©  REUTERS

Kiev zegt meer dan 200 militaire gevangen met Moskou geruild te hebben

Kiev heeft een recordaantal van 215 militairen, onder wie vijf leiders van de verdediging van de Azovstal-fabriek in Marioepol, met Moskou geruild. Dat meldt het hoofd van de presidentiële staf, Andri Jermak, op Twitter. Eerder was al bekendgemaakt dat tien in Oekraïne gevangengenomen buitenlanders zijn vrijgelaten. De 215 militairen werden geruild tegen 55 Russen in Oekraïens gevangenschap.

Bron: BELGA

“President Zelenski gaf ons een duidelijke taak: onze krijgsgevangenen terugkrijgen uit Rusland”, tweet Jermak. “Het resultaat: onze helden zijn vrij.” Behalve de militaire bevelhebbers uit de Azovstal-fabriek, uitgegroeid tot een symbool voor het Oekraïense verzet, gaat het ook om zwangere soldaten.

Dat resultaat kon gehaald worden dankzij “persoonlijke afspraken tussen Zelenski en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan”, klinkt het bij Jermak. De vijf bevelhebbers bevinden zich “in absolute veiligheid en comfortabele omstandigheden” in Turkije, “tot het einde van de oorlog”, maakte Zelenski bekend in zijn dagelijkse videoboodschap.

LEES OOK. Zelenski zoekt Vlaamse miljoenen: investeren in Oekraïne aangeprezen als “grootste opportuniteit sinds Tweede Wereldoorlog”

In ruil werden 55 Russische gevangenen vrijgelaten door Kiev, onder hen ook de pro-Russische politicus Viktor Medvedtsjoek, meldde Jermak verder via Telegram. Medvedtsjoek geldt als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin - de president is peter van een van Medvedtsjoeks dochters en wordt in Oekraïne beschuldigd van hoogverraad.

(Lees verder onder de foto)

 ©  via REUTERS

Onder de geruilde gevangenen zijn dus ook tien buitenlanders die voor Kiev de wapens hadden opgenomen. Die tien, vijf Britten, twee Amerikanen, een Zweed, een Kroaat en een Marokkaan, zijn intussen al in de Saoedische hoofdstad Riyad.

Vanuit Washington heeft het Witte Huis Zelenski en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman al bedankt voor hun bemiddeling.

Waarom de verschillende krijgsgevangenen, die naast de Amerikaanse ook de Britse, Zweedse, Kroatische en Marokkaanse nationaliteit zouden hebben, zijn vrijgelaten is niet duidelijk.

 ©  via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer