.24 – Belgisch consumentenvertrouwen zakt naar laagste niveau sinds 1985

De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen is gezakt tot -27 punten. Dat is het laagste niveau sinds 1985. De Nationale Bank van België (NBB) merkt op dat de oorlog in Oekraïne sinds begin dit jaar enorm veel druk heeft gezet op het consumentenvertrouwen. “Deze maand heerst er vooral pessimisme over de algemene economische ontwikkeling in België tijdens de volgende twaalf maanden”, voegt de toezichthouder eraan toe.

Het Belgische consumentenvertrouwen – Bron: NBB

11.52 – Uitkijken naar Bank of England

Het regent vandaag rentebesluiten. De Noorse centrale bank heeft zopas de rente met 50 basispunten verhoogd, van 1,75 naar 2,25 procent. Straks volgt met de Bank of England een klepper onder de centrale banken. Het Britse rentebesluit had er eigenlijk al vorige week moeten zijn, maar werd uitgesteld door het overlijden van Queen Elizabeth.

11.07 – Angst voor nieuwe Turkse renteverlaging steekt de kop op

Vandaag komen de bestuursleden van de Turkse centrale bank samen om het rentebeleid te bespreken. Gevreesd wordt dat de monetaire beleidsmaker de rente opnieuw zal verlagen. Dat terwijl de inflatie in augustus uitkwam op een verpletterende 80,2 procent.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan blijft ervan overtuigd dat dat de beste manier is om de prijzen te doen zakken. Zo’n renteverlaging duwt de Turkse lira naar beneden, wat volgens de president producenten helpt meer goederen te exporteren. Voorts moeten goedkopere kredieten dan weer investeringen en werkgelegenheid stimuleren.

10.39 – Credit Suisse overweegt opsplitsing investeringsbank

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse overweegt de slecht draaiende investeringsbank op te splitsen in drie afzonderlijke delen. Dit schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van een interne meeting eerder deze maand waarbij twee directieleden van de bank zouden hebben gesuggereerd dat de bank investeerders de mogelijkheid kon bieden een belang te nemen. Dit zou volgens de FT als een signaal zijn opgevat tot opsplitsing, hetgeen volgens de krant als eerste door persbureau Bloomberg werd geopperd. Lees hier meer.

10.02 – Zwitserse centrale bank maakt einde aan negatieve rente

De Zwitserse centrale bank heeft de rente met 75 basispunten verhoogd, net zoals de Amerikaanse Fed gisteren. De rente in Zwitserland steeg met dit besluit van -0,25 naar 0,50 procent “om de inflatie tegen te gaan”, stelde de centrale bank. Daarmee komt een einde aan de negatieve rente. De prijsstijgingen zijn in Zwitserland wel beperkter dan in de eurozone: in augustus bedroeg de inflatie in het land 3,5 procent.

9.22 – ‘The Big Short’-belegger zaait twijfel over Tesla

De invloedrijke belegger Michael Burry zegt in een intussen verwijderde tweet dat het geen slecht idee zou zijn om op een koersdaling van Tesla te speculeren. Lees verder

9.06 -Beroerde start voor Brusselse beurs

De Bel20-index duikt bij de start van de handel zowat 1,7 procent lager. Dat heeft uiteraard alles te maken met de scherpe taal van de Fed en de negatieve reactie daarop gisteravond op Wall Street. Ook de euro staat weer onder druk en verliest terrein tegenover de Zwitserse frank.

8.55 – Zeg niet meer Balta, maar Belysse

Foto Balta

De resterende activiteiten van Balta Group zullen voortaan onder de naam Belysse verder gaan. Dat laat de tapijtgroep weten. De naamswijziging komt nadat eerder dit jaar het merk Balta aan het Britse Victoria werden verkocht.

Belysse blijft op Euronext vooralsnog genoteerd als Balta, tot de nieuwe bedrijfsnaam door de aandeelhouders goedgekeurd wordt op 24 oktober.

8.22 – Beurs Brussel zet zich schrap voor daling

De Brusselse beurs maakt zich op voor een fors lagere opening na een negatieve koersreactie op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond op Wall Street. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteren ongeveer een uur voor de beursbel anderhalf procent lager. De Bel20 sloot woensdag in aanloop naar het rentebesluit nog 0,3 procent hoger op 3.558 punten.

8.08 – Tegen de trend in: Bank of Japan houdt rente laag

De Bank of Japan heeft ook na de laatste monetaire vergadering de rente in Japan niet verhoogd. Dit meldde de centrale bank van Japan deze ochtend. Dit betekent dat de Bank of Japan de kortetermijnrente op min 0,1 procent blijft handhaven en de doelstelling voor de tienjaarsrente op staatsobligaties op ongeveer nul hield.

De Japanse centrale bank gaat zo in tegen de wereldwijde trend van forse renteverhogingen, met de Amerikaanse Fed als recentste voorbeeld.

7.51 – Zuckerberg grijpt in: Meta snijdt in kosten

Meta Platforms wil de kosten met minimaal 10 procent verlagen in de komende maanden. Dit meldt The Wall Street Journal. Er vindt momenteel een reorganisatie plaats, zeiden oude en huidige managers van het bedrijf tegen de zakenkrant, en die zal resulteren in een banenreductie. Ook wordt er gesneden in de de overheadkosten.

Meta wilde de berichtgeving niet bevestigen. Wel wees het moederbedrijf van Facebook op recente uitspraken van CEO Mark Zuckerberg dat het bedrijf van plan is de personeelsgroei in het komende jaar geleidelijk terug te brengen.

7.05 – Beleggers Nationale Bank ontzet na zware dreun

Het aandeel van de Nationale Bank van België was gisteren de grootste daler op de Brusselse beurs, met een verlies van 27,5 procent. De duik vond pas in de laatste handelsmomenten plaats, want de notering was bijna de hele dag opgeschort in afwachting van een persbericht.

Daarin waarschuwt de NBB voor stevige verliezen als gevolg van het gewijzigde renteklimaat. “Op basis van haar meest recente risicoscenario’s verwacht de Bank het lopende boekjaar 2022 te zullen afsluiten met verlies. De risicoanalyse geeft bovendien aan dat de verliezen de volgende boekjaren verder zullen oplopen”, klonk het onheilspellend.

En nog: “De uitkering van een tweede dividend over boekjaar 2022 is bij ongewijzigde omstandigheden daarom onzeker”, aldus de centrale bank. “Dit geldt nog meer voor de boekjaren 2023 en 202

6.37 – Wat zegt de ‘dot plot’?

De renteverhoging met 75 basispunten brengt de Amerikaanse beleidsrente naar een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 procent. Maar dat is nog niet het eindstation, zo blijkt uit de dot plot, een grafiek die de Fed publiceert over de prognoses van de centrale bankiers. Een ruime meerderheid van de stemgerechtigden ziet de rente in 2023 verder stijgen naar een niveau tussen 4,5 en 5 procent.

6.18 – Ook Aziatische beurzen in het rood

In navolging van Wall Street gaan ook de Aziatische markten lager: in Tokio staat de Nikkei met 0,8 procent in de min, de Kospi in Seoel verliest 1,1 procent. De Hang Seng-index in Hong Kong duikt zelfs bijna 1,9 procent lager, terwijl Shanghai (-0,3 procent) de schade beperkt.

6.09 – Wall Street dondert lager door strenge Fed

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben een turbulente donderdagavond achter de rug. Beleggers liepen alle kanten uit toen de Federal Reserve voor de derde keer op rij een renteverhoging met 75 basispunten aankondigde. Die beslissing kon nochtans niet als een verrassing komen. Lees verder

Meer